Chleb na owsiance

ajaj

Member
Wrz 17, 2008
1,671
23
38
O ten chlebek jest bardzo fajny jak na drozdzowy wypiek. Dobrze, ze go wyciagnelyscie to tez sobie zrobie. No i dodatkowa zaleta: drozdze sypkie zazwyczaj mam w domu a ze swiezymi to roznie bywa.
daumen.gif
 

h-elen

Well-known member
Lut 16, 2008
8,636
1,179
113
Chleb owsiany cichutko siedział w foremkach i przerósł ... Upiekł się jako tako, tzn bez górki ;). Najważniejsze, że bardzo smaczny.
Hazo, dzięki za przepis. Zdecydowanie do powtórki :).

1711556407723.png
 
  • Love
Reakcje: Gucio i Margot

qd

Well-known member
Sie 28, 2005
7,763
1,162
113
Mój jest taki, bardzo smaczny, lekko slodkawy - następnym razem dam mniej miodu. I to jedyna uwaga. Aha i będę pilnować wyrastania, bo widać, że o włos......

20240327_190922.jpg
 
  • Love
  • Like
Reakcje: h-elen i Gucio

h-elen

Well-known member
Lut 16, 2008
8,636
1,179
113
W sobotni wieczór ponownie upiekłam. Chleb udał się nadzwyczajnie a goście nachwalić się nie mogli smaku.
 
  • Like
Reakcje: qd

AnkaP

Well-known member
Sty 2, 2008
11,427
4,677
113
Zapomniałam wstawić mój pieczony w czwartek. Piekłam już drugi raz, ale za pierwszym razem (przed świętami) doszłam do wniosku, że skoro mam jeszcze kawałek innego chleba, to tego nie będę zaczynać, żeby dwa wysychały, i zamroziłam. Po rozmrożeniu smaczny, ale wolałam się wstrzymać z opinią, póki nie spróbuję takiego niemrożonego. Próba przebiegła pomyślnie i właśnie kolejne dwa bochenki siedzą w piekarniku :)
20240405_071243.jpg 20240405_071308.jpg
 

hazo

Well-known member
Lis 13, 2005
8,347
1,423
113
Miło, że Ci smakuje. Ja też zdecydowanie wolę świeży. Mrozić jednak nadal będę, bo nie jestem w stanie zjeść całego bochenka póki jest świeży.
 

qd

Well-known member
Sie 28, 2005
7,763
1,162
113
Upiekłam i ja kolejny raz ten chleb. Piekłam z półtorej porcji, akurat na 2 keksówki 30cm, na mniej szkoda piekarnik rozgrzewać .

Zmniejszyłam ilość drożdży - wsypałam 4 g drożdży suchych. Użyłam mąki orkiszowej jasnej typ 630.
Jak dla mnie to jeszcze jest za lekki i albo dosypię mąki albo obetnę wodę. Sądziłam, że mąka orkiszowa wchłonie więcej wilgoci, a tu zonk.
Poza tym jest poprawny, nawet kopułka się utworzyła.

Piekłam w 200 * C przez 50 min od chwili wstawienia do zimnego piekarnika.
 

Buka

Well-known member
Wrz 19, 2004
28,664
2,965
113
Poprawny? :shock: Chlebek, jak malowany! :lecker:
Orkiszowa zachowuje się adekwatnie do grubości przemiału, znaczy ilości błonnika, jak zwykła pszenna. :)
 
  • Like
Reakcje: qd

h-elen

Well-known member
Lut 16, 2008
8,636
1,179
113
Zapomniałam napisać, że do ostatniego wypieku dodałam mąki graham. Z tym, że przesiałam i wsypałam tę miałką część. Mam dzisiaj w planie też go piec i też dodam mąki graham.
 

małgośka79

Well-known member
Maj 4, 2007
1,983
479
83
Ja też go piekłam. Nie dawałam ziaren, bo dzieci nie lubią i robiłam na mące orkiszowej 650. Bardzo smaczny, trochę zbyt słony jak dla nas. Na pewno będę robić częściej i następnym razem spróbuję ze świeżymi drożdżami.