CHLEB NA ZAKWASIE (garsc informacji i porad dla poczatkujacych)

tatter

Moderator
Gru 21, 2005
7,253
6
0
Mmmmm...piekne...bardzo eleganckie!
Misha...proponuje zakup maki z Shipton on line...dostawa w dwa dni...najlepiej zakup 20kg (najwiecej tej ,ktora najczesciej uzywasz) wtedy za 1kg zaplacisz 1.15....zrob to teraz zanim sie przyzwyczaisz do Doves Organic
icon_wink.gif

Misha

Member
Lut 26, 2007
348
0
0
20 kilo???
nie mam gdzie tego trzymac!!!
Jeszcze mi sie w tej wilgotnej Anglii bobki zbozowe zalęgną.
W sobote pojadę do innego sklepu. Jezeli juz tam nie kupie to chyba sie skusze na ten internet.
A zresztą sama mowilas ze eksperymentowalas z roznymi organic. ten a'la gospodarski powinien byc na jasnej przennej. Niestety ja miałam tylko i dodałam ciemną przenną. I od wczoraj ponad ćwiarteczki nie ma juz chlebka. Szok . Ale taki dobry ze czujemy sie jak nałogowcy, nie mozemy przestac go jeśc. A ja to już wogóle jak podwójny nałogowiec, bo nie moge przestać piec.
roflmao_2.gif
roflmao_2.gif
roflmao_2.gif
roflmao_2.gif

Chleb2.jpg

CHLEB.4.jpg

A tak chlebki wyglądały w przekroju (z naciskiem na "wyglądały" hehe)

Załączniki

• Chleb2.jpg
    Chleb2.jpg
    114.6 KB · Wyświetleń: 0
  • CHLEB.4.jpg
    CHLEB.4.jpg
    112.9 KB · Wyświetleń: 0
Ostatnią edycję dokonał moderator:

A.S.

Member
Sty 6, 2007
4,044
0
0
Przy pieczeniu mojego ostatniego chleba (z prazonymi ziarnami i platkami), zapomnialam odlozyc 2 lyzki zakwaszonego ciasta...przypomnialo mi sie jak cisto juz bylo w formie...szkoda mi bylo zakwasu, wiec zdecydowalam sie odjac 2 lyzki z ciasta. Wlozylam do sloika i zostawilam na blacie kuchennym, dodajac troszke wody, bo bylo za geste..czy uda sie uratowac zakwas? Wydaje mi sie, ze tak poniewaz w koncu 50% bylo w nim ciasta zakwaszonego zytniego...

tatter

Moderator
Gru 21, 2005
7,253
6
0
Ines co z Twoim pw? nadal nie moge slac do Ciebie odpowiedzi...ani nawet wiadomosci napisac...
icon_frown.gif

A.S.

Member
Sty 6, 2007
4,044
0
0
Mozna napisac do mnie pw.
"W pole "Adresaci" nadawca wpisuje: Inês
Może Cię również wyszukać w użytkownikach, albo kliknąć na Twoją nazwę, gdy czyta Twojego posta."

Grzechu mi to wyjasnil w ramach pomocy technicznej i od niego udalo mi sie otrzymac wiadomosci tym sposobem.
Jezeli wystukasz na klawiaturze Ines to na pewno Ci sie pojawi, ze nie ma takiego uzytkownika, o zmiane z Inês na Ines musze zwrocic sie do Carbonicum.

Sprobuj w panelu kontrolnym wybierajac z listy uzytkownika, wtedy znika problem litery "ê"

Pozdrowienia.
wink.gif

tatter

Moderator
Gru 21, 2005
7,253
6
0
Inês @ 9 Mar 2007 napisał:
index.php?act=findpost&pid=464615Mozna napisac do mnie pw.
"W pole "Adresaci" nadawca wpisuje: Inês
Może Cię również wyszukać w użytkownikach, albo kliknąć na Twoją nazwę, gdy czyta Twojego posta."

Grzechu mi to wyjasnil w ramach pomocy technicznej i od niego udalo mi sie otrzymac wiadomosci tym sposobem.
Jezeli wystukasz na klawiaturze Ines to na pewno Ci sie pojawi, ze nie ma takiego uzytkownika, o zmiane z Inês na Ines musze zwrocic sie do Carbonicum.

Sprobuj w panelu kontrolnym wybierajac z listy uzytkownika, wtedy znika problem litery "ê"

Pozdrowienia.
wink.gif
Ines ale jak nic nie wklepuje...klikam tylko odpisz i jak juz sie napisze ...to info o tym, ze nie istniejesz sie pojawia!!!
icon_smile.gif

A.S.

Member
Sty 6, 2007
4,044
0
0
Inês @ 9 Mar 2007 napisał:
index.php?act=findpost&pid=464525W takim razie radzisz zaczac hodowanie nowego zakwasu?
Jak na razie bede dokarmiac stary, mysle po wielokrotnym dokarmianiu maka zytnia to ten dodatek innych skladnikow nie zawazy na smaku chleba. Przeciez do ciasta zakwaszonego 3-stopniowa metoda trzeba tylko 50-100 g zakwasu, wiec z czasem znowu bedzie "czysty"..

tatter @ 9 Mar 2007 napisał:
index.php?act=findpost&pid=464634Ines ale jak nic nie wklepuje...klikam tylko odpisz i jak juz sie napisze ...to info o tym, ze nie istniejesz sie pojawia!!!
icon_smile.gif
Nie wiem jak to sie dzieje
gruebel_2.gif
Od Grzecha dostalam wiadomosci i sama do siebie moge wyslac...

maglisa

Member
Lut 13, 2007
25
0
1
Upiekłam drugi w życiu chleb na zakwasie!!!!
icon_biggrin.gif
icon_smile.gif

Tym razem to pszenno-żytni z ziemniakami.
Po wyjęciu z miski, gdzie wyrastał, na blachę, strasznie sie zrobił plaskaty, i już się bałam, ze mu tak zostanie, ale nie, wyrósł pięknie. Tylko dlaczego popękał? Ciasto, mam wrażenie było lekko zbyt luźne, czy może to być przyczyną? A może powinien dłużej wyrastać przed włożeniem do pieca?
Aaa, i już wiem, że nacięcia trzeba zrobić głębsze. Teraz były na jakieś 1cm, może ciut głębsze.

Załączniki

• chleb_wiejski1.jpg
    chleb_wiejski1.jpg
    154.8 KB · Wyświetleń: 0
  • chleb_wiejski2.jpg
    chleb_wiejski2.jpg
    136.8 KB · Wyświetleń: 0
  • chlebwiejski3.jpg
    chlebwiejski3.jpg
    119.1 KB · Wyświetleń: 0

Roma

Member
Paź 29, 2005
17
0
0
Mam pytanie. Dlaczego moj zakwas z maki zytniej cztery dni swietnie sie rozwija codziennie dodaje jedna lyzke maki - mieszam a piatego dnia znajduje plesn i jest do wyzucenia :|

Pozdrawiam
Roma

mirabbelka

Moderator
Członek ekipy
Gru 22, 2004
5,158
531
113
Jestes pewna, ze to jest plesn ? a moze tylko bialawe zaschniete plamy na powierzchni ? plesn nie rozwija sie w ciagu jednego dnia....

dla zakwasu jesli stoi w cieple, jedna lyzka maki na dzien, to troche za malo.
niestety na poczatek trzeba w niego troche wiecej zainwestowac i karmic go codziennie garscia maki i taka sama iloscia wody. Wtedy jest pewnosc, ze nie bedzie glodny i nie zje sam siebie
icon_mrgreen.gif

Inna sprawa moze byc, ze masz w domu cos co powoduje te plesn, czasami sa to cytrusy przyniesione ze sklepu lub cos innego.

jesli masz pewnosc, ze to jest plesn wyparz porzadnie naczynie i zacznij jeszcze raz tak jak pisalam wyzej.

przenosze Twoj watek do dzialu chleb na zakwasie "Ciasto zakwaszone...."

pinkink

Member
Lut 21, 2007
70
0
0
[quote name='maglisa' date='10 Mar 2007, 10:04 ' post='465126']
Upiekłam drugi w życiu chleb na zakwasie!!!!
icon_biggrin.gif
icon_smile.gif

Tym razem to pszenno-żytni z ziemniakami.

Piekny chleb!
Gratuluje. Ja tez zaczynam piec na zakwasie. Tego z ziemniakami dopiero mam w planie. Bardzo go tutaj wszyscy chwala.
Czy probowalas prostego, jasnego?
Jesli nie--goraco polecam. Pycha!!

maglisa

Member
Lut 13, 2007
25
0
1
Dziekuję bardzo. I przyznam się, ze pomimo pęknięć wygląda imponująco i jestem z niego dumna.
Moja mama mówi, że smakuje jak prawdziwy chleb wiejski, który piekła jej ciocia jakieś 50-60 lat temu.
icon_smile.gif

A który to jest chlebuś prosty jasny? Czy masz na myśli chleb codzienny Mirabbelki? To planuje za tydzień.
Pieczenie chleba tak mnie ekscytuje, że nie jestem w stanie robić tego w tygodniu: muszę mieć spokojna głowę i czas, bo ciągle do niego zaglądam.
dump.gif

Misha

Member
Lut 26, 2007
348
0
0
Jasny prosty jest NAJLEPSZY
icon_smile.gif

Oto dowód: upiekłam go ponownie, Ale w dużej formie.
chleb3.jpg

chleb4.jpg

Wogole to piekłam dwa rodzaje jak zwykle

Tym razem skusiłam sie na razowca z ziemniakami mmmm

chleb.jpg

Palce lizać. Dziw, że udało mi się zrobić zdjęcia z ... piętkami. Bo taki dobry
icon_smile.gif
, że już hmm troche nie ma, a upiekłam kolo 11-tej

Tym co nigdy nie piekli, radzę zacząć, nie tylko dla samego chleba (bo jest rewelacyjny) ale także dla przyjemności.

Załączniki

• chleb3.jpg
    chleb3.jpg
    107.7 KB · Wyświetleń: 0
  • chleb4.jpg
    chleb4.jpg
    110.4 KB · Wyświetleń: 0
  • chleb.jpg
    chleb.jpg
    133.6 KB · Wyświetleń: 0

pandoria

Member
Lut 26, 2007
43
0
0
umarł, umarł okudłacony przez jakiegoś potwora, A ja chciałam piec chclebuć we wtorek:( w lodówce było coś zapleśniałego,.... jejku i skąd teraz wziąść zakwas, może ktoś by mógł mi przesłać listownie,.. no tak tylko że ja w anglii
icon_sad.gif
i tak trzeba chyba zacząć jeszcze raz

tatter

Moderator
Gru 21, 2005
7,253
6
0
Pandoria...kondolencje!
Nie rozpaczaj jednak zbyt dlugo tylko nastawiaj nastepny zakwas...
Zrob tak: zakup make: DOVES ORGANIC RYE FLOUR STONEGROUND (naprawde doskonale robi sie na niej mocny trwaly zakwas!!!) i zrob zakwas ktorymkolwiek dostepnym sposobem...Mirabbelki jest bardzo dobry, rzuc okiem na ten z Shipton Mill, moze Leparda, albo A. Whitley...
W zasadzie wszystkie sa do siebie podobne i z kazdego mozna zrobic niezawodny SOURDOUGH STARTER. Wtedy majac juz taki na bazie maki zytniej razowej, mozesz wyprodukowac kazdy inny, traktujac ten jako baze...powodzenia zycze...i pisz w razie porazki!

Magda

Member
Mar 19, 2007
3
0
0
Agatka @ 5 Mar 2007 napisał:
index.php?act=findpost&pid=460954ja piekę codziennie - w maszynie, z zakwasem, bochenki tak ok 750 g, i codziennie schodzi mi cały na 2 osoby
icon_smile.gif

ale my uwielbiamy pieczywko
sory nie potrafię jeszcze posługiwac się tym forum.mam pytanie do Agaty podaj mi dokładny przepis z czasami rośnięcia na chleb z maszyny na zakwasie . Jestem zuuupełnie nowa.

mirabbelka

Moderator
Członek ekipy
Gru 22, 2004
5,158
531
113
Magda @ 19 Mar 2007 napisał:
index.php?act=findpost&pid=471227sory nie potrafię jeszcze posługiwac się tym forum.mam pytanie do Agaty podaj mi dokładny przepis z czasami rośnięcia na chleb z maszyny na zakwasie . Jestem zuuupełnie nowa.
witaj Magdo, jednak dobrze do nas trafilas
icon_lol.gif

mozesz zadac to pytanie Agacie przez prywatna wiadomosc, bo nie wiadomo czy tu szybko zajrzy
gruebel_2.gif

pod profilem uzytkownika sa trzy zolte prostokaciki, kliknik w "PM" i wtedy mozesz napisac wiadomosc do Agatki

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy