- Sty 27, 2006
- 4,370
- 1,776
- 113
Buleczki ziemniaczane
http://aynmark.blogspot.com/2005/10/blog-post_13.html
W tym przepisie sa wykorzystane niesolone platki ziemniaczane. (proszek do puree ziemniaczanego). Buleczki ziemniaczane pasuja na kanapki i do salatek rybnych, jesli nie dodawac kopru - to i na slodko. Dobrze zamrazaja sie.
na 20 - 24 buleczki
3/4 fil. (180 ml) wody
1/2 fil. (120 ml) mleka
5 l.st. (70 gr) masla
1/4 fil. (50 gr) cukru
1 l.h. soli
1 jajko
1/2 fil. (33 gr) niesolonych platkow ziemniaczanych (proszku do puree ziemniaczanego)
3-3 1/2 fil. (400-460 гр
maki
1 opakowanie (7 gr - 2 1/4 l.h.) suchych drozdzy
1 l.st. drobno posiekanego koperku
(1 fil. ~ 240ml)
W nieduzym rondelku nagrzac wode, mleko, maslo, cukier, sol. Dodac platki ziemniaczane wymieszac i odstawic na 1 min.
W duzym naczyniu zmieszac 1 fil. maki i drozdze. Dodac mleczno-ziemniaczana mieszanke i jajko. Ubijac mikserem 3 min. Dodac jeszcze troche maki i wyrabiac ciasto juz lyzka. Potem wylozyc ciasto na stol i wyrabiac, stopniowo dodajac make. W koncu dodac koper. Ciasto powinno byc miekkie, gladkie i elastyczne. Ciasto mozna wyrobic i w maszynie do chleba, wkladajac produkty wedlug kolejnosci. Sformowac kule i polozyc do miski, wysmarowanej maslem. zakryc folia i odstawic na godzine, do wyrosniecia w 2 razy.
Wylozyc ciasto na stol, podsypany maka i podzielic ciasto na czesci (20 lub wedlug checi). Przykryc. z kazdego kawaleczka sformowac kulke. (rozplaszczyc ciasto w placek, zebrac brzegi placka do srodka i przykryc dlonia i zrobic 20-30 ruchow okreznych, przytrzymujac kulke palcami, ale razem kulka ma swobodnie krecic sie. Wskutek tarcia sie kulka wzmocni sie).
Wylozyc kuleczki do formy wysmarowanej maslem (37x25-cm (15x10-inch) lub do 2 okraglych forem. Przykryc formy folia i odstawic na 45-60 min. (lub do lodowki na 2-24 godziny. Po lodowce buleczka maja sie ogrzac w t-rze pokojowej okolo 15-20 minut.)
nagzac piekarnik do 190°C/375°F.
Posmarowac buleczki jajkiem rozbeltanym z woda, mozna posypac makiem lub sezamem.
Piec okolo 15-20 min, na zlocisty color
Ostudzic na kratce.
Smacznego
Platki ziemniaczane mozna zamienic na puree z gotowanych ziemniakow. Ilosc plynu tez trzeba zmienic
2/3 fil. puree ziemniaczanego
1/3 fil. (80 ml) mleka
1/2 fil. (80 ml) wody
Puree ziemniaczane moze byc roznej konsystencji, trzeba orientowac sie wedlug situacji - dodac wiecej maki lub wody.
fil. - filizanka
l.st. - lyzka stolowa
l.h. - lyzka herbaciana
http://aynmark.blogspot.com/2005/10/blog-post_13.html
W tym przepisie sa wykorzystane niesolone platki ziemniaczane. (proszek do puree ziemniaczanego). Buleczki ziemniaczane pasuja na kanapki i do salatek rybnych, jesli nie dodawac kopru - to i na slodko. Dobrze zamrazaja sie.
na 20 - 24 buleczki
3/4 fil. (180 ml) wody
1/2 fil. (120 ml) mleka
5 l.st. (70 gr) masla
1/4 fil. (50 gr) cukru
1 l.h. soli
1 jajko
1/2 fil. (33 gr) niesolonych platkow ziemniaczanych (proszku do puree ziemniaczanego)
3-3 1/2 fil. (400-460 гр
1 opakowanie (7 gr - 2 1/4 l.h.) suchych drozdzy
1 l.st. drobno posiekanego koperku
(1 fil. ~ 240ml)
W nieduzym rondelku nagrzac wode, mleko, maslo, cukier, sol. Dodac platki ziemniaczane wymieszac i odstawic na 1 min.
W duzym naczyniu zmieszac 1 fil. maki i drozdze. Dodac mleczno-ziemniaczana mieszanke i jajko. Ubijac mikserem 3 min. Dodac jeszcze troche maki i wyrabiac ciasto juz lyzka. Potem wylozyc ciasto na stol i wyrabiac, stopniowo dodajac make. W koncu dodac koper. Ciasto powinno byc miekkie, gladkie i elastyczne. Ciasto mozna wyrobic i w maszynie do chleba, wkladajac produkty wedlug kolejnosci. Sformowac kule i polozyc do miski, wysmarowanej maslem. zakryc folia i odstawic na godzine, do wyrosniecia w 2 razy.
Wylozyc ciasto na stol, podsypany maka i podzielic ciasto na czesci (20 lub wedlug checi). Przykryc. z kazdego kawaleczka sformowac kulke. (rozplaszczyc ciasto w placek, zebrac brzegi placka do srodka i przykryc dlonia i zrobic 20-30 ruchow okreznych, przytrzymujac kulke palcami, ale razem kulka ma swobodnie krecic sie. Wskutek tarcia sie kulka wzmocni sie).
Wylozyc kuleczki do formy wysmarowanej maslem (37x25-cm (15x10-inch) lub do 2 okraglych forem. Przykryc formy folia i odstawic na 45-60 min. (lub do lodowki na 2-24 godziny. Po lodowce buleczka maja sie ogrzac w t-rze pokojowej okolo 15-20 minut.)
nagzac piekarnik do 190°C/375°F.
Posmarowac buleczki jajkiem rozbeltanym z woda, mozna posypac makiem lub sezamem.
Piec okolo 15-20 min, na zlocisty color
Ostudzic na kratce.
Smacznego

Platki ziemniaczane mozna zamienic na puree z gotowanych ziemniakow. Ilosc plynu tez trzeba zmienic
2/3 fil. puree ziemniaczanego
1/3 fil. (80 ml) mleka
1/2 fil. (80 ml) wody
Puree ziemniaczane moze byc roznej konsystencji, trzeba orientowac sie wedlug situacji - dodac wiecej maki lub wody.
fil. - filizanka
l.st. - lyzka stolowa
l.h. - lyzka herbaciana