CHLEB NA ZAKWASIE (garsc informacji i porad dla poczatkujacych)

tatter

Moderator
Gru 21, 2005
7,253
6
0
tu numery tel do wszytkich sklepow ktor maja na polkach produkty Doves Farm:

Asda 0845 300 7771
Booths 01772 251 701
Budgens 0800 526 002
CWS (Co-op) 08000 686 727
GNC (Health & Diet) 01483 410 600
Holland & Barrett 0208 297 9559
Morrisons 01924 870 000
Safeway 01622 712 987
Sainsbury 0800 636 262
Tesco 0800 505 555
Waitrose 01344 825 232

i jeszcze te:

Planet Organic London, W2 0207 221 7171
Planet Organic London, WC1E 0207 436 1929

Ostatnią edycję dokonał moderator:

tatter

Moderator
Gru 21, 2005
7,253
6
0
Polecam make stad

piata od gory, lub tez Doves organic

Anetka

Member
Lut 20, 2008
11
0
0
Tatter, dzieki! Moze wreszcie mi jakis chlebek wyjdzie! (oczywiscie dam znac)

Jeszcze raz wielkie dzieki!

Anetka

Member
Lut 20, 2008
11
0
0
Wczoraj poszlam znow do Morrison's a tam na polce, oznaczone etykietka 'New' lezala sobie maka zytnia razowa! Przysiegam, ze nigdy wczesniej jej tam nie bylo! Wiec zabralam sie za pieczenie. Postanowilam zrobic razowca Tatter bo wszyscy go tak zachwalali ze prosty i pyszny a poza tym mialam cala mase zakwasu. Jeden tylko problem - nic a nic nie chcial mi rosnac. Dopiero jak wstawilam go do piekarnika to zaczal rosnac... Czy to moze byc wina tego, ze moj zakwas ma dopiero tydzien?

Chlebek w kazdym razie wyszedl!!!!!!!!
freu.gif
Oczywiscie popekal, ale tego sie spodziewalam czytajac wszystkie doswiadczenia ale nie jest zakalcem! Uskubalam go tez kawalek, zeby posmakowac i jest przepyszny... Moj pierwszy chlebek na zakwasie. Koniec z angielskimi tostami
icon_wink.gif

Alina abz

Member
Wrz 8, 2007
27
0
0
Witam serdecznie i ... proszę o pomoc!
Do upieczenia chleba na zakwasie zachęciły mnie zdjęcia smakowicie wyglądających chlebków na stronie mirabelki (UZNANIE
anbetung.gif
)
Nastawiłam zakwas z wymieszanej mąki żytniej razowej i zwyczajnej pszennej. Tylko jak przerobić go na chleb gdy już skończę dokarmianie? Nie bardzo rozumiem - najpierw przeczytałam, że w chlebie żytnim ma być 30-50% zakwasu, a następnie czytam o 3 etapach, gdzie jest napisane, że mam użyć zaledwie 2-3 łyżek!
Pomóżcie!
icon_sad.gif

hazo

Well-known member
Lis 13, 2005
9,196
2,748
113
Witam na forum.
Na początek, jako niedoświadczonej w pieczeniu chleba, proponowałabym Ci wybrać sobie jakiś konkretny przepis i robić chleb dokładnie wg niego. W każdym jest napisane co trzeba użyć i w jakiej ilości. Jeśli będziesz miała wątpliwości, to napisz o jaki konkretnie Ci chleb chodzi i na pewno ktoś Ci pomoże.

tatter

Moderator
Gru 21, 2005
7,253
6
0
Anetka @ 22 Feb 2008 napisał:
index.php?act=findpost&pid=664909Wczoraj poszlam znow do Morrison's a tam na polce, oznaczone etykietka 'New' lezala sobie maka zytnia razowa! Przysiegam, ze nigdy wczesniej jej tam nie bylo! Wiec zabralam sie za pieczenie. Postanowilam zrobic razowca Tatter bo wszyscy go tak zachwalali ze prosty i pyszny a poza tym mialam cala mase zakwasu. Jeden tylko problem - nic a nic nie chcial mi rosnac. Dopiero jak wstawilam go do piekarnika to zaczal rosnac... Czy to moze byc wina tego, ze moj zakwas ma dopiero tydzien?

