Buleczki pszenno-ziemniaczane

AgusiaH

Member
Wrz 20, 2004
3,054
1
0
Zmodyfikowany przeze mnie przepis Lindy Collister z ksiazki "Bread- from sourdough to rye" na mieciutkie buleczki z dodatkiem ziemniakow.

bulkiziemniaczane005wyslac.jpg


1 szkl cieplego mleka
dodatkowa ciepla woda lub mleko( ilosc plynow moze sie znacznie wahac w zaleznosci od wilgotnosci ziemniakow)
2 lyzki roztopionego masla
1/2 lyzki soli gruboziarnistej
1 szkl maki pszennej razowej
1 i 2/3 szkl maki pszennej
1/2 szkl ugotowanych rozgniecionych ziemniakow ( moze byc pozostalosc z obiadu, dobry sposob na wykorzystanie resztek)
1 lyzeczka suszonych drozdzy

MASZYNISCI:
Wyrobic w maszynie na programie "Dough" i zostawic w niej do wyrosniecia do konca programu( nieco ponad 1 godz trwa rosniecie).

RECZNIKI:
1/2 szkl mleka wymieszac z drozdzami i 2 lyzkami maki pszennej. Zostawic na 20 min do wyrosniecia. Reszte mak wsypac do duzej miski, dodac ziemniaki, sol, a nastepnie miksture drozdzowa, reszte mleka i roztopione maslo. Zagniatac przez 10 min. Zostawic do wyrosniecia w cieple pod przykryciem az podwoi objetosc.

NASTEPNIE:
Wyjac i na blacie lekko zagniesc, poczym uformowac 20 buleczek. Ulozyc na natluszczonym pergaminie i pozostawic przykryte do wyrosniecia az podwoja objetosc (ok. 30 min). Piec w rozgrzanym do 220 stopni piekarniku ok. 20 min, najlepiej na kamieniu.

Uwagi:
Smak ziemniakow jest praktycznie niewyczuwalny, dodaja one buleczkom tylko "miesistosci".

Ilosc plynow moze sie bardzo roznic w zaleznosci od wilgotnosci ziemniakow. Ja musialam dodac o ponad 1/2 szkl wiecej niz w przepisie.
Ciasto ma byc sprezyste, ale miekkie.
 

Ika

Member
Sty 5, 2005
14,699
0
0
Z przepisu na te bułeczki zrobiłam chleb w maszynie, wyszedł super, więc polecam też w takiej wersji
icon_smile.gif
 

kermidt

Moderator
Członek ekipy
Wrz 17, 2004
44,979
4
0
hmmmmm
nie za malutkie te buleczki?
razem troche wiecej jak 3 szkl (lacznie maki i ziemniakow)
rzeczywiscie tak rosna??
 

yenulka

Member
Lis 16, 2004
4,354
1
0
Beata, przepiekne!!!

pzdr
yenn
 

BeataSz

Member
Wrz 23, 2004
10,244
1
38
A tam też troszkę widać na zdjęciu tych z siemieniem, też robiłam wczoraj, 16 sztuk :!: Pychota :!: i kajzerki też wczoraj piekłam ( ale mi się nie udały
icon_sad.gif
) i emigranta. Cały dzień w kuchni spędziłam
 

kasha

Member
Wrz 25, 2004
20,571
2
0
Jak Wy to robicie, że wychodzi 12 albo i 16 bułeczek?!
Mnie się udało zrobić jeno 7 małych bułeczek, a ciasto wyrosło mi bardzo mocno przed kształtowaniem :dump:
 

Pajda

Member
Wrz 6, 2006
16
0
0
Pyszne, puszyste, mięciutkie bułeczki. Uzyłam mąki pszennej razowej i krupczatki. Ciasto wyrobiłam dość luźne, pewnie dzięki temu bułeczki rozpływały sie w ustach.

Na drugi raz robię z podwójnej ilości, bo tymi 12 maleńkimi bułeczkami narobiliśmy sobie z mężem i synem tylko apetytu. Jeszcze naiwna liczyłam na to, że uda mi się coś zamrozić.
rofl.gif
 

imamcia

Member
Lis 29, 2005
2,398
0
36
Zrobiłam pierwsze bułeczki. Słodkie drożdżowe jest u mnie na porządku dziennym, a zwykłych bułek bałam się zrobić. Te poszły na pierwszy ogień
icon_smile.gif
Pycha! Na drugi raz będę robić jak nikogo w domu nie będzie, bo zapach wszystich moich chłopaków do kuchni zwabił! Super przepis, dziekuję!
anbetung.gif
 

samanta

Member
Sie 19, 2007
16,197
1
0
Beata i Agusiu jak Wy to robicie że wychodzi Wam taki kształt? z takim przedziałkiem?
 

atina

Member
Lut 27, 2008
961
2
0
Agusiu cudowny przepis, dziękuję
cvety.gif
Są takie mięciutkie i nie tracą tak szybko świeżości jak inne:) Pycha
mniam.gif


bulki_pszennoziemniaczane3a.jpg
 

Załączniki

  • bulki_pszennoziemniaczane3a.jpg
    bulki_pszennoziemniaczane3a.jpg
    82.5 KB · Wyświetleń: 2

BeataSz

Member
Wrz 23, 2004
10,244
1
38
O kurcze! A ja zapomniałam o tych bułkach całkowicie, nawet nie pamiętam jakie były, więc czym prędzej muszę sobie przypomnieć i zrobić.

Samanto, dopiero teraz zobaczyłam Twoje pytanie, niezły refleks mam... no ale przyznam, ze bardzo rzadko tu zaglądałam. Co robię żeby miały taki kształt? no po prostu "kulam" je
icon_mrgreen.gif
Potem po wyrośnięciu przyciskam do samego spodu taką metalową łopatką kuchenną, (nie wiem czy wiesz o czym mówię?), niektóre bułki, jak łopatkę dobrze do spodu docisnę, mają takie wyraźniejsze przecięcia inne podnoszą się jeszcze w czasie pieczenia i " przedziałek " jest mniej wyraźny. Tą samą łopatką formuję kajzerki, tylko zamiast jednego dociśnięcia robię trzy, tak na krzyż a właściwie na gwiazdkę
icon_mrgreen.gif

Chyba namotałam z tymi wyjaśnieniami...
icon_mrgreen.gif
 

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
2
0
Ostatnią edycję dokonał moderator:

izunia2007

Member
Cze 4, 2008
1,294
0
0

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
2
0
Zadaj pytanie sprzedającemu, czy wysyła za granicę ( nic nie mówi, że nie wysyła.) Ja od niego właśnie kupiłam, choć do Polski "tylko" szło. ;)

Uważam, że nawet dodawszy przesyłkę, ma niedrogo, u innej osoby widziałam spiralne z ponad 300
icon_eek.gif
Lubię własne wypieki, ale to juz mi się nie kalkuluje
icon_confused.gif


A u Ciebie takich nie ma? Może na e-bayu?
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

izunia2007

Member
Cze 4, 2008
1,294
0
0
Mała_Mi @ 8 Oct 2008 napisał:
index.php?act=findpost&pid=760641Zadaj pytanie sprzedającemu, czy wysyła za granicę ( nic nie mówi, że nie wysyła.) Ja od niego właśnie kupiłam, choć do Polski "tylko" szło. ;)

Uważam, że nawet dodawszy przesyłkę, ma niedrogo, u innej osoby widziałam spiralne z ponad 300
icon_eek.gif
Lubię własne wypieki, ale to juz mi się nie kalkuluje
icon_confused.gif


A u Ciebie takich nie ma? Może na e-bayu?
Pewnie sa,ale powiem szczerze ze za chiny nie wiem jakby to sie moglo po angielsku nazywac.