Buleczki ziemniaczane od Ayn

Elka

Well-known member
Sty 27, 2006
3,860
653
113
Buleczki ziemniaczane
http://aynmark.blogspot.com/2005/10/blog-post_13.html

W tym przepisie sa wykorzystane niesolone platki ziemniaczane. (proszek do puree ziemniaczanego). Buleczki ziemniaczane pasuja na kanapki i do salatek rybnych, jesli nie dodawac kopru - to i na slodko. Dobrze zamrazaja sie.

na 20 - 24 buleczki

3/4 fil. (180 ml) wody
1/2 fil. (120 ml) mleka
5 l.st. (70 gr) masla
1/4 fil. (50 gr) cukru
1 l.h. soli
1 jajko
1/2 fil. (33 gr) niesolonych platkow ziemniaczanych (proszku do puree ziemniaczanego)
3-3 1/2 fil. (400-460 гр) maki
1 opakowanie (7 gr - 2 1/4 l.h.) suchych drozdzy
1 l.st. drobno posiekanego koperku
(1 fil. ~ 240ml)

W nieduzym rondelku nagrzac wode, mleko, maslo, cukier, sol. Dodac platki ziemniaczane wymieszac i odstawic na 1 min.
W duzym naczyniu zmieszac 1 fil. maki i drozdze. Dodac mleczno-ziemniaczana mieszanke i jajko. Ubijac mikserem 3 min. Dodac jeszcze troche maki i wyrabiac ciasto juz lyzka. Potem wylozyc ciasto na stol i wyrabiac, stopniowo dodajac make. W koncu dodac koper. Ciasto powinno byc miekkie, gladkie i elastyczne. Ciasto mozna wyrobic i w maszynie do chleba, wkladajac produkty wedlug kolejnosci. Sformowac kule i polozyc do miski, wysmarowanej maslem. zakryc folia i odstawic na godzine, do wyrosniecia w 2 razy.
Wylozyc ciasto na stol, podsypany maka i podzielic ciasto na czesci (20 lub wedlug checi). Przykryc. z kazdego kawaleczka sformowac kulke. (rozplaszczyc ciasto w placek, zebrac brzegi placka do srodka i przykryc dlonia i zrobic 20-30 ruchow okreznych, przytrzymujac kulke palcami, ale razem kulka ma swobodnie krecic sie. Wskutek tarcia sie kulka wzmocni sie).
Wylozyc kuleczki do formy wysmarowanej maslem (37x25-cm (15x10-inch) lub do 2 okraglych forem. Przykryc formy folia i odstawic na 45-60 min. (lub do lodowki na 2-24 godziny. Po lodowce buleczka maja sie ogrzac w t-rze pokojowej okolo 15-20 minut.)
nagzac piekarnik do 190°C/375°F.

Posmarowac buleczki jajkiem rozbeltanym z woda, mozna posypac makiem lub sezamem.
Piec okolo 15-20 min, na zlocisty color
Ostudzic na kratce.
Smacznego
icon_smile.gif


Platki ziemniaczane mozna zamienic na puree z gotowanych ziemniakow. Ilosc plynu tez trzeba zmienic

2/3 fil. puree ziemniaczanego
1/3 fil. (80 ml) mleka
1/2 fil. (80 ml) wody
Puree ziemniaczane moze byc roznej konsystencji, trzeba orientowac sie wedlug situacji - dodac wiecej maki lub wody.

fil. - filizanka
l.st. - lyzka stolowa
l.h. - lyzka herbaciana
 

Musia

Member
Lis 14, 2005
489
0
0
Elka

super ze przetlumaczylas, buleczki juz w ulubionych ;) dziekuje ;) piec bede dopiero po urlopie ;)
 

Hiena

Member
Maj 6, 2005
13,652
0
0
Nie mam platkow ziemniaczanych. Czy puree uzyte do pieczenia tych bulek to takie suche w proszku czy tez mozna je zastapic gotowanymi ziemniakami?
 

Hichotka

Member
Lut 8, 2005
11,323
0
0
Musia


sylion
Ja wlasnie robie ze zwyklymi gotowanymi rozgniecionymi ziemniakami
icon_smile.gif
I jest bardzo dobrze
icon_smile.gif
aha bo ja też w głowę zachodziłam skąd wziąść takie płatki 8) jakoś mi nic takiego nigdy w oczy nie wpadło :roll:

i ja się skuszę na te bułeczki :lol: :lol: :lol:
 

Hiena

Member
Maj 6, 2005
13,652
0
0
Elka pelna podziwu jestem dla szybkosci Twojej odpowiedzi.
Dziekuje Ci bardzo ide w takim razie gotowac ziemniaki. Wieczorem zdam relacje co mi wyszlo.
 

Elka

Well-known member
Sty 27, 2006
3,860
653
113
sylion
No wiesz jak u mnie - albo od razu, albo dlugo
icon_smile.gif
)))))

hihihiiiiiii
sylion
Margot
Buleczki wychodza takie puszyste, miekkie. Bardzo fajne
icon_smile.gif
Zreszta, widac na Ayn zdjeciu
icon_smile.gif


Teraz to ja zaczynam myslec, ze moze to i jest ten proszek do piure.... bo jak platkow nie znalazlam, to Ayn poradzila uzyc zwyklych ziemniakow... Chyba to o ten proszek chodzi, bo w tlumaczeniu - хлопья to sa platki
icon_smile.gif
teraz tak rozmyslam..... Aha i tak jest! Wlasnie przeczytalam w komentrzach w blogu
icon_smile.gif
 

Musia

Member
Lis 14, 2005
489
0
0
Chyba jednak nie wytrzymam i jeszcze dzisiaj zabiore sie za pieczenie tych buleczek ale uzyje z tzw. platków ziemniaczanych z proszku :lol: ile
 

kermidt

Moderator
Członek ekipy
Wrz 17, 2004
44,979
4
0
a jak to jest?

ze 1/3 filizanki mleka = 80ml
ale 80 ml wody to bedzie 1/2 filizanki??

to na dole jest - jakby ktos nie mial platkow ziemniaczanych
 

Akulka

Member
Gru 28, 2005
29,115
0
0
Hm, ale smaka mi narobiłyscie :mniam:
 

tillandsja

Member
Gru 15, 2004
6,771
0
0
pysznie wygladaja, a ja na diecie... dzieci nie ma w domu ehhhhh zrobie w najblizszym czasie, bo wygladaja mniaaaaaaaamniusnie
icon_biggrin.gif
dodaje do ulubionych
 

hazo

Well-known member
Lis 13, 2005
8,545
1,657
113
Piękne bułeczki.




Joanno,
czy możesz zdradzić jak robisz, żeby posypka sezamowa się trzymała? Mnie zawsze, czy to mak czy sezam obsypuje się.
 

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
32,792
4,237
113
Hazo, bułeczki posmarowałam rozkłóconym z wodą jajkiem - sezam się do niego po prostu przykleił.