Zainspirowana tym przepisem: http://mojewypieki.blox.pl/2009/05/Bulki-z-cebulka.html zrobiłam dziś takie oto bułeczki
Składniki na ok 12 bułeczek:
ok 3 szklanki mąki + 3 łyżki na rozczyn
1/4 szklanki mleka
3/4 szklanki wody + 1/4 szkl do rozczynu
30 g drożdży
0,5 łyżki cukru
1,5 łyżeczki soli
3 łyżki roztopionej margaryny/masła
3 średnie cebule
Cebule drobno posiekać i podsmażyć na oleju.
Drożdże rozetrzeć z cukrem, dodać wodę i mąkę - wymieszać i odstawić do podrośnięcia.
Mąkę wymieszać z solą, dodać cebulę, następnie wyrośnięty rozczyn i wodę z mlekiem. Dodać całą szklankę płynów i dosypywać ew. mąkę. Ja dosypałam ok 0,5 szklanki (czyli łącznie wyszło 3,5 szklanki + 3 łyżki), ale wiadomo - mąka mące nierówna. Pod koniec wyrabiania dodać tłuszcz, odstawić do wyrośnięcia. Odgazować po ok 30 minutach i ponownie odstawić.
Po wyrośnięciu uformować malutkie bułki (specjalnie zważyłam, ok 70 g każda) i układać w odstępach na pergaminie lub natłuszczonej i wysypanej mąką blaszce. Odstawić do wyrośnięcia, ok 30 minut. Po tym czasie posmarować wierzch jajkiem roztrzepanym z mlekiem, ew naciąć (zrobiłam na każdej nożem krzyżyk, ale wyszły jakieś rogate
) i włożyć do piekarnika. Piec ok 30 minut w 200*.
Bułeczki są bardzo smaczne. Pasują do gulaszu, lecza, bigosu, zup-kremów, choć my zjedliśmy bez dodatków


Składniki na ok 12 bułeczek:
ok 3 szklanki mąki + 3 łyżki na rozczyn
1/4 szklanki mleka
3/4 szklanki wody + 1/4 szkl do rozczynu
30 g drożdży
0,5 łyżki cukru
1,5 łyżeczki soli
3 łyżki roztopionej margaryny/masła
3 średnie cebule
Cebule drobno posiekać i podsmażyć na oleju.
Drożdże rozetrzeć z cukrem, dodać wodę i mąkę - wymieszać i odstawić do podrośnięcia.
Mąkę wymieszać z solą, dodać cebulę, następnie wyrośnięty rozczyn i wodę z mlekiem. Dodać całą szklankę płynów i dosypywać ew. mąkę. Ja dosypałam ok 0,5 szklanki (czyli łącznie wyszło 3,5 szklanki + 3 łyżki), ale wiadomo - mąka mące nierówna. Pod koniec wyrabiania dodać tłuszcz, odstawić do wyrośnięcia. Odgazować po ok 30 minutach i ponownie odstawić.
Po wyrośnięciu uformować malutkie bułki (specjalnie zważyłam, ok 70 g każda) i układać w odstępach na pergaminie lub natłuszczonej i wysypanej mąką blaszce. Odstawić do wyrośnięcia, ok 30 minut. Po tym czasie posmarować wierzch jajkiem roztrzepanym z mlekiem, ew naciąć (zrobiłam na każdej nożem krzyżyk, ale wyszły jakieś rogate

Bułeczki są bardzo smaczne. Pasują do gulaszu, lecza, bigosu, zup-kremów, choć my zjedliśmy bez dodatków

Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: