calineczka
Member
- Lip 21, 2006
- 47
- 0
- 0
calineczka @ 25 Feb 2008 napisał:index.php?act=findpost&pid=666089i jeszcze jedno to było w 2005 roku tzn b.dawno.no w 2005 roku to mozliwe, bo wtedy bralam udzial w konkursie. Konkurs przewidywal pieczenie chleba z mieszanek, bo organizatorem byl producent tych ostatnich.
Wtedy to wygralam maszyne do chleba![]()
Upiec chleb z mieszanek to zaden problem, przepis jest na opakowaniu. Ja co prawda juz wtedy pieklam na zakwasie, a mieszanke traktowalam jak make.
O, nawet przepis znalazlam na Cinie, prosze bardzo !
Anetka @ 25 Feb 2008 napisał:index.php?act=findpost&pid=666188W sobote upieklam Chleb na zakwasie z przewaga maki żytniej ze strony Mirabbelki. Wyszedl super. Wyrosl ladnie i jest smaczny (moze nastepnym razem dam troszke wiecej soli) ale skorka jest zbyt chrupiaca... Nie jest spalona tylko troche zbyt twarda. Jak mozna temu zapobiec? Pieklam go w foremce bo byl zbyt klejacy zeby uformowac bochenek (poza tym, nie mam jeszcze koszykow do wyrastania)... Czy posmarowanie woda albo oliwa by pomoglo?Chleb na zakwasie, a szczegolnie chleb z maki zytniej powinien miec gruba skorke, która to zabezpiecza go przed wysychaniem. Taki chleb smakuje tak samo następnego dnia jak i 5 dni po wypieku. Wlasnie dzieki zytniej mace i grubej skorze.
mirabbelka @ 25 Feb 2008 napisał:index.php?act=findpost&pid=666246Chleb na zakwasie, a szczegolnie chleb z maki zytniej powinien miec gruba skorke, która to zabezpiecza go przed wysychaniem. Taki chleb smakuje tak samo następnego dnia jak i 5 dni po wypieku. Wlasnie dzieki zytniej mace i grubej skorze.Tylko ze sie go baaardzo ciezko kroi!Razowy, ktory robilam 2 dni wczesniej tez mial dosc gruba skorke ale nie byla ona taka twarda...![]()
Anetka @ 25 Feb 2008 napisał:index.php?act=findpost&pid=666251Tylko ze sie go baaardzo ciezko kroi!
A piekłaś go w zaparowanym piekarniku, tak, jak w przepisie![]()
Anetka @ 25 Feb 2008 napisał:index.php?act=findpost&pid=666251Tylko ze sie go baaardzo ciezko kroi!Razowy, ktory robilam 2 dni wczesniej tez mial dosc gruba skorke ale nie byla ona taka twarda...
jesli jest az tak twarda, to byc moze:
nadmiernie wyschla podczas wyrastania,
piekarnik nie byl dostatecznie naparowany,
albo tez bylo zbyt duzo wilogoci (tak bywa tez kiedy sie za duzo pryska woda po chlebie)
Anetka @ 25 Feb 2008 napisał:index.php?act=findpost&pid=666258Tak... wstawilam na dno piekarnika naczynie z woda.ano widzisz, a my tutaj tego raczej nie polecamy![]()
mirabbelka @ 25 Feb 2008 napisał:index.php?act=findpost&pid=666263ano widzisz, a my tutaj tego raczej nie polecamy
hm, w przepisie bylo napisane zeby piec w 'naparowanym piekarniku'... Ja to zinterpretowalam jako pieczenie z naczyniem. Dodam, ze woda wyparowala po jakichs 10-15 minutach. Oj, duzo sie jeszcze musze od Was nauczyc...
calineczka @ 27 Feb 2008 napisał:index.php?act=findpost&pid=667100
wazniejsze od zapachu i smaku jest, jak sie zakwas zachowuje, tzn czy po dodaniu maki i wody i zrobieniu dosc gestego zaczynu, ten podnosi sie co najmniej dwukrotnie.
jesli nie ma takich wlasciwosci to dodawanie takiego zaczynu do chleba nie ma sensu.
po dodaniu maki i wody powinien wygladac mniej wiecej tak:
![]()
Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.
W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.