- Lis 27, 2004
- 3,631
- 0
- 0
5 g drożdży (ja dałam niepełną łyżeczkę granulowanych piekarskich, można użyć również drożdży instant Oetkera)
190 g mąki
20 g cukru
1 łyżeczka soli
3 jajka
150 g masła o temp. pokojowej
/receptura pochodzi z książki "Desery - od najprostszych po wykwintne" P. Herme
Wszystkie składniki wrzuciłam do maszyny i nastawiłam na program "Wyrabianie ciasta - Normal". W mojej maszynie to 2 h 20 min.
Ciasto ładnie wyrosło, miało raczej luźną, bardzo maślaną konsystencję.
Na papier do pieczenia (mam taki szary, którego nie trzeba smarować) łyżką wyłożyłam ciasto na kształt bułeczek. Na środku każdej bułeczki położyłam łyżeczkę płatków rży w cukrze (Firmy Polska Róża) i skubiąc ciasto po bokach zakleiłam tak, że nadzienie zostało w środku. Wierzch posmarowałam rozbełtanym jajkiem, posypałam cynamonem, cukrem i sezamem (3 różne wersje).
Upiekłam w 220 st C przez 10 min i ok. 7 min w 180 st C.
190 g mąki
20 g cukru
1 łyżeczka soli
3 jajka
150 g masła o temp. pokojowej
/receptura pochodzi z książki "Desery - od najprostszych po wykwintne" P. Herme
Wszystkie składniki wrzuciłam do maszyny i nastawiłam na program "Wyrabianie ciasta - Normal". W mojej maszynie to 2 h 20 min.
Ciasto ładnie wyrosło, miało raczej luźną, bardzo maślaną konsystencję.
Na papier do pieczenia (mam taki szary, którego nie trzeba smarować) łyżką wyłożyłam ciasto na kształt bułeczek. Na środku każdej bułeczki położyłam łyżeczkę płatków rży w cukrze (Firmy Polska Róża) i skubiąc ciasto po bokach zakleiłam tak, że nadzienie zostało w środku. Wierzch posmarowałam rozbełtanym jajkiem, posypałam cynamonem, cukrem i sezamem (3 różne wersje).
Upiekłam w 220 st C przez 10 min i ok. 7 min w 180 st C.