CHLEB NA ZAKWASIE (garsc informacji i porad dla poczatkujacych)

tokyoeyes

Member
Gru 7, 2006
58
0
0
mirabellko, zaczynam pracę z zakwasem. zastanawiam się czy mogę nastawić zakwas z mąki przennej graham 2000, z naciskiem na 'graham'. Czy jednak powinnam koniecznie użyć mąki przennej żytniej?

dzięki za pomoc!
 

mirabbelka

Moderator
Członek ekipy
Gru 22, 2004
5,158
531
113
tokyoeyes @ 7 Dec 2006 napisał:
index.php?act=findpost&pid=408198mirabellko, zaczynam pracę z zakwasem. zastanawiam się czy mogę nastawić zakwas z mąki przennej graham 2000, z naciskiem na 'graham'. Czy jednak powinnam koniecznie użyć mąki przennej żytniej?

dzięki za pomoc!
chyba sie przejezyczylas, bo nie ma oczywiscie "pszennej zytniej".

Zakwas mozesz zrobic teoretycznie z kazdej maki pszennej lub zytniej. Latwiej jednak go zaczac kiedy maka nie jest dokladnie oczyszczona, czyli zostalo w niej cos co bylo pod lupinka zairna, czym zakwas moglby sie pozywic.
Wiec jesli aktualnie posiadasz pszenna 2000 czyli make pszenna razowa to mozesz zaczac od niej.
 

Boshka

Member
Sie 23, 2006
6,400
0
0
I jeszcze ja Mirabelko....
NIe mam dostepu do zwyklej maki zytniej, a tylko do zytniej razowej/pelnoziarnistej. Czy moge sprobowac z takiej maki, czy lepiej ze zwyklej pszennej?
 

mirabbelka

Moderator
Członek ekipy
Gru 22, 2004
5,158
531
113
Boshka @ 7 Dec 2006 napisał:
index.php?act=findpost&pid=408214I jeszcze ja Mirabelko....
NIe mam dostepu do zwyklej maki zytniej, a tylko do zytniej razowej/pelnoziarnistej. Czy moge sprobowac z takiej maki, czy lepiej ze zwyklej pszennej?
jak najbardziej mozesz do wyhodowania zakwasu uzyc maki zytniej pelnoziarnistej.
Niech tylko Cie nie przeraza na poczatku zapach tego zakwasu, bo on pachnie dosyc intensywnie, poza tym jest jak najbardziej ok !!
 

tokyoeyes

Member
Gru 7, 2006
58
0
0
dziękuję
icon_smile.gif

nazwy mąk są jeszcze dla mnie magią i tak to się zdarzyło, że w głowie urodziła mi się mąka przenna żytnia. nawet do amatora mi daleko! ;)

czytałam ostatnia książkę, dosyć kiepską niestety, ale było tam sporo o wypieku chleba na zakwasie, choć to beletrystyka. I tak to po półtora roku od wizyty w Twojej małej piekarni (www), po próbach z pieczeniem chleba w maszynie i to na drożdżach, w końcu tchnęło mnie by ruszyć z zakwasem. Trzymajcie kciuki! Pozdrowienia
icon_smile.gif
 

mirabbelka

Moderator
Członek ekipy
Gru 22, 2004
5,158
531
113
oczywisce, trzymamy kciuki.
daumen.gif


Ale nie spinaj sie za bardzo, wyhodowanie zakwasu to naprawde prosta sprawa. Podejdz do tego bardzo spokojnie.
Po prostu wymieszaj make z woda i odczekaj. To sie robi samo
icon_smile.gif
troche ciepelka i juz.

A jak juz bedziesz miala zakwas to obejrzyj na mojej stronie zakwas "porady praktyczne" " wkleilam tam calkiem niedawno pare zdjec, moze Ci to cos pomoze.

daumen.gif
daumen.gif
daumen.gif
 

Pimpek

Member
Lis 30, 2005
1,641
0
0
Mój zakwas to Eskimos
icon_eek.gif
on sobie w tej lodówce bąbelkuje bardziej ochoczo niż na zewnętrznym
icon_lol.gif
normalnie ożył chłopina i chyba jutro jakiś chleb zaczne żeby mu radoche zrobić i nie marnować takiej siły i energii życiowej
fiesgrins.gif


Tylko cały czas mąki chlebowej nie mam , najwyższa jaką wyszperałam w szafce to 650
gruebel_2.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

BeataSz

Member
Wrz 23, 2004
10,244
3
38
a ja juz od jakiegos czasu na 500 lub 550 pieke, z zawartoscia bialka pow. 10g, wychodza super udane chleby! Tylko żytnia 720 mi sie skonczyla(nia dokarmiam zakwas i z niej produkuje ciasto zakwaszone) musze znow zamawiac przez net i placic za przesylke
icon_evil.gif
 

Pimpek

Member
Lis 30, 2005
1,641
0
0
BeataSz @ 8 Dec 2006 napisał:
index.php?act=findpost&pid=409059Tylko żytnia 720 mi sie skonczyla(nia dokarmiam zakwas i z niej produkuje ciasto zakwaszone) musze znow zamawiac przez net i placic za przesylke
icon_evil.gif
no właśnie nigdzie nie moge znaleźć takiej mąki w sklepie... tylko net został. Mama moja ma poszperac jeszcze we Wrocławiu i może przywiezie mi na święta ale szczerze mówiąc marne szanse że coś znajdzie
icon_confused.gif
 

Piegus

Member
Mar 28, 2006
247
0
0
Pimpek @ 8 Dec 2006 napisał:
index.php?act=findpost&pid=409105no właśnie nigdzie nie moge znaleźć takiej mąki w sklepie... tylko net został. Mama moja ma poszperac jeszcze we Wrocławiu i może przywiezie mi na święta ale szczerze mówiąc marne szanse że coś znajdzie
icon_confused.gif
A spróbuj może w EPI we Wrocławiu. To taki bardziej eksluzywny sklep. U nas w Trójmieście takim jest BOMI i ja właśnie tam się zaopatruję w mąkę żytnią. Jest zawsze. A patrzyłaś w Szczecinie w Berti- to sklep z tej samej półki ? Przynajmiej tak jeszcze było 2 lata temu kiedy tam mieszkałam.
 

Pimpek

Member
Lis 30, 2005
1,641
0
0
A moze zainwestujemy w ziemie i posiejemy


gitarre.gif

Zasiali górale oowies, oowies, od końca do końca oowies, oowies
Zasiali górale żyyyto, żyyto, od końca do końca żyyto, wszystko...

down.gif
 

Załączniki

  • down.gif
    down.gif
    9.7 KB · Wyświetleń: 0

-magda-

Member
Mar 24, 2006
328
0
0
Za przykładem Caritki zaczęłam robić zakwas. Ma już 4 dni. Bąbelkuje. Czekam niecierpliwie. Chcę już piec chleb
mniam.gif
icon_razz.gif
 

Caritka

Member
Mar 14, 2005
10,541
0
36
banana.gif
banana.gif
banana.gif

To fajne uczucie, ze z mojej "winy" zaczynacie przygode z zakwasem
icon_wink.gif
icon_lol.gif


Suuuper, Magdo - baaardzo sie ciesze
icon_lol.gif
- na prawde
icon_smile.gif

Zycze Ci powodzenia
bussi.gif
i oczywiscie trzymam kciuki, zeby wszystko wyszlo, jak nalezy
icon_wink.gif
icon_smile.gif

Eeeeh tam!! - Wyjdzie ! Na pewno
icon_wink.gif
cheers.gif
cheers.gif
cheers.gif

icon_smile.gif
 

walhir

Member
Maj 27, 2006
10
0
0
Czy ktos moze mi wytlumaczyc w jaki sposob "wrzucic" chleb na blache lub kamien?
Wszyscy wrzucaja, jak ja wrzucam, to mi sie robi nalesnik. Oczywiscie, ze nie wrzucam doslownie, ale slyszalem, ze ciasto nie lubi byc za bardzo ruszane po wyrosnieciu. Moje wyrastalo w koszyku wylozonym lniana szmatka posypana maka.
Pytanie: jak przeniesc bezpiecznie ciasto na blache??
 

hazo

Well-known member
Lis 13, 2005
9,204
2,759
113
CYTATEmigrant rosnący w koszyczku/durszlaku?Bajaderka: Koszyczek dobrze trzeba wysypac maka i potem tylko delikatnie przewrocic go do gory nogami na kamien - sam wyskakuje Ja poniewaz nie ufam swoim zdolnosciom akrobatycznym za bardzo, klade blache z pergaminem (do gory nogami) na normalnie stojacym koszyczku, przewracam i dopiero potem z pergaminem zsuwam go na goracy kamien - tez dziala
 

Caritka

Member
Mar 14, 2005
10,541
0
36
Jak mi rosnie ciasto w misce (nie mam koszyczka) to, gdy juz trzeba je przelozyc na blache, przykrywam miske papierem, na gore daje blache
i przewracam calosc "go gory nogami"
icon_mrgreen.gif

Delikatnie sciagam scierke, otrzepuje lekko make i siup- do pieca
icon_smile.gif


Ooo- wlasnie robie to samo, co ktos w cytacie Hazo
icon_smile.gif
Tylko, ze kamienia nie mam, wiec wsuwam blache do goracego piekarnika
icon_wink.gif
 

walhir

Member
Maj 27, 2006
10
0
0
Caritka @ 9 Dec 2006 napisał:
index.php?act=findpost&pid=409667Jak mi rosnie ciasto w misce (nie mam koszyczka) to, gdy juz trzeba je przelozyc na blache, przykrywam miske papierem, na gore daje blache
i przewracam calosc "go gory nogami"
icon_mrgreen.gif

Delikatnie sciagam scierke, otrzepuje lekko make i siup- do pieca
icon_smile.gif


Ooo- wlasnie robie to samo, co ktos w cytacie Hazo
icon_smile.gif
Tylko, ze kamienia nie mam, wiec wsuwam blache do goracego piekarnika
icon_wink.gif
Bardzo to bylo szybko..
icon_smile.gif

Rzeczywiscie, ze tez na to nie wpadlem, to moze nastepnym razem, bo teraz ciasto bylo troszke mniejsze od koszyka.
Baardzo dziekuje
 

Caritka

Member
Mar 14, 2005
10,541
0
36
icon_smile.gif

Nie ma za co, Walhir
icon_wink.gif

No inaczej sobie tego nie wyobrazam, bo tez mam takie "zdolnosci", ze jakbym inczej "wylozyla" ciasto na blache, to podejrzewam, ze bylby nalesnik
icon_mrgreen.gif


A w ogole, to witaj na forum
icon_smile.gif
 
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy