Bułki

europa112

Member
Paź 28, 2004
1,551
0
0
Bułki

500g mąki pszennej typ 550
150g mąki jęczmiennej lub pszennej typ 1050
20g drożdzy
1 czubata łyżeczka soli
1 łyżka backmalzu (słód piekarniczy)
350g wody.

Wszystkie składniki mieszamy w maszynie do pieczenia chleba (w ostateczności można bez bacmalzu).
Po wyrośnięciu robimy 8 bułek (to są męskie bułki) i pozwalamy im znowu rosnąć (20 minut). Nacinamy je nożem jakiś dobry centymetr i smarujemy wodą.
Pieczemy w temp.250 stopni jakieś 20 do 25 minut. :smacznego:
 

sylwia18

Member
Wrz 24, 2005
3,577
0
0
smalec?? :mrgreen:
 

dziunia

Moderator
Członek ekipy
Paź 30, 2004
27,454
7
38

europa112

Member
Paź 28, 2004
1,551
0
0
Backmalz to jest jak Dziunia napisała słód piekarski. Zdjęcia jak to wygląda można zobaczyć na
www.petras-brotkasten.de/BrotBackmalz.htm

Ten słód jest właśnie tym co piekarze dodają do swoich bułek,ale gdy podają recepturę to zawsze o nim dziwnie zapominają.
 

europa112

Member
Paź 28, 2004
1,551
0
0