Chleb kielecki

qd

Well-known member
Contributor
Sie 28, 2005
6,503
304
83
Chleb zytnio-pszenny na zakwasie i zsiadłym mleku

1. 400 g ( 1 kubek plastikowy) zsiadłego mleka
2. 400g ugotowanych w mundurkach ziemniakow, przeciśniętych przez praske lub zmielonych w maszynce ( NIE w malakserze!)
3. 600 g maki zytniej 720
4. 400 g maki pszennej krupczatki( może być i 650, ale znacznie smaczniejsze z krupczatka)
5. 6 lyzek zytniego zakwasu dobrze dojrzalego i gęstego
6. 1 plaska lyżka soli, najlepiej kamiennej ( do przetworow)



Wykonanie:

Do miski włożyć ziemniaki, wlac zsiadle mleko i zakwas, zamieszac, przykryc i odstawic na noc. Temperatura pokojowa.
Nastepnego dnia dodac cala make zytnia i polowe maki pszennej oraz sol. Wyrobic ( można robotem, az ciasto bedzie gladkie . NIE DOLEWAC WODY!!!
Przełożyć z miski na dobrze wysypana maka stolnice i wyrabiac, caly czas podsypując maka, ciasto musi być dosyc geste. Jeśli trzeba będzie dodac wiecej niż pozostawione 200 g maki, to nic nie szkodzi.
Uformowac kule, włożyć do naoliwionej miski i przykryc, niech rośnie.
Kiedy podwoi objętość – wyłożyć z powrotem na stolnice, podzielic na dwie czesci i uformowac dwa bochenki chleba. Przełożyć czy to do formy wysypanej otrebami czy do koszyczka.
Kiedy będzie gotowe do pieczenia – piec 15 min w temp.250 stopni i 40-60 min w 200.
Jak zwykle, popukane od dolu musi glucho dźwięczeć.

DSC03310.JPG

Można takze rozciągnąć na stolnicy plaskie placki i upiec na blachach podpłomyki z tego samego ciasta. Jest to praktycznie sama skorka z odrobina miękiszu…

DSC03314.JPG

Przepis pochodzi z książeczki „Lemieszka, siemieniec, gamrota…” wydanej przez Muzeum Wsi Kieleckiej.
Tekst na którym się oparlam brzmi tak:
„Chleb – w kwasnym mleku należało rozmieszac zakwas, dodac troche maki zytniej i garnek ugotowanych, przekręconych przez maszynke ziemniakow (…), wymieszac. Nastepnego dnia dodawano duzo maki zytniej, sol, wyrabiano ciasto w nieckach i odstawiano do wyrośnięcia.” I tak dalej…

Z wakacji wróciłam 4 tygodnie temu i na okrągło wypróbowywałam rozne warianty.
Przedstawiam proporcje dajce powtarzalny wypiek.
Qd
PS. W innych przepisach z tej samej książeczki mowa jest o dodawaniu drozdzy do mieszaniny startowej, a nie zakwasu. Ale ja się uparlam na zakwas.


Tutaj skladam hold Mirabelce i innym cincinkom, ktore mnie praktycznie nauczyly piec chleb. Zaczelo sie poltora roku temu, kiedy dostalam troche zakwasu od znajomej. Podczytywalam, probowalam, maszyny nie nabylam, ale sie nauczylam.
icon_smile.gif
 

Załączniki

  • DSC03314.JPG
    DSC03314.JPG
    1.6 MB · Wyświetleń: 4
  • DSC03310.JPG
    DSC03310.JPG
    1.5 MB · Wyświetleń: 6
  • DSC03315.JPG
    DSC03315.JPG
    1.5 MB · Wyświetleń: 0

Durlikowa

Member
Maj 29, 2007
267
0
0
Noooo, chlebek wygląda całkiem przyzwoicie i apetycznie
lecker.gif
. Aż mam ochotę go upiec i na pewno wyprobuję
daumen.gif
.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

dziunia

Moderator
Członek ekipy
Contributor
Paź 30, 2004
27,446
4
38
Bardzo fajny chleb
icon_smile.gif
Zazdroszczę Ci że sama wymyślasz przepisy, ja mam taką starą książkę przedwojenną i tez jest tam podobny przepis (bez ziemniaków) tzn. właściwie opis jak ten który podałas wyżej, no i się tak zabieram i zabieram do przerobienia tego na przepis i się zabrać nie mogę
icon_wink.gif
a tu proszę jak ładnie
daumen.gif
I baaardzo mi się podoba że uparłaś się na sam zakwas a nie drożdże, tak trzymać
fiesgrins.gif
 

mariaanna

Member
Mar 6, 2008
1,831
0
0
Podoba mi się ten chlebek i będę szukać czasu, żeby go wypróbować.Zastanawia mnie jednak długi czas pieczenia i czy chleb jest z tych ciężkich?
lecker.gif
 

qd

Well-known member
Contributor
Sie 28, 2005
6,503
304
83
mariaanna @ 1 Sep 2008 napisał:
index.php?act=findpost&pid=745232Podoba mi się ten chlebek i będę szukać czasu, żeby go wypróbować.Zastanawia mnie jednak długi czas pieczenia i czy chleb jest z tych ciężkich?
lecker.gif
Tak, chleb jest z tych ciezkich i dlatego dluzej go trzeba dopiekac, niedopieczony sie kruszy i jest taki, no.. niedopieczony. Generalnie ma tendencje do tworzenia grubej skory i przypiekania sie zabyt mocno od gory - trzeba go przykrywac, ja uzywam papieru do pieczenia spryskanego woda. Jak bochenek nieduzy - znaczy jak z podanej proporcji zrobisz dwa bochenki, to wystarczy 15+40 min, przy wiekszych bochnach trzeba czasami te 20 min jeszcze dopiekac. Wszystko zalezy od blaszki/formy, piekarnika itd. Aha - czas jest BEZ termoobiegu! I nie zalecam uzywac termoobiegu, bo skora mialaby chyba cal grubosci
icon_smile.gif

qd
 

tatter

Moderator
Gru 21, 2005
7,253
1
0
qd...dzis popoludniu upieklam cudowny bochenek. Kilka minut temu, nie mogac oprzec sie pokusie, ukroilam kilka kromek...zapach wnetrza jest niepowtarzalny. Po stokroc dziekuje za przepis!

teraz moje trzy grosze
icon_wink.gif

Oczywiscie pozmienialam to i owo w przepisie i troche inna procedure zastosowalam. I tak:
dysponujac dzis jedynie maka zytnia srednia (medium rye) zmniejszylam ilosc maki zytniej do 200g (pieklam z polowy porcji), zwiekszajac ilosc maki pszennej do 300g (uzylam Manitoby dla zwiekszenia objetosci i lepszego miazszu). Zakwasu uzylam zytniego razowego.
Ziemniaki wykorzystane to Charlotte czyli takie polmaczyste, a zamiast zsiadlego dolalam maslanki.
Ciasto wyrabialam ok 12-13 minut, po czym wyrastalo ok. 3 1/2 godziny (w czasie wyrastania zlozylam ciasto 2 razy).
W koszu roslo szybko - odrobine ponad godzine. Pieklam (z para) 15 minut w 250, a poterm wystarczylo juz tylko 30 minut w 200C.

Jeszcze raz uklony za przepis!
icon_biggrin.gif


Zmodyfikowany przez mnie przepis mozna zobaczyc tutaj.
 

Załączniki

  • Kielecki.jpg
    Kielecki.jpg
    75.1 KB · Wyświetleń: 0
Ostatnią edycję dokonał moderator:

qd

Well-known member
Contributor
Sie 28, 2005
6,503
304
83
tatter @ 23 Sep 2008 napisał:
index.php?act=findpost&pid=754424qd...dzis popoludniu upieklam cudowny bochenek. Kilka minut temu, nie mogac oprzec sie pokusie, ukroilam kilka kromek...zapach wnetrza jest niepowtarzalny. Po stokroc dziekuje za przepis!

teraz moje trzy grosze
icon_wink.gif

Oczywiscie pozmienialam to i owo w przepisie i troche inna procedure zastosowalam. I tak:
dysponujac dzis jedynie maka zytnia srednia (medium rye) zmniejszylam ilosc maki zytniej do 200g (pieklam z polowy porcji), zwiekszajac ilosc maki pszennej do 300g (uzylam Manitoby dla zwiekszenia objetosci i lepszego miazszu). Zakwasu uzylam zytniego razowego.
Ziemniaki wykorzystane to Charlotte czyli takie polmaczyste, a zamiast zsiadlego dolalam maslanki.
Ciasto wyrabialam ok 12-13 minut, po czym wyrastalo ok. 3 1/2 godziny (w czasie wyrastania zlozylam ciasto 2 razy).
W koszu roslo szybko - odrobine ponad godzine. Pieklam (z para) 15 minut w 250, a poterm wystarczylo juz tylko 30 minut w 200C.

Jeszcze raz uklony za przepis!
icon_biggrin.gif


Zmodyfikowany przez mnie przepis mozna zobaczyc tutaj.
Czuje sie prawie jakbym nobla dostala - tatter chwali moj przepis!
Dyg, dyg, dziekuje bardzo
icon_smile.gif


A jesli chodzi o zamiane zsiadlego mleka na maslanke - robilam i tak, ale uwazam ze zsiadle mleko daje inny charakter bochenkowi.

Zreszta, czy to najwazniejsze? najwazniejszy jest smak...
 

Anu-La

Member
Gru 15, 2008
32
0
0
Wspaniały chlebek! Upiekłam wersje zmodyfikowaną przez Tatter, ale mąke pszenną dalam pół na pół: krupczatka i 650 z Lidla i zsiadłe mleko jak w oryginalnym przepisie. Zaczyn zrobiłam wieczorem, rano dodałam resztę składników i .... wstawiłam do lodówki, bo szłam do pracy i balam się, żeby nie przerósł no i nie zrobił sie za kwaśny. Jak wróciłam około 18.00 był pieknie wyrośnięty. Złożyłam go tylko raz, uformowałam okrągły bochenek i włożyłam do koszyczka. Po około godzinie przełożyłam na blachę, naciełam i włożyłam jeszcze na godzine do piekarnika z zapalona żarówką. Piekłam tak jak Tatter - w sumie 45 minut. W zupełnosci wystarczyło ! Smak niebiański!
Gratulacje dla Autora

chleb_z_ziemn_na_zakw.jpg
anbetung.gif


Anula
 

Załączniki

  • chleb_z_ziemn_na_zakw.jpg
    chleb_z_ziemn_na_zakw.jpg
    73.6 KB · Wyświetleń: 2

chomisia

Member
Sty 12, 2009
158
0
0
To ja mam pytanie, wstawiłam na noc ten zakwas z ziemniakami i zsiadłym mlekiem, ale niewiele wyrósł, to u niego normalne, czy powinnam zacząć się martwić??
 

Sylvka

Member
Kwi 9, 2009
115
0
0
chomisia @ 1 May 2009 napisał:
index.php?act=findpost&pid=851324To ja mam pytanie, wstawiłam na noc ten zakwas z ziemniakami i zsiadłym mlekiem, ale niewiele wyrósł, to u niego normalne, czy powinnam zacząć się martwić??
Dużo może zależeć od zakwasu, którego używasz. Na młodym, potrafi mało podrosnąć przez noc. Ale wszystko może się zmienić po wyrobieniu. Niektóre chleby, dostają wtedy nowego życia i podwajają swoją ilość.
icon_mrgreen.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

chomisia

Member
Sty 12, 2009
158
0
0
No i upiekłam, bardzo ładnie mi wyrosły (trzymałam je w lodówce, a potem uformowałam i dałam wyrosnąć w koszyczkach).W smaku takie w sam raz pod smalec
mniam.gif
albo inne wiejskie specjały.Jedno tylko musiałam zmienić,piekarnik piecze aż za dobrze i drugi chleb piekłam 10 min krócej w temp. 190 C, bo mi się skórka za gruba zrobiła.Zdjęcia wkleję jutro...

Ps.Sylvka dzięki za dobre słowo, dzięki Tobie nie wyrzuciłam zaczynu
cvety.gif
 

Sylvka

Member
Kwi 9, 2009
115
0
0
chomisia @ 1 May 2009 napisał:
index.php?act=findpost&pid=851498No i upiekłam, bardzo ładnie mi wyrosły (trzymałam je w lodówce, a potem uformowałam i dałam wyrosnąć w koszyczkach).W smaku takie w sam raz pod smalec
mniam.gif
albo inne wiejskie specjały.Jedno tylko musiałam zmienić,piekarnik piecze aż za dobrze i drugi chleb piekłam 10 min krócej w temp. 190 C, bo mi się skórka za gruba zrobiła.Zdjęcia wkleję jutro...

Ps.Sylvka dzięki za dobre słowo, dzięki Tobie nie wyrzuciłam zaczynu
cvety.gif
Cieszę się, że się udały. Sama też nabrałam na nie ochoty...
icon_mrgreen.gif

Czekam na zdjęcie!
 

chomisia

Member
Sty 12, 2009
158
0
0
Proszę oto i zdjęcie mojego chleba, a raczej tego co z niego zostało :

P10207023.jpg

Wyszły mi dwa bochenki, jeden owalny ( na zdjęciu) i drugi okrągły.Nie były tak białe jak wasze, bo dodałam trochę mąki z pełnego przemiału, żytnia chlebowa mi się skończyła
icon_sad.gif
.
 

Załączniki

  • P10207023.jpg
    P10207023.jpg
    329.5 KB · Wyświetleń: 2

joanka385

Member
Sie 4, 2008
50
0
0
A mnie wyszedł zakalcowaty z twardą skórką, robiłam z oryginalnego przepisu, muszę spróbować z modyfikacją Tatter.Zobaczyłam Wasze zdjęcia i zazdrość mnie wzięła... Wygląda smacznie...
gruebel_2.gif