Chleb Marty

mariaanna

Member
Mar 6, 2008
1,831
1
0
W oryginale było dwa razy więcej składników na wielki bochenek.Ja robię tak:

-50dag mąki (w tym 1/2szklanki mąki żytniej lub gryczanej)
-5dag drożdży
-1szklanka serwatki lub zsiadłego mleka
-1/2 szklanki mleka
-1/4 szklanki oliwy
-1/2 łyżki soli
-szczyptę cukru
-siemię,pestki słonecznika, kminek
-białko jajka

Do miski przesiać mąkę, wlać wrzące słodkie mleko, podgrzane lekko kwaśne mleko, ciepłą oliwę, ziarna i sól.
Szczyptę cukru dodać do drożdży, rozmieszać je i dodać do ciasta.Wyrobić.Odstawić przykryte do wyrośnięcia-aż podwoi objętość.
Następnie rękami umoczonymi w oliwie uformować bochenek i jeszcze odstawić na ok. 20 min(na blaszce).
Bochenek posmarować białkiem roztrzepanym, posypać kminkiem.Piec ok.40 min.w temp. 200st.C.
W trakcie pieczenia(po ok.30 min.)spryskać chlebek wodą.

Moje uwagi: dałam mąkę pszenną typ 650 i żytnią białą,
-drożdży dałam 4dag,
-dałam zsiadłe mleko z butelki

Chlebek jest pyszny dlatego bardzo polecam wypróbować, poza tym bardzo szybko się robi i nie wymaga dużo
zachodu.Zdjęcia wkleję póżniej.
lecker.gif
 

mariaanna

Member
Mar 6, 2008
1,831
1
0
Pierwsze zdjęcie nie na temat.Miało być to-
 

Załączniki

  • 3.JPG
    3.JPG
    58.6 KB · Wyświetleń: 0

samanta

Member
Sie 19, 2007
16,197
1
0
Upiekłam go dzisiaj i jest śliczny, mięciusieńki i pyszny. I co za zapach! ale i tak dolałam troszkę zakwasu, trzeba, nie trzeba, nie zaszkodzi a podostrzy. Robi się go bardzo szybko, rośnie ładnie , trzyma nadaną formę, ma dużo drobnych, równo rozmieszczonych dziurek i mięciutka delikatną skórkę - to jest chleb, który bardzo mi się podoba. Dziękuję Marianno! Napewno będzie to jeden z chlebów z "żelaznej listy", tak jak chleb Piotra.
 

Załączniki

  • chleb_Marty_001.jpg
    chleb_Marty_001.jpg
    1.2 MB · Wyświetleń: 0
  • chleb_Marty_002.jpg
    chleb_Marty_002.jpg
    1.3 MB · Wyświetleń: 0
  • chleb_Marty_003.jpg
    chleb_Marty_003.jpg
    1.2 MB · Wyświetleń: 0

mariaanna

Member
Mar 6, 2008
1,831
1
0
Samanto-zrobiłaś mi miłą niespodziankę.Cieszę się bardzo, że ci smakuje.
wink.gif
 

samanta

Member
Sie 19, 2007
16,197
1
0
Chciałam jeszcze dodać że do dzisiaj czy czyli do końca bochenka był bardzo dobry i nie zestarzał się. Przed chwilą zjedliśmy resztkę i przez cały czas był to bardzo dobry , miękki, biały chleb.
 

mariaanna

Member
Mar 6, 2008
1,831
1
0
Przy najbliższej okazji wypróbuję z zakwasem i dodam wtedy mniej drożdży.U nas też jest zjadany co do okruszka.
lecker.gif
 
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy