Chleb Graham

katek

Member
Lis 27, 2005
858
0
0
Chleb Graham

500 g mąki Graham /typ 1850/
35 g drożdży
ok. 380 ml ciepłej wody
9 g soli /1 łyżeczka/
1 łyżka mleka
1/2 łyżki cukru

Drożdże wymieszać z mlekiem i cukrem - pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
Mąkę dokładnie wymieszać /napowietrzyć/ w misce aż osiągnie temperaturę pokojową /20 stopni C/. Sól rozpuścić w ciepłej wodzie i wlać do mąki, dodać wyrośnięty rozczyn drożdży - dobrze wymieszać. Gotowe ciasto wyrabiać jeszcze przez 10 minut jak ciasto drożdżowe. Przykryć mokrą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 1 1/2 godziny. Następnie ciasto "przebić", tzn. zagnieść w misce i odstawić na 1/2 godziny, ponownie przebić i włożyć do foremki /26x10x7 cm/ posmarowanej tłuszczem. Po 30-40 min., kiedy ciasto 2-krotnie zwiększy swoją objętość, ostrożnie umieścić w piekarniku nagrzanym do temp. 200-220 stopni C i piec ok. 1 godziny. Upieczony chleb wyjąć z foremki i pozostawić do wystygnięcia na drucianej podstawce.

Ciasto jest stosunkowo rzadkie - lekko lepi się do rąk - nadaje się tylko do wypieków foremkowych.

Tyle przepis. Ja złamałam wszystkie jego reguły, bo swój chleb robiłam w maszynie. :oops:
A tak w przekroju wygląda dzisiejszy wypiek:

chleb0ew.jpg

chleb7ok.jpg

katek

Member
Lis 27, 2005
858
0
0
Wszystko wrzuciłam do maszyny /najpierw płyny, później suche/. Nawet woda była niezbyt ciepła. :oops:
Piekłam na programie 3-godzinnym, czyli na tym na którym zazwyczaj piekę.
Chleb zajął mi trochę więcej niż połowę kubełka do pieczenia.

I jeszcze jedno - spotkałam się z różnie wyglądającymi mąkami Graham. Moja miała dość duże otręby w sobie. A są też takie z drobnymi otrębami.

kasiak73

Member
Lut 15, 2005
2,590
0
0
Bardzo dobry ,nawet moj mąż wcinał
Fotki nie mam
Czy on jest taki wilgotny?
Na drugi dzień był jeszcze wilgotny i smakowo bardzo dobry
icon_smile.gif

kermidt

Member
Wrz 17, 2004
44,979
6
0
siedzi w maszynie.

oczywiscie maki graham wymyslonej w Ameryce nie mam
icon_evil.gif

kacze

Member
Maj 13, 2007
86
0
0
Katku
Czy w maszynie dodałaś aż 380 ml wody i świeżych drożdży tyleż co w opisie? Ja od jakiegoś czasu eksperymentuję ze świeżymi w maszynie, ale daję tylko 12 -15 g i mniej wody

Ostatnią edycję dokonał moderator:

katek

Member
Lis 27, 2005
858
0
0
Sorry, że dopiero dzisiaj, ale się urlopowałam.
Zawsze robiłam dokładnie wg tego przepisu. Ale jak już wcześniej wspomniałam wody można dać trochę mniej /zależy to od chłonności mąki/. Co zaś do drożdży, to nie chcę się wypowiadać - daję tyle co w przepisie.

Stramenopile

Member
Lip 8, 2007
17
0
0
Upiekłam i chlebek wyszedł super! Dałam suchych drożdży - 12g i mniej wody - tyle, że ciasto nie kleiło się do miski i ręki - dzięki temu wcale nie był zbyt wilgotny.
Polecam!
icon_smile.gif

Później dodam foto

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy