- Sty 27, 2006
- 4,370
- 1,776
- 113
Bułeczki z kremem francuskim
Pyszne, miękkie, pachnące wanilią, cichym i przytulnym domem.
Ciasto:
250 ml mleka
20 g świeżych drożdży
480 g mąki
1 jajko
70 g roztopionego masła
40 g oleju
70 g cukru
Szczypta soli
Żółtko do posmarowania
Krem:
500 ml mleka
3 żółtka
75 g skrobi kukurydzianej
40-50 g cukru
Łyżeczka pasty waniliowej
1. Wymieszaj drożdże, ciepłe mleko, 2 łyżki cukru i pozostaw na 15-20 minut, aby drożdże się aktywowały. Następnie dodaj wszystkie pozostałe produkty do ciasta i dobrze wyrabiaj – jeśli wyrabiasz ręcznie, to pracuj z ciastem, aż się nie będzie kleiło do rąk, a jeśli wyrabiasz mikserem, to potrwa to około 15 min. ustawiając małą szybkość – ciasto powinno odklejać się od ścianek misy.
2. Z ciasta uformuj kulę, przełóż do posmarowanej olejem miski, przykryj folią spożywczą i pozostaw do wyrastania na około 1,5 godziny – aż ciasto się podwoi.
3. W międzyczasie przygotuj krem. W rondelku trzepaczką wymieszaj żółtka, cukier, pastę waniliową i skrobię kukurydzianą. Zagotuj mleko i cienkim strumieniem ciągle mieszając wlej je do mieszanki żółtkowo skrobiowej. Podgrzewaj, ciągle mieszając trzepaczką, aż wszystko zgęstnieje. Przełóż do płaskiego naczynia, przykryj szczelnie folią spożywczą (po prostu połóż folię na całej powierzchni kremu) i ostudź.
4. Wyrośnięte ciasto podziel na kawałki o wadze 70-72 g, zaokrągl i odstaw na około 15 minut.
5. Uformuj bułeczki z nadzieniem, ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i posmaruj żółtkiem, rozbełtanym z 1-2 łyżkami mleka. Pozostaw na 45-50 minut do wyrośnięcia. Przed pieczeniem ponownie posmaruj żółtkiem.
6. Piecz w nagrzanym do 200°C piekarniku przez około 20 minut.

Pyszne, miękkie, pachnące wanilią, cichym i przytulnym domem.
Ciasto:
250 ml mleka
20 g świeżych drożdży
480 g mąki
1 jajko
70 g roztopionego masła
40 g oleju
70 g cukru
Szczypta soli
Żółtko do posmarowania
Krem:
500 ml mleka
3 żółtka
75 g skrobi kukurydzianej
40-50 g cukru
Łyżeczka pasty waniliowej
1. Wymieszaj drożdże, ciepłe mleko, 2 łyżki cukru i pozostaw na 15-20 minut, aby drożdże się aktywowały. Następnie dodaj wszystkie pozostałe produkty do ciasta i dobrze wyrabiaj – jeśli wyrabiasz ręcznie, to pracuj z ciastem, aż się nie będzie kleiło do rąk, a jeśli wyrabiasz mikserem, to potrwa to około 15 min. ustawiając małą szybkość – ciasto powinno odklejać się od ścianek misy.
2. Z ciasta uformuj kulę, przełóż do posmarowanej olejem miski, przykryj folią spożywczą i pozostaw do wyrastania na około 1,5 godziny – aż ciasto się podwoi.
3. W międzyczasie przygotuj krem. W rondelku trzepaczką wymieszaj żółtka, cukier, pastę waniliową i skrobię kukurydzianą. Zagotuj mleko i cienkim strumieniem ciągle mieszając wlej je do mieszanki żółtkowo skrobiowej. Podgrzewaj, ciągle mieszając trzepaczką, aż wszystko zgęstnieje. Przełóż do płaskiego naczynia, przykryj szczelnie folią spożywczą (po prostu połóż folię na całej powierzchni kremu) i ostudź.
4. Wyrośnięte ciasto podziel na kawałki o wadze 70-72 g, zaokrągl i odstaw na około 15 minut.
5. Uformuj bułeczki z nadzieniem, ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i posmaruj żółtkiem, rozbełtanym z 1-2 łyżkami mleka. Pozostaw na 45-50 minut do wyrośnięcia. Przed pieczeniem ponownie posmaruj żółtkiem.
6. Piecz w nagrzanym do 200°C piekarniku przez około 20 minut.
Ostatnia edycja: