- Gru 22, 2004
- 5,158
- 531
- 113

zakwas, plynny konsystencji ciasta nalesnikowego
zaczatek to 1- 2 lyzki przefermentowanego zakwasu, do ktorego dodajesz swieza make i wode zeby otrzymac
zaczyn = ciasto zakwaszone

zaczyn czyli ciasto zakwaszone moze byc zrobione metoda prosta 1-stopniowa:
zaczatek + swieza maka + woda
lub 3-stopniowa:
zaczatek + swieza maka + woda (powtorzone 3 razy)
w kazdym przepisie jest dokladnie powiedziane jaka metoda zrobic zaczyn.
Z cala pewnoscia ciasto zakwaszone robione metoda 3-stopniowa jest bardziej skuteczne, dlatego tez wyczytalas ze dziewczyny czasami zamiast prostego zaczynu 1-stopniowego lub wrecz zakwasu wyjetego z lodowki uzywaja ciasta zakwaszonego, zeby miec pewnosc ze chleb wyjdzie.