Bułeczki maślane z konfiturą różaną

Liska

Member
Lis 27, 2004
3,631
0
0
5 g drożdży (ja dałam niepełną łyżeczkę granulowanych piekarskich, można użyć również drożdży instant Oetkera)
190 g mąki
20 g cukru
1 łyżeczka soli
3 jajka
150 g masła o temp. pokojowej

/receptura pochodzi z książki "Desery - od najprostszych po wykwintne" P. Herme

Wszystkie składniki wrzuciłam do maszyny i nastawiłam na program "Wyrabianie ciasta - Normal". W mojej maszynie to 2 h 20 min.
Ciasto ładnie wyrosło, miało raczej luźną, bardzo maślaną konsystencję.
Na papier do pieczenia (mam taki szary, którego nie trzeba smarować) łyżką wyłożyłam ciasto na kształt bułeczek. Na środku każdej bułeczki położyłam łyżeczkę płatków rży w cukrze (Firmy Polska Róża) i skubiąc ciasto po bokach zakleiłam tak, że nadzienie zostało w środku. Wierzch posmarowałam rozbełtanym jajkiem, posypałam cynamonem, cukrem i sezamem (3 różne wersje).

Upiekłam w 220 st C przez 10 min i ok. 7 min w 180 st C.

bukidrodowemalane6gh.jpg
 

yenulka

Member
Lis 16, 2004
4,354
1
0
drozdze granulowane i suche drozdze to jest to samo? czy nie?

pzdr
yenn
 

yenulka

Member
Lis 16, 2004
4,354
1
0
tak yenulko, to samo. Oetker ma drożdże w raczej rozdrobnionej postaci i to są drożdże instant - daje się ich mniej niż np suszonych drożdży piekarskich (te są w granulkach). W podawanych przeze mnie przepisach używam drożdży Oetkera.

icon_smile.gif
nic nie rozumiem :mrgreen:

problem chyba w tym ze dla mnie suche drozdze to te instant oetkera, a dla Ciebie suche drozdze to jakies granulowane piekarskie

ja to znam tylko dwa rodzaje - zwykle w kostce i suszone oetkera z torebki - taki prosty czlowiek ze mnie :mrgreen:

pzdr
yenn
 

BeataSz

Member
Wrz 23, 2004
10,244
1
38
Ja wczoraj kupiłam właśnie takie drożdże granulowane, chyba z firmy Cykoria, są to takie kuleczki. Nawet mi wyszło dobre ciasto drożdżowe, dałam pełną łyżeczkę na pół kg mąki, ale mogłam dać ciut więcej, szybciej i ładniej by mi rosło.
 

Liska

Member
Lis 27, 2004
3,631
0
0
tak yenulko, to samo. Oetker ma drożdże w raczej rozdrobnionej postaci i to są drożdże instant - daje się ich mniej niż np suszonych drożdży piekarskich (te są w granulkach). W podawanych przeze mnie przepisach używam drożdży Oetkera.

icon_smile.gif
nic nie rozumiem :mrgreen:

problem chyba w tym ze dla mnie suche drozdze to te instant oetkera, a dla Ciebie suche drozdze to jakies granulowane piekarskie

ja to znam tylko dwa rodzaje - zwykle w kostce i suszone oetkera z torebki - taki prosty czlowiek ze mnie :mrgreen:

pzdr
yenn
dla mnie suche drożdże to te Oetkera, czyli drożdże instant. Zdarza mi się używać drożdży GRANULOWANYCH PIEKARSKICH (firmy Cykoria), ale jak wspominałam, tych granulowanych daje się więcej. Na opakowaniu (25g) zwykle jest napisane, ile.

:mrgreen:
 

yenulka

Member
Lis 16, 2004
4,354
1
0
:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

wszystko jasne :mrgreen:

pzdr
yenn