- Mar 6, 2008
- 1,831
- 1
- 0
W oryginale było dwa razy więcej składników na wielki bochenek.Ja robię tak:
-50dag mąki (w tym 1/2szklanki mąki żytniej lub gryczanej)
-5dag drożdży
-1szklanka serwatki lub zsiadłego mleka
-1/2 szklanki mleka
-1/4 szklanki oliwy
-1/2 łyżki soli
-szczyptę cukru
-siemię,pestki słonecznika, kminek
-białko jajka
Do miski przesiać mąkę, wlać wrzące słodkie mleko, podgrzane lekko kwaśne mleko, ciepłą oliwę, ziarna i sól.
Szczyptę cukru dodać do drożdży, rozmieszać je i dodać do ciasta.Wyrobić.Odstawić przykryte do wyrośnięcia-aż podwoi objętość.
Następnie rękami umoczonymi w oliwie uformować bochenek i jeszcze odstawić na ok. 20 min(na blaszce).
Bochenek posmarować białkiem roztrzepanym, posypać kminkiem.Piec ok.40 min.w temp. 200st.C.
W trakcie pieczenia(po ok.30 min.)spryskać chlebek wodą.
Moje uwagi: dałam mąkę pszenną typ 650 i żytnią białą,
-drożdży dałam 4dag,
-dałam zsiadłe mleko z butelki
Chlebek jest pyszny dlatego bardzo polecam wypróbować, poza tym bardzo szybko się robi i nie wymaga dużo
zachodu.Zdjęcia wkleję póżniej.
-50dag mąki (w tym 1/2szklanki mąki żytniej lub gryczanej)
-5dag drożdży
-1szklanka serwatki lub zsiadłego mleka
-1/2 szklanki mleka
-1/4 szklanki oliwy
-1/2 łyżki soli
-szczyptę cukru
-siemię,pestki słonecznika, kminek
-białko jajka
Do miski przesiać mąkę, wlać wrzące słodkie mleko, podgrzane lekko kwaśne mleko, ciepłą oliwę, ziarna i sól.
Szczyptę cukru dodać do drożdży, rozmieszać je i dodać do ciasta.Wyrobić.Odstawić przykryte do wyrośnięcia-aż podwoi objętość.
Następnie rękami umoczonymi w oliwie uformować bochenek i jeszcze odstawić na ok. 20 min(na blaszce).
Bochenek posmarować białkiem roztrzepanym, posypać kminkiem.Piec ok.40 min.w temp. 200st.C.
W trakcie pieczenia(po ok.30 min.)spryskać chlebek wodą.
Moje uwagi: dałam mąkę pszenną typ 650 i żytnią białą,
-drożdży dałam 4dag,
-dałam zsiadłe mleko z butelki
Chlebek jest pyszny dlatego bardzo polecam wypróbować, poza tym bardzo szybko się robi i nie wymaga dużo
zachodu.Zdjęcia wkleję póżniej.