dwa.demonki
Member
- Lis 2, 2010
- 6
- 0
- 0
Witam wszystkich
mam pytanie odnośnie chleba bochenkowego, takiego, który rośnie w koszyku. Chleb robię wg własnych proporcji, nie jest to zaden wyszukany przepis. Problem dotyczy efektu końcowego. Ciasto wyciągam z koszyka delikatnie, nacinam i przekładam na gorącą blachę. Niestety chleb pęka mi zawsze gdzieś po bokach i zawsze jak płaski, rozlewa się, a nie rośnie w górę. Wydaje mi się, że ciasto nie jest za rzadkie, ilość wody stanowi 60% masy mąki. Staram się, żeby był dobrze wyrośnięty, ale nigdy nie udało mi się upiec ładnego bochenka...
Czy macie może jakieś porady, podpowiedzi na co zwrócić uwagę, co może być źle?

mam pytanie odnośnie chleba bochenkowego, takiego, który rośnie w koszyku. Chleb robię wg własnych proporcji, nie jest to zaden wyszukany przepis. Problem dotyczy efektu końcowego. Ciasto wyciągam z koszyka delikatnie, nacinam i przekładam na gorącą blachę. Niestety chleb pęka mi zawsze gdzieś po bokach i zawsze jak płaski, rozlewa się, a nie rośnie w górę. Wydaje mi się, że ciasto nie jest za rzadkie, ilość wody stanowi 60% masy mąki. Staram się, żeby był dobrze wyrośnięty, ale nigdy nie udało mi się upiec ładnego bochenka...
Czy macie może jakieś porady, podpowiedzi na co zwrócić uwagę, co może być źle?