Brownies z kokosowo-orzechowa skorupka

bajaderka

Member
Wrz 14, 2004
4,063
3
0
Brownies z kokosowo-orzechowa skorupka

Troszke inne brownies, bo robione z kakao zamiast czekolady i posypane kokosowo-orzechowa kruszonka

---Kruszonka---
3/4 szklanki wiorkow kokosowych
3/4 szklanki posiekanych pekanow lub orzechow wloskich
1/4 szklanki brazowego cukru
2 lyzki roztopionego masla

---Ciasto---
10 lyzek masla (1/2 kostki + 2 lyzki)
1 1/3 szklanki cukru
1 1/2 lyzeczki ekstraktu z wanilii
3 jajka
2/3 szklanki maki
1/2 szklanki gorzkiego kakao
1/2 lyzeczki proszku do pieczenia
szczypta soli

Wymieszac wszystkie skladniki kruszonki w malej miseczce. Ciasto: W rondlu rozpuscic maslo, zdjac z palnika, dodac cukier i wanilie, wymieszac. Dodawac po jednym jajka, dobrze ubijajac mase drewniana lyzka po dodaniu kazdego. Wszystkie suche skladniki przesiac i dodac do masy w rondlu mieszajac tylko do momentu az obie masy sie polacza, nie dluzej. Wylac mase do formy 22 x 22cm, wygladzic powierzchnie i posypac kokosowo-orzechowa mieszanka. Piec w temperaturze 180 st.C przez 30-35 minut, nie dluzej. Wystudzic, pokroic na kwadraty.

Aby uzyskac prawidlowa dla brownies konsystencje (bardzo miekka i prawie zakalcowata) trzeba bardzo uwazac na czas pieczenia. Im dluzej sie pieka, tym bardziej beda suche, wiec lepiej jest ich nie dopiec niz piec za dlugo.

7815sw.jpg

bajaderka

Member
Wrz 14, 2004
4,063
3
0
Ciesze sie Joanno
icon_smile.gif
:dance:

Bylam pewna, ze juz tu sa od dawna, szukalam zeby podac do nich linka i oczywiscie nie moglam znalezc ;) :dump: :dump:

anik

Member
Paź 17, 2005
88
0
0
to brownis wyglada naprawde swietnie
icon_smile.gif

wyszlo mi troche za slodkie z tego co mowila rodzinka, a to dlatego ze posypke zrobilam zbyt gruba a tam przeciez sam cukier i kokos :lol:

a52vh.jpg

a48qo.jpg

Malgosimi

Member
Gru 22, 2004
22,404
0
0
śliczne zdjęcia! witaj na forum!

markoto

Member
Sie 9, 2005
68
0
0
Witam!

Mam pytanie odnosnie konsystencji po upieczeniu czy jak sie wyciaga to ciasto z piekarnika to ono powinn sie trząść?? czy jest raczej stałe??

Pozdrawiam

marta

Paulinka

Member
Wrz 18, 2004
4,774
0
0
Markoto, myślę że nie powinno się trząść, bo przecież nie ma być surowe a jedynie lekko "niedopieczone"
icon_smile.gif

Zresztą jedni lubią wilgotne brownies a ja np wolę takie porządnie upieczone i niezakalcowate
icon_smile.gif
dlatego próbuj i znajdź taką opcję która najbardziej odpowiada Tobie!
icon_biggrin.gif

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy