Skomplikowane? Ej, za miesiac zapomnisz, ze kiedykolwiek to powiedzialas![]()
kooa @ 5 Mar 2009 napisał:index.php?act=findpost&pid=830821Tatter, przeczytałam o Twoim sposobie prowadzenia zakwasu na poprzedniej stronie i mam pytanie - dokarmiasz mąką razową czyli typem 2000? Ja dokarmiam zytnia 720 - czy 2000 byłaby lepsza? Czy ten zakwas ktory mam moge przerobic na razowy? Czy zakwas na obu tych makach bardzo zroznicuje smak chleba na nim upieczonego czy nie poczuje roznicy? (do tej pory pieke głownie Twoj razowiec - tam jest sporo zakwasu, czy zmieni mi sie smak chleba?)
I jeszcze jedno - po jakim czasie od dokarmienia najlepiej uzyc zakwasu do robienia chleba? czy po 4 h i przyroscie i widzac bąble moge zaczynac?
Dziękuję za Waszą ogromna wiedze i to ze sie nia dzielicie i pozdrawiam,
K.o ile wiem tatter dokarmia zawsze zytnia z pelnego przemialu czyli nasza 2000.
moim zdaniem mozesz czywiscie dokarmiac 720, ale z czasem zakwas na niej troche sie oslabi. sama to przerabialam kilkakrotnie. dopiero jak sie mu doda zytniej razowej dostaje wigoru...
jesli chcesz miec chleb odrobine mniej razowy wystarczy do skladnikow ciasta wlasciwego dac make bardziej oczyszczona.
oczywiscie w chlebie ktory ma 50% zakwasu/zaczynu bedzie widac roznice smakowa jesli zmienisz make razowa na jasna. no i nie bez znaczenia jest fakt, ze ta razowa jest duzo zdrowsza.
Cynamon @ 5 Mar 2009 napisał:index.php?act=findpost&pid=830825Porażka. Jeden wielki zakalec wyszedł.zakalec? a nie dalas czasem za duzo plynow? tak mnie to zastanowilo jak pisalas o rozrzedzeniu...
Możliwe. Ale takie jakieś gęste mi się wydawało. Jeśli będzie następny raz, to nie będę nic kombinować sama. Na razie resztę zakwasu mam w lodówce, może się zdecyduję na jakąś kolejną próbę w najbliższych dniach.
No to w końcu jak?
Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.
W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.