Chleb codzienny

bietka

Member
Lut 25, 2006
3,897
6
38
Chlebek super.Gratuluję.Mnie pieczenie chleba również wciągnęło.Rozina nie chce jeść innego.Pamiętam jak czytałam posty dzieczyn że robią wszystko na oko i wyczucie a ja z miarką,wagą i termometrem.Teraz i ja doszłam do takiej wprawy.Dla nas najbardziej smakują chleby z biedronkowego garnka.

Paulinka

Member
Wrz 18, 2004
4,774
0
0
Mirabbelko! Powinnaś dostać medal albo Nagrodę Nobla albo przynajmniej dostać się do Księgi Rekordów Guinessa jako osoba dzięki której przepisom, doświadczeniu i pomocy oraz życzliwości niesamowita liczba osób zaczęła piec chleb!!

Dziś upiekłam pierwszy w życiu chleb który smakuje mi naprawde jak chleb :D Rzecz jasna, nie obyło się bez przygód- od zmian w czasie dodawania kolejnych porcji mąki do ciasta zakwaszonego, przez dodanie szklanki mąki graham po niemal przywęglenie góry w piekarniku- ale mimo to chlebuś wyszedł wyrośnięty, pachnący i smakowity. Urósł na medal w 2 h, ciasto było rzadkie ale upakowałam w foremkę, bo nie mam kamienia- no cudo, cudeńko! Jutro na śniadanie zapowiada się prawdziwa uczta! Jestem dumna z siebie ale wiem, że to głównie Twoja zasługa!! Dziękuję jeszcze raz!!!!

Piegus

Member
Mar 28, 2006
247
0
0
Mirabbelko mam problem. Chciałabym piec tylk chlebek żytni razowy i nie wiem jaką powinien mieć konsystencję. Ja się leje do foremki bez odrywania, to potem po upieczeniu jest ciężki, a w środku wilgotny i klejący . Kiedy ma konsystencję taką, że można uformować kulę bez problemu, to nie chce wyrosnąć ? BArdzo proszę o radę .

Paulinka

Member
Wrz 18, 2004
4,774
0
0
Żytni razowy ma już taką urodę, że jest lepki i klejący. Chyba, ze za krótko siedział w piekarniku
icon_wink.gif

bacha

Member
Wrz 15, 2004
461
0
0

brunia

Member
Cze 14, 2006
30
0
0
pod w/wym postem też się podpisuję,
chleb codzienny piekłam w sobotę :
IMG_5372_chleb.jpg

jutro piekę znowu
mniam.gif

Załączniki

• IMG_5372_chleb.jpg
    IMG_5372_chleb.jpg
    46.6 KB · Wyświetleń: 0

belle

Member
Wrz 15, 2004
1,377
0
0
jak ja bym chciala zrobic ten chlebek ale boje sie tego poczatku
gruebel_2.gif
icon_redface.gif
jak zrobic ciasto zakwaszone
icon_sad.gif

czy moze sie nie udac??

Ostatnią edycję dokonał moderator:

bietka

Member
Lut 25, 2006
3,897
6
38
Pierwsze chleby piekłam dokładnie wg wskazówek Mirabbelki o cieście zakwaszonym.Zawsze wychodziły.Teraz robię ciasto metodą jednostopniową,wszystko na oko.Piekę co 2 dni.

BeataSz

Member
Wrz 23, 2004
10,244
3
38
Ja też dziś rano go w garnku upiekłam ( rósł w nocy na balkonie). Wyszedł bardzo dobry, skórka mało chrupiąca niestety ale sam miąższ bardzo puszysty i smaczny!

bietka

Member
Lut 25, 2006
3,897
6
38
A ja z takim zapytaniem-mój syn jest juz niestety na studiach i chciałabym mu napiec i zamrozić chleb-jak go rozmrażac i czy smak jest takiego chleba dobryi porównywalny do swiezego?

Sinistra

Member
Lut 21, 2005
16,701
3
38
bietka @ 4 Oct 2006 napisał:
index.php?act=findpost&pid=373419A ja z takim zapytaniem-mój syn jest juz niestety na studiach i chciałabym mu napiec i zamrozić chleb-jak go rozmrażac i czy smak jest takiego chleba dobryi porównywalny do swiezego?
Rozmrazanie- wyjmujesz i się rozmraża się w temp. pokojowej. Można pokroić chleb na kromki i wtedy wyjmuje się do rozmrażania pojedyńcze kromki.

A smak? Zasda- jakie włożysz, takie wyjmiesz. Jeśli zamrozisz swieży, to taki będzie po rozmrożeniu, jeśli zamrozisz niezbyt świeży, to taki też będzie po rozmrożeniu. Mrożenie nie ma wpływu na smak i stopień swieżości.

mirabbelka

Moderator
Członek ekipy
Gru 22, 2004
5,158
531
113
Oczywiscie, jak kazde pieczywo zamrazac mozna rowniez chleb.

Mozesz go zamrozic w calosci, w kawalkach, w kromkach. Najwazniejsze jest, aby wkladac do zamrazarki wkrotce po tym jak wystygnie. Wtedy po rozmrozeniu wyglada i pachnie jak swiezy.

Ja zwykle pieke duze bochenki, dziele na pol i zamrazam taka porcje wkladajac w szczelne torebki foliowe.
wyjmuje je wieczorem na blat kuchenny i rano po rozpakowaniu mamy swiezy chleb na caly dzien.

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy