Chleb codzienny

dominique

Member
Lut 6, 2006
186
0
0
Laikowe pytanie, ale nie mam wagi jeszcze...
icon_frown.gif
Ile okolo bedzie tego ciasta zakwaszonego 400g??? Szklanka , dwie?

mirabbelka

Moderator
Członek ekipy
Gru 22, 2004
5,158
531
113
tego nikt Ci nie powie dokladnie, niestety. hmm, troche trudno piec bez wagi.

wydaje mi sie, ze 400g to okolo 1,5 szklanki, ale wszystko zalezy od konsystencji ciasta
gruebel_2.gif

a jak zwazysz reszte maki ?

w tym chlebie akurat masz wagowo tyle samo zaczynu co dodanej maki, wiec moze wystarczy wziac obie rzeczy w 2 rece
dump.gif
zartuje oczywiscie, moze lepiej wybierz przepis gdzie miary podane sa w szklankach lub cupsach.

dominique

Member
Lut 6, 2006
186
0
0
Mirabbelko, dziekuje za odpowiedz, ale i tak postanowilam sobie, ze sprobuje, wiec jakos na oko strzele...hmm, mam nadzieje, ze bede mogla sie pochwalic
icon_wink.gif

Ostatnią edycję dokonał moderator:

mirabbelka

Moderator
Członek ekipy
Gru 22, 2004
5,158
531
113
dominique @ 7 Feb 2008 napisał:
index.php?act=findpost&pid=657937Mirabbelko, dziekuje za odpowiedz, ale i tak postanowilam sobie, ze sprobuje, wiec jakos na oko strzele...hmm, mam nadzieje, ze bede mogla sie pochwalic
icon_wink.gif
chwalic sie trzeba zawsze, nawet jak z poczatku nie wyjdzie. troche bardziej doswiadczone kolezanki na podstawie zdjecia latwiej podpowiedza co poprawic w przyszlosci. najgorzej kiedy ktos napisze: nie wyszedl, totalna klapa, jestem zalamana ! wtedy naprawde trudno cos pomoc.

moze sprobuj jednak na poczatek upiec w formie. latwiej wyrasta i trudniej zrobic blad co do konsystencji ciasta. uzyj tej formy glinianej o ktorej pisalas wyzej.

dominique

Member
Lut 6, 2006
186
0
0
W takim razie na pewno napisze jak wyszlo!
W sumie zakwaszone ciasto wyszlo, odpukac!, swietnie, bo uroslo, pieknie babelkuje, ciagnie sie, no wydaje mi sie, ze takie powinno byc, wiec poloze corcie spac na poludniowa drzemke i biore sie chleb... musi byc na kolacje!

dominique

Member
Lut 6, 2006
186
0
0
img5176jv5.jpg

Oto moje "miski", chlebek juz lezy w tej bialej, moze byc, Mirabbelko?
A to moje zagniecione ciasto, jeszcze przed pierwszym rosnieciem, bardzo fajnie sie zagniotlo, elastyczne, gladkie... nie zapeszam!
img5178kh9.jpg

mirabbelka

Moderator
Członek ekipy
Gru 22, 2004
5,158
531
113
cudne to zdjecie z dzieckiem wachajacym (?) chlebek.
pewnie bedzie dosc gesty, bo ciasto zrobilas scisle. moje ciasto na ten chleb jest luzniejsze, troche trudniej z nim sie obchodzic ale efekt koncowy lepszy.
ale zobaczymy
gruebel_2.gif
moze Ci nie popeka - mam nadzieje ze go ponacinalas.

dominique

Member
Lut 6, 2006
186
0
0
Ponacinalam, ponacinalam, efekt koncowy pyszniutki! (zaraz zrobie zdjecie, bo juz pol zjedzone ! Chociaz nie wiem dlaczego mi na drozdze troszke pachnie, jak go wacham? Za dlugo wyrastal zakwas? Chociaz w smaku nic nie czuc!
Chociaz bede dalej probowac i szukac, bo moj maz woli jednak bardziej biale chleby, a ten mi wyszedl dosyc zytni. Za to synek i corcia wsuwali na sniadanie z dzemem, az im sie uszy trzesly :-D.
Dziekuje Mirabbelko, teraz sprobuje ten z ziemniakami moze? Chyba, ze polecasz jeszcze inny, taki, zeby byl troszke jasniejszy (a moze zakwas zrobie pszenny?)
Najwazniejsze, ze polknelam bakcyla (Tatter, dzieki Tobie tez!) i bede eksperymentowac!

tatter

Moderator
Gru 21, 2005
7,253
6
0
Gratuluje!!!
Chlebek pysznie wyglada...a ten zmarszczony nosek i raczki przytulajace bochenek....mmmm.....
icon_biggrin.gif

Co do Twoich zamiarow eksperymentowania...sugeruje na poczatek trzymac sie przepisow...proporcji, rodzajow mak itd. Gdy poznasz rozne chlebowe ciasta, ich zachowanie, techniki wtedy sama bede Cie naklaniac do eksperymentow
icon_wink.gif

dominique

Member
Lut 6, 2006
186
0
0
Tatter, piszac "bede eksperymentowac" oczywiscie mialam na mysli wyprobowywac po kolei przepisy z Cina!
No i kupie koniecznie wage, bo chyba dodalam za duzo zytniej maki...
A wlasnie co do mak, to tutaj sa te maki inne, ale jak pojade na wiosne do Polski to sobie przywioze takie, jakie maja byc!
(np. pszenna mialam zwykla nie chlebowa, 550-tke tylko, innej nie umialam znalezc).

tatter

Moderator
Gru 21, 2005
7,253
6
0
W ksiazkach Reinharta przepisy podawane sa m.i. w cups moze to ci pomoze do czasu gdy bedziesz juz posiadaczka wagi. Napisz mi o jakim chlebie marzysz, a ja Ci wpisze przepis...
icon_biggrin.gif

hazo

Well-known member
Lis 13, 2005
9,194
2,748
113
Albo ten. A jak będziesz miała dużo zakwasu to ten. Ten drugi radziłabym robić z 1/2 porcji, bo to przepis na 2 bochenki.

dominique

Member
Lut 6, 2006
186
0
0
Tatter, zaciekawilas mnie tymi cups, bardzoby mi to odpowiadalo na juz
icon_biggrin.gif

A co do wymarzonego chleba to po pierwsze chyba jednak sprobuje upiec w formie bochenka (kamienia nie mam, ale sprobuje za rada polozyc na mocno rozgrzana blache), poniewaz marzy mi sie chleb, ktory jest z kazdej strony jest chrupiacy i smacznie przypieczony, mmm. Do tego miazsz bardziej jasny, czyli bardziej pszenny, chociaz na pewno zytnio- pszenny chce i taki, zeby maz mogl do pracy wziasc z szynka na przyklad, a nie narzekac, ze wymyslam i prad marnuje
icon_biggrin.gif
(nie wierzy, ze mozna w domu chleb upiec, ten codzienny wyszedl mi mocno zytni, wiec mu nie podszedl, do tego w formie- boki byly mieksze).
Dla mnie satysfakcja z wlasnego wypieku jest ogromna, wiec juz przepisuje przepisy do mojego chlebowego kajeciku i po kolei bede wyprobowywac- na pierwszy rzut (bo zakwas juz z lodowki wyjety, dokarmiony grzeje sie na kaloryferze, pieknie babelkuje i jest mu widze dobrze
icon_wink.gif
) po kolei sprobuje chyba Mirabbelkowy "prosty, jasny...", potem z polecenia Hazo (dzieki!) ten z san Francisco... no ale czekam jeszcze troche, aby mi lepiej dojrzal zaczatek... jest zytni (zostawilam 2 lyzki) i teraz dosypuje mu po 50 g maki i 50 g wody, nie za malo? A i dlugo jeszcze czekac czy moge sie juz brac do kolejnego chleba???

tatter

Moderator
Gru 21, 2005
7,253
6
0
Dominique...ciesze sie, ze tryskasz takim entuzjazmem! Rzeczywiscie nie ma wiekszej satysfakcji, niz ta z wlasnorecznie wypieczonego chleba...pieke od dawna, a codziennie moja radosc jest taka sama jak lata temu...

Piszac o formie bochenka masz na mysli w foremce? Jesli tak do dobry pomysl, szczegolnie bardzo zytnie chleby beda lepiej trzymaly swoj ksztalt, a i pszenne chleby foremkowe sa niczego sobie. Gdy po wyjeciu z blaszki chleb mial malo wypieczona skorke, mozesz go jeszcze wstawic na 5 minut do pieca (juz bez blaszki oczywiscie).

Swojemu mezowii-niedowiarkowi pokaz zdjecia chlebow dziewczyn z Cina...jest na co popatrzec i wszystko z domowej piekarni!!!

Jesli Twoj zakwas jest zywotny to juz polowa sukcesu...teraz potrzebujesz wybrac odpowiedni przepis. "Prosty jasny" vel Vermont Sourdough to jeden z najsmaczniejszych chlebow na zakwasie pszennym, ma pyszna skorke i bardzo bogate wnetrze. Z proporcji wychodza dwa duze bochenki (takie po ok 750g). Jeden moglabys upiec od razu po ostatecznym wyrosnieciu, drugi przetrzymac w lodowce na noc (do 18 godzin w temp.4 C) i upiec go nastepnego dnia. Chleby z lodowki latwiej jest nacinac, szczegolnie poczatkujacym. Moge podac skladniki w cups oczywiscie...jesli sobie zyczysz...
A tu znajdziesz ten chleb w moim wykonanniu...mysle, ze o takim lwasnie wnetrzu marzy Twoj maz
icon_wink.gif

tatter

Moderator
Gru 21, 2005
7,253
6
0
A tutaj znajdziesz rodzaje niemieckich mak uzyte dowypieku tego chleba
icon_biggrin.gif
Moze pomoze Ci to zdecydowac jakie maki musisz zakupic...

dominique

Member
Lut 6, 2006
186
0
0
Blagam wiec o przepis w cups jak znajdziesz chwike, w poniedzialek sie za niego biore, mysle, ze moj zakwas do poniedzialku zrobi sie porzadny juz, chociaz i tak nie moge narzekac, bo jest bardzo zywotny, jak on tam szaleje w tym sloju! :-D
Tatter, ja myslalam, ze bochenek to taki wyrastany w na przyklad koszyku i po prostu przelozony na goraca blache... bez zadnych form...ale masz racje, na poczatek bezpieczniej uzyc form, wyjme go moze faktycznie 5 minut przed koncem pieczenia i zobaczymy jaki bedzie efekt.

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy