
Tatter,
Cytuję Mirabbelkę:
CYTATJesli potrzebujesz wiekszej ilosci zaczynu do chleba np. 400-500g najlepiej zrobic to kilkuetapowo. Dodanie jednorazowo większej ilości maki niz 120-150g wg mnie nie jest dobrym pomyslem. Zakwas może takiej ilości nie przerobić
Dlatego pytałam czy można dodać zarówno łyżkę jak i kg mąki jednorazowo.
1.Jako że trzymam mój zakwas w lodówce,
przed pieczeniem chleba będę go dokarmiać 2 lub 3 fazowo. Prawda?
2.W jakiej temp.trzymać go podczas metody 2 fazowej? Im cieplej tym lepiej?
3.Czy ty Tatter też nie myjesz naczynia, w którym jest zakwas?
4.Czasami ciasto chlebowe jest tak rzdkie,że nie ma mowy o formowaniu bochenka. Co wtedy robić? Dosypywanie mąki to ponoć najgoszy pomysł, próbowałam też metody Bertineta, ale bez sutku. Mam tu na myśli m.in. Twój wspaniały Tatter chleb Pain de Campagne 2010.
5.Piekarz się ze mnie robi na całego więc potrzebuję trochę profesjonalnego sprzętuCo mam kupić? kamień czy garnek gliniany?![]()
6.Ile cm ma standardowa foremka do chleba? Moja jest chyba za mała.(22cm/11cm-górne wew.brzegi)
Weerka,
ad.2 A czemu dzielisz go na dwie części i osobno dokarmiasz? Nie mogłabyś dokarmić całości a potem odebrać tych kilku łyżek do schowania? Przy dokarmianiu tej części w słoiku, nie czekasz aż on będzie pracował? Zimny dokarmiasz i zimny chowasz?
Dziękuję Wam, buziaki się należą![]()
Ostatnią edycję dokonał moderator: