CHLEB NA ZAKWASIE (garsc informacji i porad dla poczatkujacych)

Anetka

Member
Lut 20, 2008
11
0
0
W sobote upieklam Chleb na zakwasie z przewaga maki żytniej ze strony Mirabbelki. Wyszedl super. Wyrosl ladnie i jest smaczny (moze nastepnym razem dam troszke wiecej soli) ale skorka jest zbyt chrupiaca... Nie jest spalona tylko troche zbyt twarda. Jak mozna temu zapobiec? Pieklam go w foremce bo byl zbyt klejacy zeby uformowac bochenek (poza tym, nie mam jeszcze koszykow do wyrastania)... Czy posmarowanie woda albo oliwa by pomoglo?

mirabbelka

Moderator
Członek ekipy
Gru 22, 2004
5,158
531
113
calineczka @ 25 Feb 2008 napisał:
index.php?act=findpost&pid=666089i jeszcze jedno to było w 2005 roku tzn b.dawno.
no w 2005 roku to mozliwe, bo wtedy bralam udzial w konkursie. Konkurs przewidywal pieczenie chleba z mieszanek, bo organizatorem byl producent tych ostatnich.
Wtedy to wygralam maszyne do chleba
icon_mrgreen.gif

Upiec chleb z mieszanek to zaden problem, przepis jest na opakowaniu. Ja co prawda juz wtedy pieklam na zakwasie, a mieszanke traktowalam jak make.
O, nawet przepis znalazlam na Cinie, prosze bardzo !

mirabbelka

Moderator
Członek ekipy
Gru 22, 2004
5,158
531
113
Anetka @ 25 Feb 2008 napisał:
index.php?act=findpost&pid=666188W sobote upieklam Chleb na zakwasie z przewaga maki żytniej ze strony Mirabbelki. Wyszedl super. Wyrosl ladnie i jest smaczny (moze nastepnym razem dam troszke wiecej soli) ale skorka jest zbyt chrupiaca... Nie jest spalona tylko troche zbyt twarda. Jak mozna temu zapobiec? Pieklam go w foremce bo byl zbyt klejacy zeby uformowac bochenek (poza tym, nie mam jeszcze koszykow do wyrastania)... Czy posmarowanie woda albo oliwa by pomoglo?
Chleb na zakwasie, a szczegolnie chleb z maki zytniej powinien miec gruba skorke, która to zabezpiecza go przed wysychaniem. Taki chleb smakuje tak samo następnego dnia jak i 5 dni po wypieku. Wlasnie dzieki zytniej mace i grubej skorze.

Anetka

Member
Lut 20, 2008
11
0
0
mirabbelka @ 25 Feb 2008 napisał:
index.php?act=findpost&pid=666246Chleb na zakwasie, a szczegolnie chleb z maki zytniej powinien miec gruba skorke, która to zabezpiecza go przed wysychaniem. Taki chleb smakuje tak samo następnego dnia jak i 5 dni po wypieku. Wlasnie dzieki zytniej mace i grubej skorze.
Tylko ze sie go baaardzo ciezko kroi!
icon_wink.gif
Razowy, ktory robilam 2 dni wczesniej tez mial dosc gruba skorke ale nie byla ona taka twarda...

mirabbelka

Moderator
Członek ekipy
Gru 22, 2004
5,158
531
113
Anetka @ 25 Feb 2008 napisał:
index.php?act=findpost&pid=666251Tylko ze sie go baaardzo ciezko kroi!
icon_wink.gif
Razowy, ktory robilam 2 dni wczesniej tez mial dosc gruba skorke ale nie byla ona taka twarda...
jesli jest az tak twarda, to byc moze:
nadmiernie wyschla podczas wyrastania,
piekarnik nie byl dostatecznie naparowany,
albo tez bylo zbyt duzo wilogoci (tak bywa tez kiedy sie za duzo pryska woda po chlebie)

Ostatnią edycję dokonał moderator:

hazo

Well-known member
Lis 13, 2005
9,196
2,748
113
Jak jest tak mocno spieczony to może pomóc zawinięcie w ściereczkę i włożenie do torebki foliowej jeszcze ciepłego chleba.

mirabbelka

Moderator
Członek ekipy
Gru 22, 2004
5,158
531
113
piekarnik naparowujemy psikajac do wnetrza (najlepiej za pomoca spryskiwacza do kwiatow) kilkakrotnie tuz przed wlozeniem chleba, i jeszcze raz pare sekund po wlozeniu. drzwiczki piekarnika szybko zamykamy i nie otwieramy az do zbrazowienia chleba. potem mozna sobie pozwolic na lekkie psikniecie po chlebie, a jeszcze lepiej natychmiast po jego wyjeciu.
mozna tez ustawic na dnie piekarnika puste naczynie i wlac do niego nie wiecej niz pol filizanki wrzatku w momencie wstawiania chleba do pieca. woda wlana na rozgrzane naczynie wyparuje szybko i to zupelnie wystarczy.

calineczka

Member
Lip 21, 2006
47
0
0
dziękuję Mirabbelko o to mi chodziło.
A pytam dlatego bo kupiłam trochę różnych mieszanek z Młyna Bogutyn i chciałabym piec je na zakwasie/własnym 2 letnim/.
A tak jeśli można przy okazji mam ten zakwas zasuszony.Próbowałam go ożywić mieszanką pszenno żytnią i coś nie za bardzo.Próbuję jeszcze raz ale mąką zytnią 2000 którą wliczę pózniej do mieszanki.

Alina abz

Member
Wrz 8, 2007
27
0
0
Wczoraj upiekłam mój pierwszy chlebek na zakwasie
icon_mrgreen.gif
! Ciasto wyszło zbyt miękkie więc, aby nie ryzykować, wpakowałam je do keksówki. Może mój chleb nie jest idealny ale i tak jestem zadowolona. W następny weekend spróbuję jeszcze raz. Będę udoskonalać
Dziękuję za pomoc!
icon_smile.gif

calineczka

Member
Lip 21, 2006
47
0
0
witam
no i chyba znowu ten mój zakwas zachował się dziwnie.
Po ożywieniu go/był wcześniej zasuszony/ dodałam trochę mąki żytniej 2000 i wody po 8 godzinach były widoczne bańeczki ale zapachu żadnego w smaku dosyć kwaśny.I teraz nie wiem czy tak ma być?A przed zasuszeniem miał zapach dosyć fajnie kwaskowy.Co mam zrobić?

mirabbelka

Moderator
Członek ekipy
Gru 22, 2004
5,158
531
113
calineczka @ 27 Feb 2008 napisał:
index.php?act=findpost&pid=667100
cry_1.gif
wazniejsze od zapachu i smaku jest, jak sie zakwas zachowuje, tzn czy po dodaniu maki i wody i zrobieniu dosc gestego zaczynu, ten podnosi sie co najmniej dwukrotnie.
jesli nie ma takich wlasciwosci to dodawanie takiego zaczynu do chleba nie ma sensu.

po dodaniu maki i wody powinien wygladac mniej wiecej tak:

05.jpg

Załączniki

• 05.jpg
    05.jpg
    18.2 KB · Wyświetleń: 0

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy