- Paź 30, 2004
- 27,457
- 7
- 38
A te 400 g to 400ml ciasta-jat to ważycie?wagą ważę![]()
A te 400 g to 400ml ciasta-jat to ważycie?wagą ważę![]()
Powinny znależć się w wątku o cieście zakwaszonym.To jest własnie wątek o cieście zakwaszonym![]()
Co do konsystencji ciasta to przecież zawsze jak macie problemy i pytacie o ciasto zakwaszone to pierwsze odpowiedzi jakie są to to że ciasto pewnie jest zbyt rzadkie,to samo dotyczy zakwasuAle w sumie fakt że ciężko być może określić konsystencję robiąc ciasto po raz pierwszy![]()
![]()
Jeżeli chciałabym upiec chleb na zakwaszonym cieście pszennym,to zamiast mąką żytnią dokarmiam go metodą 3 fazową mąką pszenną i czy np do chleba pszenno-żytniego Mirabbelki mogę go dodać w takiej samej ilości?Mój mąż nie lubi kwaśnych chlebów i dlatego szukam innych opcji/czytałam,że pszenny jest mniej kwaśny/.w kazdym chlebie mozesz zmienic proporcje na korzysc maki pszennej. Mozesz spokojnie wziac zakwas zytni dokarmiac go maka zytnia a potem sprobowac wziac tylko do chleba 20% zytniej i reszte pszennej. Przejrzyj chleby Liski, ona glownie ma chleby na zakwasie z dodatkiem maki pszennej.
Zeby chleb nie byl zbyt kwasny, trzeba pilnowac, zeby zakwas i ciasto zakwaszone nie staly zbyt dlugo oraz pilnowac temperatury dodawanej wody:
......Użycie za zimnej wody do zakwasu powoduje niedostateczną fermentację tegoż. Użycie za ciepłej wody przekwaśnienie......
Mój mąż nie lubi kwaśnych chlebów i dlatego szukam innych opcji/czytałam,że pszenny jest mniej kwaśny/.To może spróbuj zrobić chleb pszenno-gryczany https://www.cincin.cc/index.php?showtopic=1...pszennogryczany
Mnie bardzo smakował, łatwo się robi.
Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.
W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.