Bułeczki czosnkowe

Xavierka

Member
Lip 13, 2009
137
0
0
Bułeczki czosnkowe

Raj dla amatorów czosnku. Bułeczki mają bardzo mocny aromat nawet na drugi dzień po upieczeniu. Perfekcyjne do łączenia z wędlinami.

250g mąki
4 - 6 ząbki czosnku (można więcej)
150 ml ciepłej wody
5g soli
15g oliwy z oliwek
12g drożdży
słonecznik (opcjonalnie)
dynia (opcjonalnie)

Czosnek ucieramy z solą. Dodajemy mąkę, drożdże rozpuszczone w wodzie, oliwę. (dorzuciłam garść pestek dyni) Składniki ugniatamy aż do uzyskania masy, która nie będzie przyklejała nam się do rąk. Pozostawimy do wyrośnięcia na ok 30 minut.

Następnie ciasto dzielmy na porcje i formujemy bułeczki. Przed włożeniem do pieca, pozwalamy im jeszcze odpocząć aż do podwojenia ilości, zwilżamy je jajkiem bądź mlekiem bądź śmietaną. (Można je dodatkowo czymś posypać)

Pieczemy w temeraturze 180 st ok. 20 minut.

Bon apetit

Na fotce odrobinę mi popękały, ale ten silny aromat rekompensuje wygląd
cvety.gif
 

Załączniki

  • 20090702_20.JPG
    20090702_20.JPG
    1.7 MB · Wyświetleń: 0

LeNinka

Member
Sie 14, 2005
944
0
0
Zrobiłam je i bardzo nam smakowały
lecker.gif

Robiłam ze świeżych drożdży i do zaczynu dałam jak zawsze łyżeczkę cukru. Ilość soli zwiększyłam w związku z tym do 1,5 łyżeczki, ale niepotrzebnie, bo były trochę za słone.
Dodatkowo- jak dla nas aromat czosnkowy, a co za tym idzie- oddech czosnkowy
icon_wink.gif
jest trochę za mocny.
Nastęnym razem zrobię z podwójnej ilości składników, a czosnku dodam 4 ząbki.
Ale bułeczki są bardzo smaczne- miękkie i puszyste w środku- do wędliny faktycznie pyszne.
Zdjęcia nie mam, bo robiłam u rodziców, a nie mają cyfrówki.
Będzie powtórka na pewno!
icon_smile.gif