CHLEB NA ZAKWASIE (garsc informacji i porad dla poczatkujacych)

Piegus

Member
Mar 28, 2006
247
0
0
Dzisiaj mam pytanie do Mirabbelki: czy zdaża Ci się wyrabiać i piec chleb w maszynie do tego celu (w niektórych przepisach piszesz o wyrabianiu w maszynie), czy tylko robotem i do piekarnika ? Chodzi mi o to, czy warto kupować taką maszynę, czy też nie ?
 

Piegus

Member
Mar 28, 2006
247
0
0
mirabbelka @ 3 Feb 2006 napisał:
index.php?act=findpost&pid=236143ja co prawda uzywalam maszyny glownie do wyrabiania ciasta chlebowego a nie do pieczenia (glownie ze wzgledu na ksztalt i biala skorke) ale jestem ciagle zdania, ze nic, zaden mikser (niestety nawet oslawiony Kicius
icon_sad.gif
) nie wyrobi tak porzadnie i bezproblemowo ciasta chlebowego - jak maszyna.
Chyba nawet przeprosze moja i przyniose z piwnicy, bo odkad &quot;miesza&quot; Kicius moje chleby nie sa juz tak dobre <!--emoid:?--><!--endemo-->
Już znalazłam. I to mi pomoże w podjęciu decyzji: KA (który jest dość drogi-choć mąż chce mi kupić na urodziny), czy maszyna do pieczenial, która w/g Ciebie lepiej wyrabia chleby. Bo to KA miałbyć głównie do wyrabiania ciasta na chleb, pierogi i inne ciasta, więc chyba nie ma sensu przepłacać.
 

mirabbelka

Moderator
Członek ekipy
Gru 22, 2004
5,158
531
113
Piegus @ 21 Nov 2006 napisał:
index.php?act=findpost&pid=398492Dzisiaj mam pytanie do Mirabbelki: czy zdaża Ci się wyrabiać i piec chleb w maszynie do tego celu (w niektórych przepisach piszesz o wyrabianiu w maszynie), czy tylko robotem i do piekarnika ? Chodzi mi o to, czy warto kupować taką maszynę, czy też nie ?
mialam przez jakis czas maszyne do chleba (wygralam ja w konkursie, zreszta calkiem niezasluzenie jak ogladam moje stare chleby
icon_mrgreen.gif
icon_mrgreen.gif
) i bardzo sobie chwalilam wyrabianie ciasta chlebowego w maszynie.
Od pewnego czasu, kiedy dostalam w prezezncie Kiciusia (KA) maszyne oddalam; bo niestety za duzo by miejsca obydwoje zajmowali w kuchni.
Ale gdybym miala kuchnie ogromna to pewnie bym ja zatrzymala, bo maszyna naprawde mi sie przydawala do mieszania.
Ale specjalnie bym nie kupowala, bo mikserem mozna ja jednak zastapic, no chyba ze ktos ma zamiar od czasu do czasu piec rowniez chleby w maszynie.
 

Piegus

Member
Mar 28, 2006
247
0
0
No tak, ale ja mam dylemat: KA za 2000 tys, czy maszynę do 300 zł, a chodzi głównie o wyrabianie, bo do pieczenia mam piec chlebowy. Co sądzisz Mirabbelko ?

Wczoraj wyrabialam mikserem chleb, o którym pisałaś parę postów wyżej, tylko z podwójnej porcji, bo mam dużą rodzinę. I ledwo sobie poradził (trochę mi się nawet druciki powyginały). A co dopiero z chlebami gęstszymi. Kiedyś wyrabiałam takimi grubymi świderkami, ale coś mi nie chciało rosnąć, więć pewnie za mało siły w to włożyłam a ręka i tak mnie fest bolała.
 

mirabbelka

Moderator
Członek ekipy
Gru 22, 2004
5,158
531
113
Piegus @ 21 Nov 2006 napisał:
index.php?act=findpost&pid=398515No tak, ale ja mam dylemat: KA za 2000 tys, czy maszynę do 300 zł, a chodzi głównie o wyrabianie, bo do pieczenia mam piec chlebowy. Co sądzisz Mirabbelko ?

Wczoraj wyrabialam mikserem chleb, o którym pisałaś parę postów wyżej, tylko z podwójnej porcji, bo mam dużą rodzinę. I ledwo sobie poradził (trochę mi się nawet druciki powyginały). A co dopiero z chlebami gęstszymi. Kiedyś wyrabiałam takimi grubymi świderkami, ale coś mi nie chciało rosnąć, więć pewnie za mało siły w to włożyłam a ręka i tak mnie fest bolała.
Zarowno maszyna jak i KA z gestym ciastem chlebowym radza sobie swietnie. Maszyna zabiera troche wiecej miejsca, ale KA jest za to bardziej wszechstronny. No ale ta cena rzeczywiscie...
gruebel_2.gif
 

bietka

Member
Lut 25, 2006
3,897
6
38
W makro jest promocja teraz na automat -cos ok 160-170 zł.Ja zastanawiałam się również nad KA i stanęło na philips essense-blender,maszynka do mięsa,malakser,różne tarcze/np z regulacją do cięcia w plastry/wyciskarka do cytrusów,sokowirówka,ubijak do piany i emulgacji.Wcześniej miałam zakupione 2 miksery-jeden z misą obrotowa.A w automacie wyrabiam chleb,bułki,czasami upiekę drozdzowe,ciasto na pierogi i faworki.Ale fakt wybór trudny.
 

Pajda

Member
Wrz 6, 2006
16
0
0
hazo @ 12 Nov 2006 napisał:
index.php?act=findpost&pid=393672Według mnie najważniejsze w tym chlebie, to nie wyrabiać za długo, bo zrobi się gniot.
Wyrabiać nie za długo - to znaczy ile? Pytam bo właśnie wczoraj zrobiłam takiego gniota i ostanio żytnie chlebki mi nie wychodzą
icon_rolleyes.gif
Czy ja wody za dużo leję, czy też mieszam zbyt starannie?

Chleb żytni z ziemniakami piekłam na początku mojej piekarniczej kariery i i wyglądał tak jak na zdjęciu hazo. Był tak smaczny, że z 30 cm bochenka nie zostawało nawet okruszka. Ale jak weszłam w chleby mieszane i kupiłam mikser, który całkiem nieźle radzi sobie z chlebowym ciastem - to zupełnie zapomniałam jak sie robi zytnie chlebki
cry_1.gif
 

Piegus

Member
Mar 28, 2006
247
0
0
bietka @ 21 Nov 2006 napisał:
index.php?act=findpost&pid=398561W makro jest promocja teraz na automat -cos ok 160-170 zł.Ja zastanawiałam się również nad KA i stanęło na philips essense-blender
Ja mam chyba coś takiego i jak zdecyduje się na KA, to będę to sprzedawać na Allegro za jakieś 250. Nowy kosztował coś koło 700, ale już dawno minęła gwarancją, i 2 części mi pękły: ta niby sokowirówka i nóż do cięcia na plastry (ten regulowany). Podobno za niewielkie pieniądze można dokupić w serwisie. TAk więc jak chcesz sobie kupić takiego robota, to z czystym sumieniem stwierdzam, że warto na niego wydać te 700 pln.

Ojeju, nie , to nie to. Ty piszesz o blenderze, a ja o malakserze, który ma funkcje blendera.
 

Piegus

Member
Mar 28, 2006
247
0
0
Przejrzałam jeszcze raz ten wątek od początku do końca i oto efekt:
Chleb_Mirabbelki_003.jpg
Chleb_Mirabbelki_006.jpg
dance.gif
dance.gif
dance.gif
banana.gif
banana.gif
banana.gif

Tak teraz mi wychodzą chlebki-ten z Mirabbelkowego przepisu i jeszcze doskonale chlebek razowy tatter. Dziękuję wszyskim, którzy mi pomogli dojść do tego etapu, a przede wszystkim Mirabbelce, Dziuni, Bietce i Hazo.
Dziuniu, ten mój zakwas faktycznie był za gęsty. Część wylałam a resztę zkawasu odświerzyłam. No i zadziałało. Jeszcze raz bardzo, bardzo dziękuję
cvety.gif
cvety.gif
cvety.gif


Acha, czytając od nowa ten wątek zobaczyłam prośbę o zdjecie mojego pieca. Przepraszam, ze wcześniej mi umknął
icon_redface.gif
. A więc chwalę się:
Chleb_Mirabbelki_008.jpg
Chleb_Mirabbelki_010.jpg
Chleb_Mirabbelki_012.jpg
Chleb piekłam w nim, kiedy mi jeszcze nie wychodził więc przestałam, bo było mi szkoda drewna na nieudane chleby. Natomiast ciasto drożdżowe wychodzi w nim rewelacyjnie.
Teraz poćwiczę jeszcze chleb w piekarniku, aż zaczną mi wychodzić te gęste chleby, co to można je piec bez formy. Wtedy na łopatę i fruuu do pieca
lecker.gif
.
 

Załączniki

  • Chleb_Mirabbelki_003.jpg
    Chleb_Mirabbelki_003.jpg
    159.8 KB · Wyświetleń: 0
  • Chleb_Mirabbelki_006.jpg
    Chleb_Mirabbelki_006.jpg
    153.4 KB · Wyświetleń: 0
  • Chleb_Mirabbelki_008.jpg
    Chleb_Mirabbelki_008.jpg
    53.5 KB · Wyświetleń: 0
  • Chleb_Mirabbelki_010.jpg
    Chleb_Mirabbelki_010.jpg
    71.6 KB · Wyświetleń: 0
  • Chleb_Mirabbelki_012.jpg
    Chleb_Mirabbelki_012.jpg
    134.7 KB · Wyświetleń: 0
Ostatnią edycję dokonał moderator:

hazo

Well-known member
Lis 13, 2005
9,204
2,759
113
Piękny chleb (czy to razowiec Tatter?) i piękny piec. Tylko coś zdjęcia pieca za duże, albo powinny być jedno pod drugim. Źle się ogląda, bo nie mieszczą się na monitorze.
icon_mrgreen.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Piegus

Member
Mar 28, 2006
247
0
0
hazo @ 22 Nov 2006 napisał:
index.php?act=findpost&pid=399038Piękny chleb (czy to razowiec Tatter?) i piękny piec. Tylko coś zdjęcia pieca za duże, albo powinny być jedno pod drugim. Źle się ogląda, bo nie mieszczą się na monitorze.
icon_mrgreen.gif
Dziękuję Hazo. Jakoś tak nieszczęśliwie te zdjęcia mi się ułożyły. Nie wiem jak je dobrze zmniejszyć, choć na chlebie mi chyba wyszło. A chleb jest Mirabbelki bez nazywy, o którym pisała kilka postów wyżej. Chlebek Tatter smakuje mi bardziej, ale chciałam spróbować chlebka o bardziej gęstej konsystencji, dlatego wczoraj piekłam ten.

dziunia @ 22 Nov 2006 napisał:
index.php?act=findpost&pid=399041Gratulacje
icon_smile.gif
Piękny chleb
icon_smile.gif

Ale pieca to Ci zazdraszczam okrutnie
icon_mrgreen.gif
No właśnie słuchy chodziły, że dla kogoś kto chce piec chleb taki piec jest fajną sprawą. A że budowałam nowy dom w zeszłym roku i marzyła mi się kuchnia do gotowania na drewno, to wymyśliłam sobie obok ten piec chlebowy. Czy będzie tak funkcjonował jak niegdysiejsze to się dopiero okaże. Zdun specjalnie jeździł po jakieś stare cegły szamotki na głębokie Kaszuby, więc może będzie dobrze. Chcę też wypróbować pieczenie innych ciast oprócz drożdżowego, bo mam do bani piekarnik- choć nowy. Nierówno mi piecze. Zabiorę się od jutra i z kartką w ręku będę sobie notować ile jakie ciasto ma się piec, bo to przeca ani czasomierza, ani termometra nie ma
icon_mrgreen.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

bietka

Member
Lut 25, 2006
3,897
6
38
Łał gratuluję.Teraz tylko pamiętaj aby dbać o zakwas lub pozostawione resztki zakwaszonego.Ja wybrałam ciasto z lodówki i nie zabrałam się do pieczenia przez chyba 3 dni i obraził się na amen.Odbudowywałam go kilka razy az znowu wrócił do formy.Piec na drzewo,zakwas jak u naszych babć.Podziwiam.
 

mirabbelka

Moderator
Członek ekipy
Gru 22, 2004
5,158
531
113
Piegus @ 22 Nov 2006 napisał:
index.php?act=findpost&pid=399165O proszę, a to się da przestawić ? Ja nie kumata jestem
icon_redface.gif
Syn mi wklejał, ale jak widać się nie przyłożył
strafe.gif
.

Dziękuję Mirabbelko
icon_smile.gif
.
Nie karc dziecka, bo nic nie moglo zmienic. ! Prawdopodobnie Ty nie masz jeszcze mozliwosci edytowania swoich postow. Ale przynajmniej ja jako moderator chociaz w ten sposob moge sie wykazac
dance.gif
 

Akulka

Member
Gru 28, 2005
29,115
0
0
Piegusie - piekny chleb
daumen.gif
daumen.gif
daumen.gif


Chcę też wypróbować pieczenie innych ciast oprócz drożdżowego, bo mam do bani piekarnik- choć nowy. Nierówno mi piecze. Zabiorę się od jutra i z kartką w ręku będę sobie notować ile jakie ciasto ma się piec, bo to przeca ani czasomierza, ani termometra nie ma

I wklep gdzies te informacje na forum. A propo - jak chleb piekłaś? Tzn jak temp. regulowałaś?
gruebel_2.gif
 
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy