mirabbelka @ 4 Oct 2006 napisał:index.php?act=findpost&pid=373320aby skorka byla bardzej chrupiaca w garnku:
- sprobuj dluzej przetrzymac w piekarniku,
- wczesniej zdjac pokrywe,
- czesciej pieczw miare wypalania sie garnka skorka jest coraz lepsza a czas pieczenia skraca sie
Za często nie piekłam ostatnio, bo jakoś tak mało pieczywa szło u nas przez okres letni... Myślę, że teraz będziemy częściej jadły![]()
pokrywkę wcześnie dosyć zdjęłam, ale musiałam wyjść z domu i może rzeczywiście trochę za krótko trzymałam w piecu
Chleb dziś też jest bardzo pulchny i świeżutki, ale chyba wolę jednak ten z ziemniakami.
BeataSz @ 8 Oct 2006 napisał:index.php?act=findpost&pid=374957! Miąższ zadowolił mnie jak chyba jeszcze nigdy dotąd!! Ostatnio mam problemy ze wzrokiem i przeczytałam-mąż zadowolił....myślę sobie rano upiekłam chleb,murzynka,nastawiłam drugi chleb i zero zadowolenia ze strony męża.A ziemniaki dodaję do każdego chleba.
Kurcze nie umiem cytować![]()
Nie nie Circir, to nie to samo. Ciasto zakwaszone robi się obniżając po kazdym dodaniu mąki temperaturę, tym różni się od zakwasu dokarmianego często jaki Ty robisz. Nie znaczy to oczywiście, że taki zakwas jest gorszy, jeśli chleby się udają![]()
mirabbelka @ 29 Oct 2006 napisał:index.php?act=findpost&pid=385198jestem w trakcie reformowania mojej strony w kierunku bardziej praktycznym. bedzie mniej teorii, wiecej przykladow i zdjec. Ale to jeszcze troche potrwa....![]()
Fajnie
mirabbelka @ 30 Oct 2006 napisał:index.php?act=findpost&pid=385945nie bardzo Cie rozumiem![]()
Dlaczego nie chcesz uzyc tak jak w przepisie ? tzn 400g ciasta zakwaszonego : 400 g maki. Takie proporcje sprawdzaja sie bardzo dobrze, niezaleznie jakiej maki uzyjesz.no to w takim razie kiedy stosuje się regułę, że do w chlebie mieszanym bierzemy pod uwage tylko mąkę zytnią a pszenna pomijamy, jaki to musiałby być chleb?
Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.
W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.