Chlebek w kazdym razie wyszedl!!!!!!!!
freu.gif
Oczywiscie popekal, ale tego sie spodziewalam czytajac wszystkie doswiadczenia ale nie jest zakalcem! Uskubalam go tez kawalek, zeby posmakowac i jest przepyszny... Moj pierwszy chlebek na zakwasie. Koniec z angielskimi tostami
icon_wink.gif
Gratuluje...i zaczecam do czestego pieczenia tego razowca...w ten sposob bedziesz miala w domu swiezy i pyszny chleb, a i Twoj zakwas z kazdym dokarmieniem bedzie coraz mocniejszy!

Anetka

Member
Lut 20, 2008
11
0
0
Razowiec jest super pyszny... I widze juz ze zakwas tez sie wzmacnia bo zaczelam robic kolejny chleb (chleb z przewaga maki zytniej, ze strony Mirabbelki) i zauwazylam, ze kolejne etapy mojego ciasta wygladaja prawie tak samo jak na Mirabbelkowych zdjeciach. Chyba pieczenie chleba bedzie moja pasja i nalogiem
icon_wink.gif

Mam tylko takie pytanie - czy ziarna slonecznika albo mak mozna dodac do kazdego chleba czy maja one jakis szczegolny wplyw na dzikie drozdze? Jesli mozna, to w ktorym momencie?

Alina abz

Member
Wrz 8, 2007
27
0
0
CYTATproponowałabym Ci wybrać sobie jakiś konkretny przepis i robić chleb dokładnie wg niego
Chciałabym upiec chleb żytni wg podstawowego przepisu podanego przez mirabbelkę (druga strona forum). Nie wiem czy podane w przepisie 500g zakwaszonego ciasta to ma być sam zakwas, czy ciasto prowadzone w 3 etapach na zaczątku?

hazo

Well-known member
Lis 13, 2005
9,196
2,748
113
Nie wiem o który chleb Ci chodzi, ale jeśli Mirabbelka podaje w przepisie "500g ciasta zakwaszonego" to wydaje mi się, że to nie jest zaczątek, tylko tak, jak napisała ciasto zakwaszone 3 etapowe.

mirabbelka

Moderator
Członek ekipy
Gru 22, 2004
5,158
531
113
Alina abz @ 22 Feb 2008 napisał:
index.php?act=findpost&pid=664976Witam serdecznie i ... proszę o pomoc!
Do upieczenia chleba na zakwasie zachęciły mnie zdjęcia smakowicie wyglądających chlebków na stronie mirabelki (UZNANIE
anbetung.gif
)
Nastawiłam zakwas z wymieszanej mąki żytniej razowej i zwyczajnej pszennej. Tylko jak przerobić go na chleb gdy już skończę dokarmianie? Nie bardzo rozumiem - najpierw przeczytałam, że w chlebie żytnim ma być 30-50% zakwasu, a następnie czytam o 3 etapach, gdzie jest napisane, że mam użyć zaledwie 2-3 łyżek!
Pomóżcie!
icon_sad.gif
do zrobienia chleba zytniego, potrzebny jest zytni zakwas z ktorego nalezy zrobic zytni zaczyn (najlepiej 3-fazowy). jesli masz w tej chwili duzo babelkujacego, aktywnego zakwasu pszenno-zytniego, mozesz go ewentualnie uzyc do jakiegos chleba, ale raczej mieszanego.
np. odmierz 270g Twojego zaczynu i zrob chleb dodajac do niego:
800g mąki pszennej
50g mąki żytniej
450g wody
1 łyżka soli
z tej ilosci wyjdzie Ci jeden ogromny chleb albo dwa male bochenki.

reszte twojego zakwasu schowaj do lodowki i postepuj tak jak radzi Hazo, tzn przeczytaj recepture i zrob zaczyn tak jak dokladnie jest to opisane.
do zrobienia zytniego razowca jest potrzebne raczej dosc silne ciasto zakwaszone/zaczyn, ktory trzeba nastawic 1,5 dnia przed dniem pieczenia.

mirabbelka

Moderator
Członek ekipy
Gru 22, 2004
5,158
531
113
Anetka @ 23 Feb 2008 napisał:
index.php?act=findpost&pid=665015Razowiec jest super pyszny... I widze juz ze zakwas tez sie wzmacnia bo zaczelam robic kolejny chleb (chleb z przewaga maki zytniej, ze strony Mirabbelki) i zauwazylam, ze kolejne etapy mojego ciasta wygladaja prawie tak samo jak na Mirabbelkowych zdjeciach. Chyba pieczenie chleba bedzie moja pasja i nalogiem
icon_wink.gif

Mam tylko takie pytanie - czy ziarna slonecznika albo mak mozna dodac do kazdego chleba czy maja one jakis szczegolny wplyw na dzikie drozdze? Jesli mozna, to w ktorym momencie?
dodawanie ziaren zmienia strukture chleba, ma tez wplyw na wyglad miekiszu po upieczeniu. ziarna slonecznika, ale w umiarkowanej ilosci mozna dodac, ale lepiej jest je lekko uprazyc na suchej patelni przed dodaniem. maku nigdy nie dodawalam, jakos sobie nie umiem wyobrazic go w chlebie, chyba ze jako posypke.

jest tutaj pare receptur chlebow z dodatkiem ziaren rozmaitych, wiec pewnie znajdziesz taki ktory Ci bedzie odpowiadal.

Alina abz

Member
Wrz 8, 2007
27
0
0
Bardzo dziękuję za rady!
Nie mam pewności co to terminologii - czy zaczynem nazywamy ciasto zakwaszone w 3 fazach? A zaczątek to zakwas z którego powstaje zaczyn?

mirabbelka

Moderator
Członek ekipy
Gru 22, 2004
5,158
531
113
Alina abz @ 23 Feb 2008 napisał:
index.php?act=findpost&pid=665205Bardzo dziękuję za rady!
Nie mam pewności co to terminologii - czy zaczynem nazywamy ciasto zakwaszone w 3 fazach? A zaczątek to zakwas z którego powstaje zaczyn?
tak
zaczatek (zakwas) to dzikie drozdze, ktorymi zakwaszamy pewna ilosc ciasta

to ciasto zakwaszone dzikimi drozdzami to inaczej zaczyn

zaczyn/ciasto zakwaszone moze byc prosty czyli 1-fazowy (najczesciej do chlebow pszennych lub mieszanych), badz tez 3-fazowy (chleby zytnie, ciezsze chleby razowe)

docia

Member
Lis 11, 2007
142
0
0
Alina abz spróbuj zakwasić ciasto metodą 1-fazową,ta metoda wydaje się łatwiejsza(dla mnie) jestem też początkującą.Do pieczenia chleba przekonałam się po przeczytaniu "zakwasu na wesoło"
icon_biggrin.gif
zniknęły wszystkie trudności

mirabbelka

Moderator
Członek ekipy
Gru 22, 2004
5,158
531
113
Alina abz @ 23 Feb 2008 napisał:
index.php?act=findpost&pid=665383Aby powstało 270g zaczynu zmieszać 2-3 łyżki zakwasu z wodą i mąką w równych ilościach?
napisalas poprzednio:

"Nastawiłam zakwas z wymieszanej mąki żytniej razowej i zwyczajnej pszennej. Tylko jak przerobić go na chleb gdy już skończę dokarmianie? ...."

zrozumialam z tego, ze masz w tej chwili wieksza ilosc pszenno-zytniego zakwasu aktywnego, czyli babelkujacego i dlatego poradzilam Ci jak go spozytkowac. jesli ten zakwas jest juz w lodowce, czyli jest uspiony to jest juz za pozno. teraz pozostaje tylko brac z niego 2-3lyzki i robic nowy zaczyn.

zaczynajac zakwas pierwszy raz i dodajac dosc duze ilosci maki przez 4-5 dni, powstaje zawsze problem co zrobic z taka iloscia? jesli zakwas babelkuje, jest aktywny, mozna go spozytkowac od razu do pierwszego chleba jako gotowy zaczyn. czasami trzeba go troche zagescic, albo tez dodac mniej plynow do chleba.

Alina abz

Member
Wrz 8, 2007
27
0
0
Dziękuję mirabbelko! Właśnie w tym rzecz! Mam chyba kilo bąbelkującego zakwasu i martwiłam się co zrobię z taką ilością, bo myślałam, że mam użyć go tylko 2-3 łyżki. Teraz już wszystko wiem, toteż bezzwłocznie zabieram się do roboty!
icon_smile.gif

calineczka

Member
Lip 21, 2006
47
0
0
witam
czytałam,że Mirabelka piecze chleb na zakwasie z mieszanek Litewskiego i Podhalańskiego czy jest możliwość podania dokładnie przepisu? z góry dziękuje

hazo

Well-known member
Lis 13, 2005
9,196
2,748
113

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy