- Paź 28, 2004
- 1,551
- 1
- 0
Bułki
500g mąki pszennej typ 550
150g mąki jęczmiennej lub pszennej typ 1050
20g drożdzy
1 czubata łyżeczka soli
1 łyżka backmalzu (słód piekarniczy)
350g wody.
Wszystkie składniki mieszamy w maszynie do pieczenia chleba (w ostateczności można bez bacmalzu).
Po wyrośnięciu robimy 8 bułek (to są męskie bułki) i pozwalamy im znowu rosnąć (20 minut). Nacinamy je nożem jakiś dobry centymetr i smarujemy wodą.
Pieczemy w temp.250 stopni jakieś 20 do 25 minut.
500g mąki pszennej typ 550
150g mąki jęczmiennej lub pszennej typ 1050
20g drożdzy
1 czubata łyżeczka soli
1 łyżka backmalzu (słód piekarniczy)
350g wody.
Wszystkie składniki mieszamy w maszynie do pieczenia chleba (w ostateczności można bez bacmalzu).
Po wyrośnięciu robimy 8 bułek (to są męskie bułki) i pozwalamy im znowu rosnąć (20 minut). Nacinamy je nożem jakiś dobry centymetr i smarujemy wodą.
Pieczemy w temp.250 stopni jakieś 20 do 25 minut.