Budyniówki

illy

Member
Lut 20, 2008
1,500
0
0
icon_redface.gif
prosze tylko nie przez Pani....bo sie staro czuje, a jeszcze mloda jestem
icon_razz.gif

Przepisu dokladnego nie mam, ja robie na oko...tak jak moja mama.
Maslo
cukier puder
spirytus
rozne budynie(zaleznie od ilosci masla po 2-3 opakowania)

W miseczce mieszam maslo z cukrem pudrem
np. 2 kostki masla(moja rodzinka jest duza) i do tego cukier puder tak zeby masa byla gesta, mase dzielimy na tyle czesci ile kolorow budyniu mamy, lub chcemy miec, mozna dodac farbki to wtedy jest bardzo ladny efekt koncowy. My mamy zawsze smietankowy, malina lub wisnia, czekoladowy lub karmelowy i wanilia. Do smietankowego dodajemy zielona farbke. Kolory robi sie po kolei, do masy wlewasz troche spirytusu i wsypijesz pierwszy budyn, wymieszac i dosypywac budyn tak zeby masa byla gesta, ale miala konsystencje plasteliny. Tak postepujemy z kazdym kolorem. Gdy juz wszystkie sa gotowe, laczy sie kolory jak kto ma ochote, myrobimy przewaznie dlugie kolorowe waleczki w roznych ksztaltach(trojkaty, kwadraty, okragle..) i kroi sie to na male kawaleczki. Troche posuszyc i do pojemnika z tym.

Sa to ulubione ciasteczka mojego taty i meza tez
icon_smile.gif

Jak bede miala zdjecia to wstawie napewno.

Ilona

Moderator
Paź 10, 2004
37,718
1
0

moni20

Member
Lis 18, 2007
3,319
1
0
miglietta @ 18 Jun 2010 napisał:
index.php?act=findpost&pid=989309pracuje w restauracji i czasami piekę ciasteczka do kawy ( oczywiście dla gości)
to fajnie maja Ci twoji goscie ... takie domowe ciasteczka na pewno im smakuja
icon_smile.gif

weerka @ 12 Jul 2010 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1001697pycha,pycha i jeszcze raz pycha!pieklam juz 3 razy w ciągu tygodnia-pierwszy raz na sprobowanie,drugi na żądanie a trzeci na imprezę.lukrowanie bardzo wskazane.
daumen.gif
Ciesze sie , ze smakowaly i tyle razy pieklas
freu.gif
Wczesniej nie rat zaznaczalam, ze te ciastka trzeba polukrowac ... w koncu ktos potwierdzil
icon_smile.gif

weerka

Member
Maj 3, 2009
4,615
0
0
patrz Duende a ja zaczynam juz mieć do nich awersję ,bo pieke je juz enty kurcze raz i wszyscy bliscy i znajomi królika sie nimi zażerają i ciagle im mało.
nie chce mi sie juz nawet lukrować ,więc do pierwotnej wersji dowalam pol szklanki cukru pudru i ok.pol łyzeczki soli.
acha i wycinam jak pierożki duzym kubasem,duże koła i sklejam jak pierogi.ciasto jest wyjatkowo wdzięczne w lepieniu ,chcociaż czasem musze sypnąc trochę więcej mąki bo sie troche klei ale nie mam pojecia od czego to zalezy.w kazdym razie ciacho jest bardzo plastyczne a porcja budyniu stracza akurat na wszystkie ciastka.gdyby nie to ze mam po dziurki w nosie pieczenie w kolko tego samego okrzyknełabym te ciacha naszym (moich znajomych i rodziny) hitem lata .
daumen.gif

Ostatnią edycję dokonał moderator:

moni20

Member
Lis 18, 2007
3,319
1
0
duende bardzo ladne foto ... u mnie jak u weerki te ciacha znikaja w mgnieniu oka ... sama tez je bardzo lubie:) Masz racje weerka wszytsko fajnie ale lukrowac to ja nie lubie. Tylko ciacha bez tego lukru moim zdaniem tak nie smakuja
zwinker2.gif

Sinistra

Member
Lut 21, 2005
16,701
3
38

moni20

Member
Lis 18, 2007
3,319
1
0
Budyniowki w roli jablkowych kopert :
55.jpg

56.jpg

Załączniki

• 55.jpg
    55.jpg
    70.1 KB · Wyświetleń: 2
  • 56.jpg
    56.jpg
    77.2 KB · Wyświetleń: 2

Margarete

Member
Cze 23, 2007
1,969
0
0
weerka @ 17 Jul 2010 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1004397patrz Duende a ja zaczynam juz mieć do nich awersję ,bo pieke je juz enty kurcze raz i wszyscy bliscy i znajomi królika sie nimi zażerają i ciagle im mało.
nie chce mi sie juz nawet lukrować ,więc do pierwotnej wersji dowalam pol szklanki cukru pudru i ok.pol łyzeczki soli.
Ja mysle, ze temu ciastu wlasnie soli brakowalo.
lecker.gif

moni20

Member
Lis 18, 2007
3,319
1
0
hmm ... nie wiem czy brakowalo ... ale jesli ma to porawic smak to czemu nie
icon_smile.gif
akurat dla mnie sa idealne
icon_smile.gif

anowid

Member
Lut 19, 2007
562
0
0
Budyniowki .... nie lukrowane a z cukrem pudrem
lecker.gif

w towarzystwie kopert z dżemem figowym
icon_mrgreen.gif

Załączniki

• PICT0007s1.jpg
    PICT0007s1.jpg
    122.8 KB · Wyświetleń: 0

samanta

Member
Sie 19, 2007
16,197
1
0

illy

Member
Lut 20, 2008
1,500
0
0
Dawno obiecane zdjecia mojej wersji budyniowek :

PA221904.JPG

Załączniki

• PA221904.JPG
    PA221904.JPG
    122.8 KB · Wyświetleń: 2

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy