Krystyna9 @ 25 May 2019 napisał:index.php?act=findpost&pid=1645832ja rozumiem to tak: w podanej szklance wody ugotować ziemniaki. Odcedzić ale tę wodę zachować. Ziemniaki utłuc (żywcem jak do obiadu należy robić, jedynie tę wodę nie do zlewu ale do wykorzystania do ciasta) i później to mleko tylko jeszcze dodać. Jednym słowem ta szklanka wody to to co pozostanie z ugotowanych ziemniaków w tej ilości wody, ziemniaki suche, utłuczoneZa malo tej wody na ugotowanie 5 ziemniakow. Ja bym ugotowala ziemniaki i przy odcedzaniu zostawila szklanke odcedzonej wody do ciasta.
mirabbelka @ 8 Apr 2013 napisał:index.php?act=findpost&pid=1418521Składniki ( na 2 formy keksowe dł 25 cm wys. 7 cm):
ok 1 kg maki żytniej typ 720
2 duże ziemniaki
1/4 szklanki mleka
1 szklanka wody
14g soli
Kminek opcjonalnie
Z powyższych składników zrobić zakwas:
Ziemniaki ugotować w 1 szklance wody do miekkości, wodę z gotowania zachowac i przestudzić
250g mąki połączyć z utłuczonymi lub zmiksowanymi ziemniakami, wodą i mlekiem
Pozostawić w ciepłym miejscu na 24 godzinyi dlatego tak to czytam
gracha @ 25 May 2019 napisał:index.php?act=findpost&pid=1645848Jeden przepis jest z torebki mąki i tam jest 5 ziemniaków a drugi Mirabbelki i tam są 2. 😊Dziekuje gracha, bo juz sie o siebie zaczelam bac.![]()
Elzunia @ 25 May 2019 napisał:index.php?act=findpost&pid=1645857Dziekuje gracha, bo juz sie o siebie zaczelam bac.
Proszę i proszę o wzajemność![]()
Czasem taka pomroczność dopada, że sama siebie pytam czy to już? (w sensie czy to już ta starcza demencja czy otępienie jakieś? )
gracha @ 25 May 2019 napisał:index.php?act=findpost&pid=1645858Proszę i proszę o wzajemność![]()
Czasem taka pomroczność dopada, że sama siebie pytam czy to już? (w sensie czy to już ta starcza demencja czy otępienie jakieś? )Podobno jak się kartony i różne pudełka do domu znosi to już starość, ja czasem przynoszę![]()
reniam_123 @ 25 May 2019 napisał:index.php?act=findpost&pid=1645862Podobno jak się kartony i różne pudełka do domu znosi to już starość, ja czasem przynoszę
Ja tylko gromadzę włóczki i sznurki. Co prawda potem kupuję pudełka by je pomieścić.... Ale to nie o chlebie, a to wątek o chlebie.
gracha @ 25 May 2019 napisał:
Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.
W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.