Chleb codzienny

mirabbelka

Moderator
Członek ekipy
Gru 22, 2004
5,205
592
113
piekne te Wasze chleby

To najlepszy dowod, ze na bazie codziennego mozna upiec chleb od bialego az po typowy razowiec w zaleznosci od dodawanej maki.
Byle tylko trzymac sie z grubsza stosunku ciasta zakwaszonego do maki i plynow.

bietka

Member
Lut 25, 2006
3,934
6
38
Chlebek super.Gratuluję.Mnie pieczenie chleba również wciągnęło.Rozina nie chce jeść innego.Pamiętam jak czytałam posty dzieczyn że robią wszystko na oko i wyczucie a ja z miarką,wagą i termometrem.Teraz i ja doszłam do takiej wprawy.Dla nas najbardziej smakują chleby z biedronkowego garnka.

Paulinka

Member
Wrz 18, 2004
4,776
0
0
Mirabbelko! Powinnaś dostać medal albo Nagrodę Nobla albo przynajmniej dostać się do Księgi Rekordów Guinessa jako osoba dzięki której przepisom, doświadczeniu i pomocy oraz życzliwości niesamowita liczba osób zaczęła piec chleb!!

Dziś upiekłam pierwszy w życiu chleb który smakuje mi naprawde jak chleb :D Rzecz jasna, nie obyło się bez przygód- od zmian w czasie dodawania kolejnych porcji mąki do ciasta zakwaszonego, przez dodanie szklanki mąki graham po niemal przywęglenie góry w piekarniku- ale mimo to chlebuś wyszedł wyrośnięty, pachnący i smakowity. Urósł na medal w 2 h, ciasto było rzadkie ale upakowałam w foremkę, bo nie mam kamienia- no cudo, cudeńko! Jutro na śniadanie zapowiada się prawdziwa uczta! Jestem dumna z siebie ale wiem, że to głównie Twoja zasługa!! Dziękuję jeszcze raz!!!!

Piegus

Member
Mar 28, 2006
247
0
0
Mirabbelko mam problem. Chciałabym piec tylk chlebek żytni razowy i nie wiem jaką powinien mieć konsystencję. Ja się leje do foremki bez odrywania, to potem po upieczeniu jest ciężki, a w środku wilgotny i klejący . Kiedy ma konsystencję taką, że można uformować kulę bez problemu, to nie chce wyrosnąć ? BArdzo proszę o radę .

Paulinka

Member
Wrz 18, 2004
4,776
0
0
Żytni razowy ma już taką urodę, że jest lepki i klejący. Chyba, ze za krótko siedział w piekarniku
icon_wink.gif

bacha

Member
Wrz 15, 2004
461
0
0

brunia

Member
Cze 14, 2006
30
0
0
pod w/wym postem też się podpisuję,
chleb codzienny piekłam w sobotę :
IMG_5372_chleb.jpg

jutro piekę znowu
mniam.gif

Załączniki

• IMG_5372_chleb.jpg
    IMG_5372_chleb.jpg
    46.6 KB · Wyświetleń: 0

belle

Member
Wrz 15, 2004
1,377
0
0
jak ja bym chciala zrobic ten chlebek ale boje sie tego poczatku
gruebel_2.gif
icon_redface.gif
jak zrobic ciasto zakwaszone
icon_sad.gif

czy moze sie nie udac??

Ostatnią edycję dokonał moderator:

bietka

Member
Lut 25, 2006
3,934
6
38
Pierwsze chleby piekłam dokładnie wg wskazówek Mirabbelki o cieście zakwaszonym.Zawsze wychodziły.Teraz robię ciasto metodą jednostopniową,wszystko na oko.Piekę co 2 dni.

BeataSz

Member
Wrz 23, 2004
10,261
6
38
Ja też dziś rano go w garnku upiekłam ( rósł w nocy na balkonie). Wyszedł bardzo dobry, skórka mało chrupiąca niestety ale sam miąższ bardzo puszysty i smaczny!

mirabbelka

Moderator
Członek ekipy
Gru 22, 2004
5,205
592
113
aby skorka byla bardzej chrupiaca w garnku:
- sprobuj dluzej przetrzymac w piekarniku,
- wczesniej zdjac pokrywe,
- czesciej piecz
icon_wink.gif
w miare wypalania sie garnka skorka jest coraz lepsza a czas pieczenia skraca sie

bietka

Member
Lut 25, 2006
3,934
6
38
A ja z takim zapytaniem-mój syn jest juz niestety na studiach i chciałabym mu napiec i zamrozić chleb-jak go rozmrażac i czy smak jest takiego chleba dobryi porównywalny do swiezego?

Sinistra

Member
Lut 21, 2005
16,967
3
38
bietka @ 4 Oct 2006 napisał:
index.php?act=findpost&pid=373419A ja z takim zapytaniem-mój syn jest juz niestety na studiach i chciałabym mu napiec i zamrozić chleb-jak go rozmrażac i czy smak jest takiego chleba dobryi porównywalny do swiezego?
Rozmrazanie- wyjmujesz i się rozmraża się w temp. pokojowej. Można pokroić chleb na kromki i wtedy wyjmuje się do rozmrażania pojedyńcze kromki.

A smak? Zasda- jakie włożysz, takie wyjmiesz. Jeśli zamrozisz swieży, to taki będzie po rozmrożeniu, jeśli zamrozisz niezbyt świeży, to taki też będzie po rozmrożeniu. Mrożenie nie ma wpływu na smak i stopień swieżości.

mirabbelka

Moderator
Członek ekipy
Gru 22, 2004
5,205
592
113
Oczywiscie, jak kazde pieczywo zamrazac mozna rowniez chleb.

Mozesz go zamrozic w calosci, w kawalkach, w kromkach. Najwazniejsze jest, aby wkladac do zamrazarki wkrotce po tym jak wystygnie. Wtedy po rozmrozeniu wyglada i pachnie jak swiezy.

Ja zwykle pieke duze bochenki, dziele na pol i zamrazam taka porcje wkladajac w szczelne torebki foliowe.
wyjmuje je wieczorem na blat kuchenny i rano po rozpakowaniu mamy swiezy chleb na caly dzien.

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy