index.php?act=findpost&pid=663174Jest tu (tzn. w ksiazce kucharskiej Boscha) pare przepisow na pieczywo, ale pewnie nic czego jeszcze nie znacie
wszysztkie przepisy na Hefe'ach
jest:
Kraftiges Weizen-Roggenbrot
Speck Zwiebelbrot
Vollwertiges Vierkornbrot
Fladenbrot
Scones
Kasebrotchen
Rustikales Bauernbrot mit Sauerteig
Jesli kogos ktoras nazwa zainteresowala to przepis przepisze
w jednym przepisie (na Kraftiges...) znalazlam cos takiego:
Den aufgegangenen Brotlaib mit einem scharfen Messer karoformig einschneiden, mit Wasser bestreichen und wie angegeben backen.
to chyba oznacza pryskanie woda piekarnika? w pozostalych przepisach raczej nic o wasser nie ma. nastepnym razem pieke zupelnie bez wody.
a ten ostatni "Rustikales Bauernbrot mit Sauerteig" rustykalny wiejski chleb na zakwasie - tez ma drozdze w skladzie ?
a ostatnie zdanie rzeczywiscie nic nie wnosi jesli chodzi o nawilzanie piekarnika: "wyrosniety bochenek naciac ostrym nozem, zwilzyc woda i piec jak podano..."