Chleb dla leniwych czyli bez zagniatania

hofi

Member
Sie 3, 2006
2,516
0
36
Juz zarobione ciasto. Jutro napisze jak mi wyszedł
icon_smile.gif
 

hofi

Member
Sie 3, 2006
2,516
0
36
Obserwuje cały wieczór to ciasto i trochę mnie zastanawia konsystencja, nie jest zbyt zwarte. Takie ma być? Zagniatanie rano i podsypywanie mąki pomoże??
 

hofi

Member
Sie 3, 2006
2,516
0
36
Ciasto spoczywa w foremce. Zadziwiło mnie, że kiedy rzuciłam go na posypany mąką blat, to nie kleił się, jak podejrzewałam. Ciasto jest bardzo fajne, elastyczne.



Siedzi w piekarniku.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

hofi

Member
Sie 3, 2006
2,516
0
36
Już wyjęte i stygnie. Musiałam jednak tzrymać go w piekarniku godzinę, bo ta zaraza chyba mi źle temperature pokazuje. Chleb był biały jak ściana po 45min pieczenia, nawet teraz nie jest zbyt rumiany, al ego wyjęłam, bo mój piekarnik lubi przypalać zdrowo. Chlebek w smaku bardzo dobry!! Będę jeszcze piekła. Może przerobie go na bułeczki?
gruebel_2.gif
 

izunia2007

Member
Cze 4, 2008
1,294
0
0
Bardzo sie ciesze!O buleczkach tez myslalam,ale jeszcze nie probowalam.A temperature piekarnika radze sprawdzic jakims termometrem,bo to bardzo wazne.Twoja napewno byla duzo nizsza,bo przy nagrzaniu do 270'C i zmniejszeniu do 230'C naprawde trzeba pilnowac,aby po 30 minutach sie nic nie przypalilo.Ja tez kupilam specjalny termometr(pisze o nim na moim blogu),bo piec nie piekl jak trzeba.Okazalo sie,ze zaniza 20'C,a to bardzo duzo.Pieca nie wymienie,bo mieszkam w wynajetym apartamencie wiec to nie moj problem.Kupiony termometr wisi na stale w piekarniku i nim sie sugeruje.Nieraz przez zla temperature wypiek nie wychodzi tak jak trzeba.
 

wolejwoda

Member
Lip 14, 2008
40
0
0
Ogladalem ten i wiele innych. Pieke ten chleb od dosc dawna. Zmodifikowalem trohe proporcje (robie wiekszy) oraz inne skladniki (inne maki i inne dodatki). Jak wroce do domu to przesle zdjecia.
 

wolejwoda

Member
Lip 14, 2008
40
0
0
Chleb pieczony metoda "no knead', w garnku zeliwnym. Podczas dopiekania (zdjeta pokrywka) posypany serem Asiago (w srodku jest tez starty )


DSC00688_2.JPG

DSC00689_2.JPG
 

Załączniki

  • DSC00689_2.JPG
    DSC00689_2.JPG
    21.3 KB · Wyświetleń: 0
  • DSC00688_2.JPG
    DSC00688_2.JPG
    66.7 KB · Wyświetleń: 0
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Buka

Well-known member
Wrz 19, 2004
28,676
2,968
113
Chlebek baaaardzo apetyczny
lecker.gif
Moze wpiszesz swoje modyfikacje i uwagi, chętnie skorzystam.
icon_smile.gif
 

terjon

Member
Lip 22, 2007
767
0
0
Troche się pogubiłam.Według przepisu Izuni piecze się w keksówce.Według video w jakiejś brytfance z nałożoną pokrywką.Kiedy zdjąć ta pokrywkę?Jaki sposób jest lepszy i dlaczego?