Cebulaki, cebularze, bułeczki z cebulą

qd

Well-known member
Sie 28, 2005
8,270
1,832
113
Ciasto

1.20 g świeżych drożdży rozetrzeć z 1 łyżeczką cukru, rozmieszać w 50 g ciepłej wody i odstawić do spienienia.

2. 250 ml wody + 250 ml mleka+2 łyżki oleju roślinnego podgrzać – ma być ciepłe, NIE GORĄCE!

3. 700 g mąki pszennej wsypać do miski, dodać 7- 10 g soli, zalać ciepłym mlekiem z wodą i dodać spienione drożdże. Wyrobić na gładkie ciasto i odstawić do wyrośnięcia ( pod przykryciem oczywiście).

Masa cebulowa
Teraz można i należy przygotować cebulę. Tutaj skorzystałam z przepisu http://www.krih.pl/kuchnia,lubelski-cebularz,10,3.html modyfikując go po swojemu.

2 duże cebule pokroić w kostkę, włożyć do miski i zalać wrzątkiem. Po paru minutach odcedzić. Kiedy cebula dobrze obeschnie włożyć ją z powrotem do miski, dodać soli, 2 łyżki suchego maku i 4 łyżki oleju ( ja dałam olej z pestek winogron). Wymieszać i odstawić.

Wykonanie

Wyrośnięte ciasto przełożyć na omączoną stolnicę, podzielić na 16 części i z każdej części uformować kulkę, którą następnie mocno rozpłaszczyć. Układać na blasze, przykryć i odstawić do wyrośnięcia. Kiedy placki się napuszą posmarować je jajkiem rozkłóconym z łyżką wody i nakładać masę cebulową.

Piec w temperaturze 200 stopni przez 30 min. Jeszcze gorące smarować rozpuszczonym masłem – dopiero wówczas zyskują ten niepowtarzalny aromat!

cebulaki_cc.jpg

Ciasto wg Lee Gold "Żydowskie gotowanie" z moimi zmianami ( dałam świeże drożdże i nie dałam parmezanu)

Załączniki

• cebulaki_cc.jpg
    cebulaki_cc.jpg
    44.9 KB · Wyświetleń: 4

Amber

Member
Mar 25, 2009
3,273
0
0
Qd,niedawno piekłam chleb kielecki dokładnie wedlug Twojego przepisu
anbetung.gif

Teraz czas na te cebularze!

samanta

Member
Sie 19, 2007
16,197
1
0
Jakie apetyczne !

kasha

Member
Wrz 25, 2004
20,571
3
0
Kilka dni temu piekłam z bardzo podobnego przepisu i masa cebulowa robiona identycznie i bardzo duzo jej się zrobiło
fiesgrins.gif

Załączniki

• 20.jpg
    20.jpg
    107.5 KB · Wyświetleń: 0

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy