- Mar 5, 2009
- 12,640
- 4,770
- 113
Przepis Ani Halat z fb
Ania zaproponowała dwie zmiany/poprawki w swoim przepisie, które umieściła w komentarzach na fb, ja uwzględniłam te poprawki i przepis wpiszę tak jak robiłam.
BUŁKI DROŻDŻOWE
500g mąki pszennej, dzisiaj mąka "Basia na pizzę"
300g ciepłej wody
40 ml oliwy z oliwek
10 g soli
10 g brązowego cukru
4 g suchych drożdży
Mąkę, drożdże, sól, cukier mieszamy. Dziś zrobił to za mnie robot
wlewamy wodę, wyrabianie hakiem prze 3 minuty na wolnych obrotach, dolewamy oliwę i jeszcze 5 minut wyrabiania.
Ciasto odstawiłam na 6 godz w zimne miejsce do fermentacji, autorka pisze, że można i na 8 g czyli na noc. Następnie składamy 3 razy co pół godziny.
Po ostatnim składaniu zostawiamy jeszcze 15 minut. Ciasto wykładamy na blat, zagniatamy, dzielimy na 10 części i formujemy bułeczki.
Zostawiamy do wyrośnięcia na blasze około 25 minut. Przed włożeniem do pieca tępą stroną noża nacinamy.
Pieczemy 15 minut w nagrzanym wcześniej piekarniku. Temp. 200°C
Piekarnik należy zaparować
W swoim piekarniku piekłam te bułeczki 25 min w 200 st.
Ania zaproponowała dwie zmiany/poprawki w swoim przepisie, które umieściła w komentarzach na fb, ja uwzględniłam te poprawki i przepis wpiszę tak jak robiłam.
BUŁKI DROŻDŻOWE
500g mąki pszennej, dzisiaj mąka "Basia na pizzę"
300g ciepłej wody
40 ml oliwy z oliwek
10 g soli
10 g brązowego cukru
4 g suchych drożdży
Mąkę, drożdże, sól, cukier mieszamy. Dziś zrobił to za mnie robot

Ciasto odstawiłam na 6 godz w zimne miejsce do fermentacji, autorka pisze, że można i na 8 g czyli na noc. Następnie składamy 3 razy co pół godziny.
Po ostatnim składaniu zostawiamy jeszcze 15 minut. Ciasto wykładamy na blat, zagniatamy, dzielimy na 10 części i formujemy bułeczki.
Zostawiamy do wyrośnięcia na blasze około 25 minut. Przed włożeniem do pieca tępą stroną noża nacinamy.
Pieczemy 15 minut w nagrzanym wcześniej piekarniku. Temp. 200°C
Piekarnik należy zaparować

W swoim piekarniku piekłam te bułeczki 25 min w 200 st.