- Cze 24, 2005
- 16,727
- 601
- 113
Buleczki ‘Bagnat’
Bea
przetłumaczyła przepis na takie znakomite bułki
tu link
http://confituremaison.blogspot.com/2008/0...nat-et-mon.html
cytuję to co mi Bea podrzuciła,,
Buleczki ‘Bagnat’
Przepis pochodzi z ksiazki Murielle Khamouguinoff, "Pains et Viennoiserie"
- 450 g maki
- 1 opakowanie suchych drożdży (2 + 1/4 łyżeczki),
- 2 małe łyżeczki soli
- 25 cl wody
make, sol i drozdze wsypac do miski i wyrabiac z woda (dolewana po trochu) do otrzymania odpowiedniej konsystencji (ma nie kleic sie do rak). Dodac ewentualnie wiecej wody.
Uformowac kule i zostawic ja przykryta sciereczka do wyrosniecia (ok. 1 godzine).
Odgazowac ciasto. Podzielic na 4 rowne czesci (mozna podzielic na wiecej czesci, np. 8, jesli chce sie otrzymac mniejsze bulki). Uformowac kulki, lekko je splaszczyc, ulozyc je na blasze wylozonej papierem do pieczenia i zostawic do wyrosniecia na 40 min.
Piekarnik nagrzac na 275° (przez 20 min.), umiescic w nim naczynie z woda.
Przed pieczeniem, mozna naciac bulki w ksztalcie krzyza.
Obnizyc temperature do 230° i piec bulki 12-15 min. Maja miec lekko zmieniony kolor.
Zostawic na kratce do wystygniecia."
ja dałam 1 łyżeczkę drożdzy
i herbaciane łyżeczki soli
Bea


tu link
http://confituremaison.blogspot.com/2008/0...nat-et-mon.html
cytuję to co mi Bea podrzuciła,,
Buleczki ‘Bagnat’
Przepis pochodzi z ksiazki Murielle Khamouguinoff, "Pains et Viennoiserie"
- 450 g maki
- 1 opakowanie suchych drożdży (2 + 1/4 łyżeczki),
- 2 małe łyżeczki soli
- 25 cl wody
make, sol i drozdze wsypac do miski i wyrabiac z woda (dolewana po trochu) do otrzymania odpowiedniej konsystencji (ma nie kleic sie do rak). Dodac ewentualnie wiecej wody.
Uformowac kule i zostawic ja przykryta sciereczka do wyrosniecia (ok. 1 godzine).
Odgazowac ciasto. Podzielic na 4 rowne czesci (mozna podzielic na wiecej czesci, np. 8, jesli chce sie otrzymac mniejsze bulki). Uformowac kulki, lekko je splaszczyc, ulozyc je na blasze wylozonej papierem do pieczenia i zostawic do wyrosniecia na 40 min.
Piekarnik nagrzac na 275° (przez 20 min.), umiescic w nim naczynie z woda.
Przed pieczeniem, mozna naciac bulki w ksztalcie krzyza.
Obnizyc temperature do 230° i piec bulki 12-15 min. Maja miec lekko zmieniony kolor.
Zostawic na kratce do wystygniecia."

ja dałam 1 łyżeczkę drożdzy
i herbaciane łyżeczki soli
Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: