Ja tez juz jestem. Troche sie zagapilam i tak jak przypuszczalyscie trzeba bylo zakasac rekawy po powrocie z wakacji. Aaa, jeszcze mi lazienke zalało i mam straszne zamieszanie z tego powodu (pękła rura w podłodze :x ). Ale juz sie odnalazlam i to we wlasciwym miejscu. Strasznie tu milo, przytulnie i doskonale towarzystwo.
.
Dziekuje bajaderce, Iguanie i bacardi za maile i za pamiec!
Przepraszam , ze to w watku buleczkowym, ale chyba wlasnie tutaj sie mnie spodziewalyscie.
Zeby bylo cos na temat to przypomne moje :
Bułeczki z mielonym siemieniem lnianym
Bardzo zdrowe, mięciutkie i długo utrzymujące świeżość bułeczki. Zmielone siemię nadaje im ciekawy, wyrazisty smak.
liczba porcji: 16 bułeczek
1/2 - 3/4 szkl mleka
1/2 szkl wody
3 łyżki miodu
1 duże jajko
1 i 1/2 łyżki oleju z orzechów laskowych lub roztopionego masła
2 i 1/4 szkl mąki pszennej
1 i 1/4 szkl mąki pszennej razowej (lub typu integral z otrębami)
1/2 szkl ziarenek siemienia lnianego
1 łyżeczka soli
1 i 1/3 łyżeczki suszonych drożdży
1 jajko
2 łyżeczki siemienia lnianego (najlepiej mieszanki złotego i ciemnego)
1 łyżka maku
sposób przygotowania:
Siemię lniane zmielic dobrze w młynku do kawy.
METODA MANUALNA:
Rozpuścić drożdże w 1/3 szkl ciepłego mleka, wymieszać z miodem i 2 łyżkami mąki. Odstawić na 15 min. Wsypać do miski resztę mąk, zmielone siemię lniane, miksturę drożdżową, ciepłą wodę, resztę mleka, sól, jajko. Wyrobić ciasto. Pod koniec wyrabiania dodać tłuszcz. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok. 1 godz.
METODA MASZYNOWA:
Nastawić na program do wyrabiania ciasta. Włożyć składniki w/g instrukcji do maszyny. Mleko i woda powinny być lekko ciepłe. Zostawić w maszynie do końca programu (rośnięcie ciasta trwa ok. 1 godz.)
NASTĘPNIE:
Podzielić ciasto na 16 równych kawałków, uformować z nich kulki. Poukładać na blaszce na wysmarowanym masłem papierze do pieczenia. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na jeszcze ok. 1/2 godz. Posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać makiem i siemieniem. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni ok. 20 min.
Doskonale z miodem, marmoladą albo twarożkiem.

Dziekuje bajaderce, Iguanie i bacardi za maile i za pamiec!
Przepraszam , ze to w watku buleczkowym, ale chyba wlasnie tutaj sie mnie spodziewalyscie.
Zeby bylo cos na temat to przypomne moje :
Bułeczki z mielonym siemieniem lnianym
Bardzo zdrowe, mięciutkie i długo utrzymujące świeżość bułeczki. Zmielone siemię nadaje im ciekawy, wyrazisty smak.
liczba porcji: 16 bułeczek
1/2 - 3/4 szkl mleka
1/2 szkl wody
3 łyżki miodu
1 duże jajko
1 i 1/2 łyżki oleju z orzechów laskowych lub roztopionego masła
2 i 1/4 szkl mąki pszennej
1 i 1/4 szkl mąki pszennej razowej (lub typu integral z otrębami)
1/2 szkl ziarenek siemienia lnianego
1 łyżeczka soli
1 i 1/3 łyżeczki suszonych drożdży
1 jajko
2 łyżeczki siemienia lnianego (najlepiej mieszanki złotego i ciemnego)
1 łyżka maku
sposób przygotowania:
Siemię lniane zmielic dobrze w młynku do kawy.
METODA MANUALNA:
Rozpuścić drożdże w 1/3 szkl ciepłego mleka, wymieszać z miodem i 2 łyżkami mąki. Odstawić na 15 min. Wsypać do miski resztę mąk, zmielone siemię lniane, miksturę drożdżową, ciepłą wodę, resztę mleka, sól, jajko. Wyrobić ciasto. Pod koniec wyrabiania dodać tłuszcz. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok. 1 godz.
METODA MASZYNOWA:
Nastawić na program do wyrabiania ciasta. Włożyć składniki w/g instrukcji do maszyny. Mleko i woda powinny być lekko ciepłe. Zostawić w maszynie do końca programu (rośnięcie ciasta trwa ok. 1 godz.)
NASTĘPNIE:
Podzielić ciasto na 16 równych kawałków, uformować z nich kulki. Poukładać na blaszce na wysmarowanym masłem papierze do pieczenia. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na jeszcze ok. 1/2 godz. Posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać makiem i siemieniem. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni ok. 20 min.
Doskonale z miodem, marmoladą albo twarożkiem.