- Lip 13, 2009
- 137
- 0
- 0
Bułeczki czosnkowe
Raj dla amatorów czosnku. Bułeczki mają bardzo mocny aromat nawet na drugi dzień po upieczeniu. Perfekcyjne do łączenia z wędlinami.
250g mąki
4 - 6 ząbki czosnku (można więcej)
150 ml ciepłej wody
5g soli
15g oliwy z oliwek
12g drożdży
słonecznik (opcjonalnie)
dynia (opcjonalnie)
Czosnek ucieramy z solą. Dodajemy mąkę, drożdże rozpuszczone w wodzie, oliwę. (dorzuciłam garść pestek dyni) Składniki ugniatamy aż do uzyskania masy, która nie będzie przyklejała nam się do rąk. Pozostawimy do wyrośnięcia na ok 30 minut.
Następnie ciasto dzielmy na porcje i formujemy bułeczki. Przed włożeniem do pieca, pozwalamy im jeszcze odpocząć aż do podwojenia ilości, zwilżamy je jajkiem bądź mlekiem bądź śmietaną. (Można je dodatkowo czymś posypać)
Pieczemy w temeraturze 180 st ok. 20 minut.
Bon apetit
Na fotce odrobinę mi popękały, ale ten silny aromat rekompensuje wygląd
Raj dla amatorów czosnku. Bułeczki mają bardzo mocny aromat nawet na drugi dzień po upieczeniu. Perfekcyjne do łączenia z wędlinami.
250g mąki
4 - 6 ząbki czosnku (można więcej)
150 ml ciepłej wody
5g soli
15g oliwy z oliwek
12g drożdży
słonecznik (opcjonalnie)
dynia (opcjonalnie)
Czosnek ucieramy z solą. Dodajemy mąkę, drożdże rozpuszczone w wodzie, oliwę. (dorzuciłam garść pestek dyni) Składniki ugniatamy aż do uzyskania masy, która nie będzie przyklejała nam się do rąk. Pozostawimy do wyrośnięcia na ok 30 minut.
Następnie ciasto dzielmy na porcje i formujemy bułeczki. Przed włożeniem do pieca, pozwalamy im jeszcze odpocząć aż do podwojenia ilości, zwilżamy je jajkiem bądź mlekiem bądź śmietaną. (Można je dodatkowo czymś posypać)
Pieczemy w temeraturze 180 st ok. 20 minut.
Bon apetit
Na fotce odrobinę mi popękały, ale ten silny aromat rekompensuje wygląd