- Lis 21, 2006
- 15,028
- 3
- 0
Nasz ulubiony chleb. Niezawodny, dobrze wyrośnięty, miękki, znikający w błyskawicznym tempie. Dzięki użyciu żurku możemy mieć wspaniały chleb nawet wtedy, kiedy nie mamy pod ręką zrobionego wcześniej zakwasu.
550 g mąki pszennej typ 650
4 łyżki mąki żytniej
100 ml zakwasu żurkowego - gotowy, gęsty żurek w słoiku lub w butelce ( Jeśli używamy gęstego żuru w słoiku, rozpuszczamy go najpierw w 100 ml wody, której mamy użyć do chleba, a zaczyn robimy z pozostałej ilości)
250 ml ciepłej wody
1 łyżeczka cukru
1,5 łyżeczki soli
2 łyżki oleju
25 g drożdży świeżych lub 1 op. drożdży suszonych = 7 g
1 jajko - do posmarowania
Drożdże rozpuścić wraz z cukrem w ciepłej wodzie. Dodać tyle mąki aby zaczyn miał konsystencję śmietany. Pozostawić na 20 minut, aby drożdże "ruszyły".
Dodać resztę maki, żurek, sól, mąkę żytnią i olej. Dobrze wyrobić. Ciasto zostawić do wyrośnięcia na godzinę.
Po tym czasie ciasto odgazować, uderzając w nie pięścią, wyrobić i zostawić do wyrośnięcia na kolejną godzinę.
Uformować bochenek i ułożyć go w formie do pieczenia. Pozostawić do wyrośnięcia na godzinę.
Chleb posmarować jajkiem rozmieszanym z odrobiną mleka. Można posypać makiem.
Piec przez 10 minut w piekarniku nagrzanym wcześniej do 200 stopni. Po tym czasie spryskać wnętrze piekarnika wodą i zmniejszyć temperaturę do 180 st. Piec jeszcze 30 minut.
Chleb studzić na kratce.

550 g mąki pszennej typ 650
4 łyżki mąki żytniej
100 ml zakwasu żurkowego - gotowy, gęsty żurek w słoiku lub w butelce ( Jeśli używamy gęstego żuru w słoiku, rozpuszczamy go najpierw w 100 ml wody, której mamy użyć do chleba, a zaczyn robimy z pozostałej ilości)
250 ml ciepłej wody
1 łyżeczka cukru
1,5 łyżeczki soli
2 łyżki oleju
25 g drożdży świeżych lub 1 op. drożdży suszonych = 7 g
1 jajko - do posmarowania
Drożdże rozpuścić wraz z cukrem w ciepłej wodzie. Dodać tyle mąki aby zaczyn miał konsystencję śmietany. Pozostawić na 20 minut, aby drożdże "ruszyły".
Dodać resztę maki, żurek, sól, mąkę żytnią i olej. Dobrze wyrobić. Ciasto zostawić do wyrośnięcia na godzinę.
Po tym czasie ciasto odgazować, uderzając w nie pięścią, wyrobić i zostawić do wyrośnięcia na kolejną godzinę.
Uformować bochenek i ułożyć go w formie do pieczenia. Pozostawić do wyrośnięcia na godzinę.
Chleb posmarować jajkiem rozmieszanym z odrobiną mleka. Można posypać makiem.
Piec przez 10 minut w piekarniku nagrzanym wcześniej do 200 stopni. Po tym czasie spryskać wnętrze piekarnika wodą i zmniejszyć temperaturę do 180 st. Piec jeszcze 30 minut.
Chleb studzić na kratce.
Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: