- Cze 4, 2008
- 1,294
- 0
- 0
beata @ 5 Feb 2012 napisał:index.php?act=findpost&pid=1251774Wlazłam tu w poszukiwaniu przepisu na chałkę KORZENNĄ. po dwukrotnym przeczytaniu przepisu odkryłam,ze to chałka KOSZERNA.![]()
To może do koszernej dodaj korzenie i będzie ok ?![]()
samanta @ 18 Feb 2012 napisał:index.php?act=findpost&pid=1257051Buko , przepiękne są! Czym je smarowałaś po wierzchu i jak to jest że moje mają takie jasne "przedziałki" tam, gdzie wyrosły a Twoje są równo opalone?Smarowałam jajkiem, a że było go sporo, to drugi raz, jak pierwsze lekko podeschło.![]()
Twoje jasne przedziałki, to pewnie skutek włożenia do pieca nie do końca wyrośniętego ciasta. Też mi się zdarza źle ocenić stopień wyrośnięcia, ale w sumie to nie feler.
Buka @ 11 Feb 2012 napisał:index.php?act=findpost&pid=1254421Nie chodzi mi o to, jak dodajesz drożdże, tylko czy robisz z nich zaczyn, po wyrośnięciu którego, dodajesz resztę składników i wyrabiasz.
Chałka upieczona, rosła chętnie i ładnie, ale jak na mój gust jest po prostu za chuda, co było zresztą do przewidzenia, po przeczytaniu przepisu.![]()
Pokaż załącznik 70886Buko, tak jak napisałam wyżej: wtedy suszone drożdże wsypałam na sucho od razu do mąki, a więc nie robiłam zaczynu.A co do sprężystości i jakości upieczonego już ciasta, to jak dla mnie jest to najlepsze drożdżowe ciasto.Jest nawet lepsze od tych na mleku.
Buka @ 19 Feb 2012 napisał:index.php?act=findpost&pid=1257399Neteczko, Twoje zaplatane misternie strucle, to dopiero sztuka.
ja uważam, że upleść taką piękną,równiutką chałkę jak Twoja to wcale nie mniejsza sztuka![]()
![]()
Buka @ 18 Feb 2012 napisał:index.php?act=findpost&pid=1257057Smarowałam jajkiem, a że było go sporo, to drugi raz, jak pierwsze lekko podeschło.![]()
Twoje jasne przedziałki, to pewnie skutek włożenia do pieca nie do końca wyrośniętego ciasta. Też mi się zdarza źle ocenić stopień wyrośnięcia, ale w sumie to nie feler.No zawsze jeszcze w piecu rosną! I wtedy przedziałki się powiększają i są blade.
izunia2007 @ 27 Feb 2012 napisał:index.php?act=findpost&pid=1260891Cuuuudne !!!!!
I tu muszę pochwalić mojego drogiego małżonka.Jedną sam zaplatał![]()
Normalnie jestem z niego duuumna!![]()
neteczka @ 27 Feb 2012 napisał:index.php?act=findpost&pid=1260896
I tu muszę pochwalić mojego drogiego małżonka.Jedną sam zaplatał![]()
Normalnie jestem z niego duuumna!
Będą z niego ludzie![]()
Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.
W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.