Więc i ja spróbowałem coś popełnic. Od poczatku stanalem na etapie mielenia siemionek. Bledner nie chcial ruszyc, mlynek takze nie ruszyl a i gadzet w postaci podrecznego siekacza elektrycznego do cebuli takze odmowil posluszentwa. Kiedy zrezygnowany odkladalem produkty by czekac na okazje inna pomyslalem ze zerkne co bedzie jak zmiele to maszynka do miesa
Maszynke odpalilem - zasypalem siemie i trach cos skrzyknelo i okazalo sie ze zblokowalo srube i pekl naped na slimaku

Na szczescie w zestawie byl zapasowy wiec po wymianie nastapila drugie podejscie

Tym razem jednak po malej lyzeczce zasypywalem. Czynnosc wykonalem x10 i siemie bylo jak mak przesitowane
Cala reszta poszla standardowo. Mi wyszlo 12 buleczek, ciasto bylo mocno lepkie. Nie chcialem jednak nic na razie modzic wiec tak zostawilem. Niestety po godzinie nie wyroslo ono jakos specjalnie. Mimo wszystko buleczki wylozylem na papier pergaminowy ktory wczesniej zostal delikatnie wysmarowany maselkiem. Po 30 minutach owe buleczki znow nie wyrosly jakos specjalnie.
Piekarnik poszedl na 180 stopni i dopiero w nim buleczki pokazaly lwi pazur lekko rosnac. Po 25 minutach spedzony w temperaturze dochodzilo jeszcze 20 w srodku. Po wyjeciu okazalo sie ze kazda buleczka od spodu spekana jak wyschnieta ziemia po jeziorze. Nie wiem jak smakuja "cieple" bo moje cieple w srodku sa po prostu wilgotne i srednia przyjemnosc je w takim stanie jesc.
Uzyte produkty:
- drozdze suche dr. Oetker
- maka pszenna razowa bio typ 2000
- maka pszenna chlebowa typ 750 mlyny w Stoislawiu
Czy to wina maki? Drozdze termin kwietniowy mialy a maka do sierpnia. Mleko temp 25 stopni i woda takze. Powoli recznie wygniatane. Wszystko stalo w okolicach kaloryfera. "Zaczyn" zrobiony zgodnie z przepisem...
Co prawda jeszcze nie wiem jak to rano bedzie wygladac/smakowac po "wysuszeniu" ale moze w typie maki jest niedociagniecie?
Nie chce sie poddawac i kolejna probe wykonac w sobote gdzie robot wykona za mnie czynnosc mieszania i wygrzewania ale byc moze cos mozna w mojej robocie skorygowac by miec lepsze efekty?
za pomoc dziekuje