CHLEB NA ZAKWASIE (garsc informacji i porad dla poczatkujacych)

tatter

Moderator
Gru 21, 2005
7,253
6
0
Jak radzi Hazo, zamieszac, dokarmic i znow zamieszac, odstawic. Jesli jest w sloju ze szklana pokrywka - nie domykac, zostawic szczeline. Dla pewnosci, namalowalabym kreske poziomu po dokarmieniu, pozwoli Ci to na dokladniejsza ocene przyrostu. Daj znac jutro jak sie sprawy maja :D

tatter

Moderator
Gru 21, 2005
7,253
6
0
QUOTE (Cynamon @ 3 Mar 2009, 14:30 ) index.php?act=findpost&pid=830233O matko, jakie to skomplikowane...
Skomplikowane? Ej, za miesiac zapomnisz, ze kiedykolwiek to powiedzialas
icon_wink.gif

kooa

Member
Sty 29, 2009
19
0
0
Tatter, przeczytałam o Twoim sposobie prowadzenia zakwasu na poprzedniej stronie i mam pytanie - dokarmiasz mąką razową czyli typem 2000? Ja dokarmiam zytnia 720 - czy 2000 byłaby lepsza? Czy ten zakwas ktory mam moge przerobic na razowy? Czy zakwas na obu tych makach bardzo zroznicuje smak chleba na nim upieczonego czy nie poczuje roznicy? (do tej pory pieke głownie Twoj razowiec - tam jest sporo zakwasu, czy zmieni mi sie smak chleba?)
I jeszcze jedno - po jakim czasie od dokarmienia najlepiej uzyc zakwasu do robienia chleba? czy po 4 h i przyroscie i widzac bąble moge zaczynac?

Dziękuję za Waszą ogromna wiedze i to ze sie nia dzielicie i pozdrawiam,
K.

mirabbelka

Moderator
Członek ekipy
Gru 22, 2004
5,158
531
113
kooa @ 5 Mar 2009 napisał:
index.php?act=findpost&pid=830821Tatter, przeczytałam o Twoim sposobie prowadzenia zakwasu na poprzedniej stronie i mam pytanie - dokarmiasz mąką razową czyli typem 2000? Ja dokarmiam zytnia 720 - czy 2000 byłaby lepsza? Czy ten zakwas ktory mam moge przerobic na razowy? Czy zakwas na obu tych makach bardzo zroznicuje smak chleba na nim upieczonego czy nie poczuje roznicy? (do tej pory pieke głownie Twoj razowiec - tam jest sporo zakwasu, czy zmieni mi sie smak chleba?)
I jeszcze jedno - po jakim czasie od dokarmienia najlepiej uzyc zakwasu do robienia chleba? czy po 4 h i przyroscie i widzac bąble moge zaczynac?

Dziękuję za Waszą ogromna wiedze i to ze sie nia dzielicie i pozdrawiam,
K.
o ile wiem tatter dokarmia zawsze zytnia z pelnego przemialu czyli nasza 2000.
moim zdaniem mozesz czywiscie dokarmiac 720, ale z czasem zakwas na niej troche sie oslabi. sama to przerabialam kilkakrotnie. dopiero jak sie mu doda zytniej razowej dostaje wigoru...
jesli chcesz miec chleb odrobine mniej razowy wystarczy do skladnikow ciasta wlasciwego dac make bardziej oczyszczona.

oczywiscie w chlebie ktory ma 50% zakwasu/zaczynu bedzie widac roznice smakowa jesli zmienisz make razowa na jasna. no i nie bez znaczenia jest fakt, ze ta razowa jest duzo zdrowsza.

kooa

Member
Sty 29, 2009
19
0
0
Dziękuję Mirabelko za szybką odpowiedź, przy następnym dokarmianiu sypnę razowej 2000, upieke chlep i sobie porównam;) Rozumiem, ze potem moge znowu wyprowadzic z niego zakwas z maka 720 jesli mi ten razowy nie bedzie smakowal?

kooa

Member
Sty 29, 2009
19
0
0
Mirabelko, przepraszam ze tak gnębię, czy mozna w razie czego dokarmiac taka pol na pol 720 i 2000? Ja generalnie mysle ze taki razowy zakwas bedzie mi smakowal, tylko wiesz, dla mnie to nowosc, a nowosci sie boje (zwlaszcza przy pieczeniu na zakwasie ;)

Cynamon

Member
Lut 5, 2009
779
0
0
CYTATa nie dalas czasem za duzo plynow? tak mnie to zastanowilo jak pisalas o rozrzedzeniu...
Możliwe. Ale takie jakieś gęste mi się wydawało. Jeśli będzie następny raz, to nie będę nic kombinować sama. Na razie resztę zakwasu mam w lodówce, może się zdecyduję na jakąś kolejną próbę w najbliższych dniach.

młoda_żonka

Member
Lis 7, 2008
15
0
0
Z moim zakwasem chyba cos jest nie tak.
Po trzech dniach wygląda on tak-zapach zmienia na lekko kwaśny.
Czy to jest dobrze?
Może mąka zła? Albo wody za dużo?

hazo

Well-known member
Lis 13, 2005
9,196
2,748
113
Słabo to pokazałaś, ale wydaje mi się, że jest zdecydownie za rzadki. Zobacz tutaj u Mirabbelki na zdjęciu na jej stronie bardzo ładnie widać jaki powinien być zakwas. Mój zakwas po przechyleniu słoika prawie się nie przemieszcza.

mirabbelka

Moderator
Członek ekipy
Gru 22, 2004
5,158
531
113
mloda-zonko, on jest zdecydowanie za rzadki i nic z niego nie bedzie jak go w takiej postaci bedziesz dalej prowadzic.
przede wszystkim dobrze wymieszaj, dodaj troche wiecej maki i mniej wody (wagowo). konsystencja powinna byc taka jak ciasta racuchowego. jak smazysz placki na patelni to one sie tylko odrobine rozlewaja. to nie ma byc ciasto na nalesniki!

przykryj gaza, szmatka, chocby przykrywka z dziurka i postaw w dosc cieplym zacisznym miejscu. jak sie rozwarstwia mozesz zamieszac.

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy