calineczka @ 2 Jul 2007 napisał:index.php?act=findpost&pid=530826dzięki
właśnie robię metodą I stopniową i może dlatego jest trochę bradziej kwaskowaty.
A jeszcze jedno jakbym prowadziła ciasto III stopniowe i np do I częśći dałabym mąkę żytnią do II mąkę żytnią a do III mąkę pszenną?
Jesli masz taka potrzebe...to czemu nie...nie wiem tylko jaki jest zamierzony efekt...
Jesli jestes zadowolona z pieczywa prowadzonego metoda 1 stopniowa, nie ma powodu wprowadzenia metody 3 stopniowej....zaleta tej ostatniej jednak jest to, ze nasze chleby z pewnoscia dluzej pozostana swieze, smak i struktura pieczywa sa doskonalsze...
calineczka @ 3 Jul 2007 napisał:index.php?act=findpost&pid=531529witam
upiekłam wczoraj chleb mieszany wiejski francuski,Długo rósł ale pomogłam mu w ostatnim rośnięciu w piekarniku przy 0k 30 stopniach a póżniej jak się ruszył to piekarnik na ful i wszystko skończyło się dobrze.Jednak na dolnej pozycji w piekarniku spód musiałam trochę dopiekać.Czy lepiej wstawiać na srodkową.? Acha jeżeli był ponacinany a mimo to wzdłuż z jednej strony pękł/co mi w sumie nie przeszkadza/I czy lepiej piec z termoobiegiem czy bez?
Przepraszam,że tak marudzę ale to z ciekawości.A chlebek wyszedł w smaku wspaniały.I oczywiście woda na dole piekarnika była.
jesli spod byl niedopieczony do moze byc taka uroda piekarnika lub tez fakt, ze wstawilas naczynie z woda na dole. Wody w piekarniku powinno byc tylko tyle, zeby zdazyla wyparowac w pierwszej fazie pieczenia.
Czyli jesli juz wstawiamy pusta forme na dno, to wlewamy do juz nagrzanej troche wrzatku rownoczesnie z chlebem, wrzatek szybko wyparuje!
Lepiej sprawdza sie napsikanie wody za pomoca spryskiwacza do kwatow tuz przed wstawieniem chleba na scianki piekarnika i jeszcze raz po kilkunastu sekundach. Potem juz nie dodajemy pary i nie otwieramy piekarnika.
Chleby piecze sie na dolnej polce, tzw pierwszej od dolu i koniecznie bez termoobiegu.
mirabbelka @ 3 Jul 2007 napisał:index.php?act=findpost&pid=532062Chleby piecze sie na dolnej polce, tzw pierwszej od dolu...O, widzę, że warto od czasu do czasu czytać ten wątek.Ja tego nie wiedziałam. Piekę zawsze na drugiej od dołu, z wyjątkiem żabkowego garnka, który mi się nie mieści w wysokości piekarnika i jest pieczony na dolnej półce. Przy następnym pieczeniu spróbuję.![]()
Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.
W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.