sionia @ 12 May 2013 napisał:index.php?act=findpost&pid=1429891Jesli nie mam koszyczka, to czy moge zrobic ten chleb? Jak wyglada ten koszyczek i gdzie mozna go kupic?
I jeszcze jedno - Sabuto skoro zrobiłaś dwa mniejsze, to czy skróciłas czas pieczenia?Ja początkowo piekłam go w foremce i też był dobry.Ale jak już zakupiłam koszyk,to już tylko w nim piekę wszystkie chleby.
Sioniu takie wiklinowe koszyczki widziałam swego czasu u nas w Rossmanie i Prymusie przy Śląskiej.
A chleb wyjmujesz z pieca gdy jest pięknie rymiany,a postukany od spodu wydaje głuchy odgłos.
neteczka @ 12 May 2013 napisał:index.php?act=findpost&pid=1429900Ja początkowo piekłam go w foremce i też był dobry.Ale jak już zakupiłam koszyk,to już tylko w nim piekę wszystkie chleby.W koszyczku pieczesz?
Cinka @ 12 May 2013 napisał:index.php?act=findpost&pid=1429904W koszyczku pieczesz?I tu mnie maszSiedzę w pracy,niedziela w domu mi sie marzy i tak piszę głupoty.![]()
![]()
Już poprawiam.W koszyczku bochenek wyrasta,a wyrośnięty piecze się na płytce w piekarniku![]()
Proponuje uzycie dwoch blach. Jedna nagrzac razem z piecem, na druga polozyc akrusz papieru do pieczenia - wazne jest aby blacha na ktore spocznie bochenek do wyrastania byla zupelnie plaska. Gdy piec jest gotowy, wystarczy zsunac bochenek z papierem na goraca blache. Gdybys nie miala calkowicie plaskiej balchy, uzyj duzej szerokiej deski do krojenia, miekka plastikowa nada sie idealnie.
tatter @ 17 May 2013 napisał:index.php?act=findpost&pid=1431501Proponuje uzycie dwoch blach. Jedna nagrzac razem z piecem, na druga polozyc akrusz papieru do pieczenia - wazne jest aby blacha na ktore spocznie bochenek do wyrastania byla zupelnie plaska. Gdy piec jest gotowy, wystarczy zsunac bochenek z papierem na goraca blache. Gdybys nie miala calkowicie plaskiej balchy, uzyj duzej szerokiej deski do krojenia, miekka plastikowa nada sie idealnie.Dziękuję Tatter.Pomysł z wyrastaniem na papierze-świetny.Oczywiście nie wpadłabym na to- chociaz juz kombinowałam na wszystkie strony.
Nastepnym razem tak właśnie zrobię.![]()
Boshka-ja własnie wykładałam z koszyka bezpośrednio na blachę.I efekt był marny-ale miałam zwykły koszyczek a nie specjalny(nie wiem czy jest róznica-ale pewnie tak) i nie mam wprawy i może ciasto miało delikatną strukturę.W kazdym razie plasnęło na blachę i chleb właściwie upiekł sie dość płaski chociaz b.smaczny.
Bardzo dziękuję za pomoc.
Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.
W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.