- Sie 28, 2005
- 8,270
- 1,832
- 113
Ciasto
1.20 g świeżych drożdży rozetrzeć z 1 łyżeczką cukru, rozmieszać w 50 g ciepłej wody i odstawić do spienienia.
2. 250 ml wody + 250 ml mleka+2 łyżki oleju roślinnego podgrzać – ma być ciepłe, NIE GORĄCE!
3. 700 g mąki pszennej wsypać do miski, dodać 7- 10 g soli, zalać ciepłym mlekiem z wodą i dodać spienione drożdże. Wyrobić na gładkie ciasto i odstawić do wyrośnięcia ( pod przykryciem oczywiście).
Masa cebulowa
Teraz można i należy przygotować cebulę. Tutaj skorzystałam z przepisu http://www.krih.pl/kuchnia,lubelski-cebularz,10,3.html modyfikując go po swojemu.
2 duże cebule pokroić w kostkę, włożyć do miski i zalać wrzątkiem. Po paru minutach odcedzić. Kiedy cebula dobrze obeschnie włożyć ją z powrotem do miski, dodać soli, 2 łyżki suchego maku i 4 łyżki oleju ( ja dałam olej z pestek winogron). Wymieszać i odstawić.
Wykonanie
Wyrośnięte ciasto przełożyć na omączoną stolnicę, podzielić na 16 części i z każdej części uformować kulkę, którą następnie mocno rozpłaszczyć. Układać na blasze, przykryć i odstawić do wyrośnięcia. Kiedy placki się napuszą posmarować je jajkiem rozkłóconym z łyżką wody i nakładać masę cebulową.
Piec w temperaturze 200 stopni przez 30 min. Jeszcze gorące smarować rozpuszczonym masłem – dopiero wówczas zyskują ten niepowtarzalny aromat!
Ciasto wg Lee Gold "Żydowskie gotowanie" z moimi zmianami ( dałam świeże drożdże i nie dałam parmezanu)
1.20 g świeżych drożdży rozetrzeć z 1 łyżeczką cukru, rozmieszać w 50 g ciepłej wody i odstawić do spienienia.
2. 250 ml wody + 250 ml mleka+2 łyżki oleju roślinnego podgrzać – ma być ciepłe, NIE GORĄCE!
3. 700 g mąki pszennej wsypać do miski, dodać 7- 10 g soli, zalać ciepłym mlekiem z wodą i dodać spienione drożdże. Wyrobić na gładkie ciasto i odstawić do wyrośnięcia ( pod przykryciem oczywiście).
Masa cebulowa
Teraz można i należy przygotować cebulę. Tutaj skorzystałam z przepisu http://www.krih.pl/kuchnia,lubelski-cebularz,10,3.html modyfikując go po swojemu.
2 duże cebule pokroić w kostkę, włożyć do miski i zalać wrzątkiem. Po paru minutach odcedzić. Kiedy cebula dobrze obeschnie włożyć ją z powrotem do miski, dodać soli, 2 łyżki suchego maku i 4 łyżki oleju ( ja dałam olej z pestek winogron). Wymieszać i odstawić.
Wykonanie
Wyrośnięte ciasto przełożyć na omączoną stolnicę, podzielić na 16 części i z każdej części uformować kulkę, którą następnie mocno rozpłaszczyć. Układać na blasze, przykryć i odstawić do wyrośnięcia. Kiedy placki się napuszą posmarować je jajkiem rozkłóconym z łyżką wody i nakładać masę cebulową.
Piec w temperaturze 200 stopni przez 30 min. Jeszcze gorące smarować rozpuszczonym masłem – dopiero wówczas zyskują ten niepowtarzalny aromat!

Ciasto wg Lee Gold "Żydowskie gotowanie" z moimi zmianami ( dałam świeże drożdże i nie dałam parmezanu)