Moje modificacje
4 szklanki(cups) maki - 3 maka biala zwykla, chlebowa, 1maka pelna (razowa), lub 1/2 razowa, 1/2 maka z siemienia lnianego lub maki gryczanej.
2 szklanki wody (ja uzywam czesto serwatki)
2 lyzeczki soli
1/3 lyzeczki drozdzy instant
dodatki: czarnuszka, czosnek pieczony, szczypiorek, mielony kminek,ser tary, koperek, ziola wloskie lub prowansalskie- wszystko wedlug nastroju i co jest dostepne.
wszystko razem mieszam w szklanym naczyniu (wazne jest zeby wszystkie suche skladniki wymieszac przed dodaniem wody), przykrywam folia, i zostawiam w temp. pokojowej na 12-18 godzin. Reszta jak w przepisie Izuni i video, maka na blat, rozciagniecie ciasta, skladanie, 2 godziny rosniecie, nagrzanie garnka zeliwnego do 500 F (razem z przykrywka), wrzucenie ciasta, pieczenie. Zaleta pieczenia w garnku z przykrywka jest to ze nie musi sie spryskiwac piekarnika albo wytwazac pary wodnej do nawilzania chleba (to co sie dzieje w piekarniach , w piecach chlebowych ,podczas pieczenia). Pokrywke zdejmuje sie po 30 minutach i dopieka sie jeszcze 10 - 15 minut dla uzyskania koloru i chrupiacej skorki. Podczas dopiekania mozna chleb posypac startym serem, cebula ,itp.