Chleb dla leniwych czyli bez zagniatania

izunia2007

Member
Cze 4, 2008
1,294
0
0
Terjon.Wszystko sie zgadza-ja pieklam w keksowce.Piekarz piekl w specjalnym zeliwnym garnku z pokrywa ktory wczesniej byl nagrzewany w piecu.Nie kazdy ma taki garnek.A pokrywe odkryl po 30 minutach(ja napisalam wtedy o uchyleniu drzwiczek piekarnika).Moj przepis jest poprostu zmodyfikowany.a video wkleilam po to,zebyscie sie przekonaly ze naprawde szybko sie robi ten chleb.
 

wolejwoda

Member
Lip 14, 2008
40
0
0
Moje modificacje
lecker.gif

4 szklanki(cups) maki - 3 maka biala zwykla, chlebowa, 1maka pelna (razowa), lub 1/2 razowa, 1/2 maka z siemienia lnianego lub maki gryczanej.
2 szklanki wody (ja uzywam czesto serwatki)
2 lyzeczki soli
1/3 lyzeczki drozdzy instant
dodatki: czarnuszka, czosnek pieczony, szczypiorek, mielony kminek,ser tary, koperek, ziola wloskie lub prowansalskie- wszystko wedlug nastroju i co jest dostepne.
wszystko razem mieszam w szklanym naczyniu (wazne jest zeby wszystkie suche skladniki wymieszac przed dodaniem wody), przykrywam folia, i zostawiam w temp. pokojowej na 12-18 godzin. Reszta jak w przepisie Izuni i video, maka na blat, rozciagniecie ciasta, skladanie, 2 godziny rosniecie, nagrzanie garnka zeliwnego do 500 F (razem z przykrywka), wrzucenie ciasta, pieczenie. Zaleta pieczenia w garnku z przykrywka jest to ze nie musi sie spryskiwac piekarnika albo wytwazac pary wodnej do nawilzania chleba (to co sie dzieje w piekarniach , w piecach chlebowych ,podczas pieczenia). Pokrywke zdejmuje sie po 30 minutach i dopieka sie jeszcze 10 - 15 minut dla uzyskania koloru i chrupiacej skorki. Podczas dopiekania mozna chleb posypac startym serem, cebula ,itp.
smacznego.gif
 

kasha

Member
Wrz 25, 2004
20,571
2
0
Właśnie nastawiłam chlebek do wyrastania
nie wytrzymałam i dodałam 1/6 mąki żytniej.
 

iwona44

Member
Cze 13, 2007
3,226
0
0
Upieczony,i nie moge powiedzieć fajny ten chleb,zero roboty,kłopot pojawił sie dopiero przy doborze naczynia,gliniany wydał mi sie za duży,a żaroodporny okazał się za mały bo po chyba 10 minutach musiałam zdjąć pokrywkę bo chleb zaczął ją podnosić.
I zastanawiam się czy nie użyć kolejnym razem glinianego,tylko jak,grzać go pusty w piekarniku czy wyrastać w nim ciasto i do zimnego piekarnika
gruebel_2.gif
icon_question.gif
,jak sądzicie?
 

iwona44

Member
Cze 13, 2007
3,226
0
0
Dokładnie chodzi o rzymski,w sumie to odkąd nauczyłam się robic jako takie bochenki i mam kamień to garnek nabiera mocy w piwnicy,i tak sobie pomyslałam o nim przy okazji tego chleba,ale też mi się wydaje ,że to zły pomysł,bo może jeszcze się przydać ,i chyba jak już użyję to poszukam jakiś inny,a na razie i tak mam chleb na cały tydzień bo nie ma nikogo ,a ja pochłonę co najwyżej 2 kromki na dzień
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

kasha

Member
Wrz 25, 2004
20,571
2
0
Chlebek był przepyszny
lecker.gif

W nocy zjedliśmy połowę gorącego, a na śniadanie poszła reszta
Chyba będę go robić podwajając składniki
jak na nas oboje to taki mały chlebek to zbyt mało, bo my żarłoki jesteśmy okrutne
mniam.gif
 

wolejwoda

Member
Lip 14, 2008
40
0
0
Dzeki
dance.gif

Jeszcze jedna uwaga, nie wiem czy foremki sa za niskie, czy jeszcze zaduzo drozdzy lub za malo soli bo ciasto wyrastalo bardzo szybko, zamiast 2 godzin musialem wsadzic do pieca po 40 minutach.
Jeden chleb posypany slonecznikiem, drugi pestkami z dyni a w srodku szczypiorek.

zdjecia przeniesione https://www.cincin.cc/index.php?showtopic=641
 
Ostatnią edycję dokonał moderator: