Bułeczki z cebulą

Elle

Member
Mar 6, 2010
798
0
0
Zainspirowana tym przepisem: http://mojewypieki.blox.pl/2009/05/Bulki-z-cebulka.html zrobiłam dziś takie oto bułeczki
Obraz_001.jpg
Obraz_002.jpg

Składniki na ok 12 bułeczek:
ok 3 szklanki mąki + 3 łyżki na rozczyn
1/4 szklanki mleka
3/4 szklanki wody + 1/4 szkl do rozczynu
30 g drożdży
0,5 łyżki cukru
1,5 łyżeczki soli
3 łyżki roztopionej margaryny/masła
3 średnie cebule

Cebule drobno posiekać i podsmażyć na oleju.
Drożdże rozetrzeć z cukrem, dodać wodę i mąkę - wymieszać i odstawić do podrośnięcia.
Mąkę wymieszać z solą, dodać cebulę, następnie wyrośnięty rozczyn i wodę z mlekiem. Dodać całą szklankę płynów i dosypywać ew. mąkę. Ja dosypałam ok 0,5 szklanki (czyli łącznie wyszło 3,5 szklanki + 3 łyżki), ale wiadomo - mąka mące nierówna. Pod koniec wyrabiania dodać tłuszcz, odstawić do wyrośnięcia. Odgazować po ok 30 minutach i ponownie odstawić.
Po wyrośnięciu uformować malutkie bułki (specjalnie zważyłam, ok 70 g każda) i układać w odstępach na pergaminie lub natłuszczonej i wysypanej mąką blaszce. Odstawić do wyrośnięcia, ok 30 minut. Po tym czasie posmarować wierzch jajkiem roztrzepanym z mlekiem, ew naciąć (zrobiłam na każdej nożem krzyżyk, ale wyszły jakieś rogate
icon_lol.gif
) i włożyć do piekarnika. Piec ok 30 minut w 200*.

Bułeczki są bardzo smaczne. Pasują do gulaszu, lecza, bigosu, zup-kremów, choć my zjedliśmy bez dodatków
icon_razz.gif

Załączniki

• Obraz_001.jpg
    Obraz_001.jpg
    83.4 KB · Wyświetleń: 0
  • Obraz_002.jpg
    Obraz_002.jpg
    102.4 KB · Wyświetleń: 0
Ostatnią edycję dokonał moderator:

monisia.zz

Member
Lut 8, 2009
227
0
0
Jakie piękne ci wyszły! Czy skórka jest chrupiąca?
Robiłam je już 3 albo 4 razy i zawsze mi wychodzą bardzo zbite a skórka jest taka matowa, cienka i raczej miękka.
Twoje wyglądają zupełnie inaczej. Ładniej
icon_smile.gif

Elle

Member
Mar 6, 2010
798
0
0
Dziękuje
icon_redface.gif

Tak, są chrupiące
icon_smile.gif

do jajka dodałam sporo mleka, bo nie lubię takiej jajecznej skorupy, może to dlatego, ciężko powiedzieć.

EDIT: niejasno się wyraziłam, mam na myśli to jajko, którym smarowałam bułeczki przed pieczeniem
icon_smile.gif

Ostatnią edycję dokonał moderator:

Elle

Member
Mar 6, 2010
798
0
0
Dziś nie są już chrupiące, skórka zmiękła, ale wydaje mi się, że wyraźniej czuć cebulę. One są mocno cebulowe, jeśli nie chcemy aż tak wyraźnego cebulowego smaku, to trzeba dodać jej mniej. Ale mnie takie cebulowe właśnie bardzo smakują
lecker.gif

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy