CHLEB NA ZAKWASIE (garsc informacji i porad dla poczatkujacych)

mirabbelka

Moderator
Członek ekipy
Gru 22, 2004
5,158
531
113
coz ja Ci Margot mam odpowiedziec ??? pyszny jest
mniam.gif
i w porownaniu z pumperniklem naprawde ekspresowy
icon_mrgreen.gif

pieklam go co prawda pare tygodni temu, kiedy bylo zimno. ale od jutra znowu uruchamiam piekarnie, bo zamrazarka pusta
icon_sad.gif

od jutra ma sie oziebic wiesz
icon_question.gif

Margot

Well-known member
Cze 24, 2005
16,728
603
113
mirabbelka @ 11 Jun 2008 napisał:
index.php?act=findpost&pid=715200coz ja Ci Margot mam odpowiedziec ??? pyszny jest
mniam.gif
i w porownaniu z pumperniklem naprawde ekspresowy
icon_mrgreen.gif

pieklam go co prawda pare tygodni temu, kiedy bylo zimno. ale od jutra znowu uruchamiam piekarnie, bo zamrazarka pusta
icon_sad.gif

od jutra ma sie oziebic wiesz
icon_question.gif
To piekę ,jak sie ma oziębić
Zeby jeszcze tak popadało u mnie od ponad miesiąca nie było ani kropli deszczu i trawa wyschła
icon_neutral.gif

izunia2007

Member
Cze 4, 2008
1,294
0
0
Witam serdecznie!Moje szalenstwo chlebowe zaczelo sie 3 miesiace temu,wraz z kupnem maszyny do wypieku.Chlebki dobrze rosna i smakuja rodzince.Same mozecie obejrzec: tutaj .Teraz przyszedl czas na prawdziwy chleb na zakwasie.Zakwas zrobilam w poniedzialek dokladnie wg przepisu na pierwszej stronie.Nie wiem tylko,czy wybralam dobra make.Mam z tym problem,bo w USA nie ma takich oznaczen jak w Polsce.Wzielam poprostu ciemna make.Babelki byly,zakwas urosl,ale dzisiaj rano jakby przycichl.Czy to naturalne?Czy moze to przez zla make?

Margot

Well-known member
Cze 24, 2005
16,728
603
113
Ten chleb Mirabbelko smakuje wyjątkowo ,rewelacja
mniam.gif

W moim wydaniu,, mocno upieczony"
icon_neutral.gif

100_2372.jpg
a tu chleb z zakwasu owsianego i pszennego i z takich też mąk jak zakwasy ,wyszedł pyszny ,pulchny ,nie chciałam już eksperymentować do końca z tym zakwasem owsianym jak dałam taka plamę z tym żytnim
Ale będę miała wkrótce urlop to zrobię na samym zakwasie owsianym
100_2379.jpg

Załączniki

• 100_2372.jpg
    100_2372.jpg
    1.2 MB · Wyświetleń: 0
  • 100_2379.jpg
    100_2379.jpg
    878.9 KB · Wyświetleń: 0

Bea73

Member
Maj 28, 2007
12,223
0
0
Margot, bardzo smakowicie wygladaja te kromki na pierwszym zdjeciu!
lecker.gif

jak wroce z wakacji to Cie podpytam o ten zakwas owsiany
icon_wink.gif

Margot

Well-known member
Cze 24, 2005
16,728
603
113
Bea73 @ 15 Jun 2008 napisał:
index.php?act=findpost&pid=716958Margot, bardzo smakowicie wygladaja te kromki na pierwszym zdjeciu!
lecker.gif

jak wroce z wakacji to Cie podpytam o ten zakwas owsiany
icon_wink.gif
ten pierwszy to ten
http://www.chleb.info.pl/index.php?id=84
jest taki ,że
lecker.gif
lecker.gif
lecker.gif
lecker.gif
razy 1000
A ten zakwas owsiany to w fazie eksperymentu jeszcze ,ale owies bardzo mi smakuje i podobno się pięknieje jak je sie owies
icon_wink.gif

Mirabbelko
bussi.gif
dobrze wiedziałaś ,ze mi będzie smakować
Zresztą nie tylko mi ,-Szwagier mi komplement walnoł ,że dawno nie upiekłam tak pysznego chleba
baa.gif
icon_rolleyes.gif

Ostatnią edycję dokonał moderator:

AMK

Member
Cze 9, 2008
8
0
0
hej,

jestem stałą czytelniczka od miesiąca, nastawiłam zakwas, parę chlebów już upiekłam (mniam), mam tylko jeden problem: wychodzą mokre i miąższ przylepia sie do noża.
robię wg przepisu (litewski i ostatnio z ziemniakami), w chlebie z ziemniakami zmieniłam mąkę na żytnią razową (pół na pół), w związku z tym dodałam nieco więcej wody (tak jak było w przepisie).
konsystencja ciasta jest taka: z miski, w której wyrabiam nie przeleje się "samo" do keksówki - muszę przekładać łyżką (więc za rzadkie chyba nie jest), piekłam (z ziemniakami) 25 minut dłużej, i tak się lepi...
zastosowałam metodę "wykałaczki" - analogicznie do ciast - i sprawdzałam, czy już mogę wyjąć z piekarnika (jak sucha, mozna wyjąć); nawet po 25 minutach dodatkowego pieczenia była mokra, ale wyjełam - nie byłam pewna, czy metoda do sprawdzania ciasta słodkiego nadaje się do sprawdzania chleba.
szczerze mówiąc, mnie taki miąższ nie przeszkadza (uwielbiam chleb), ale jednak ciężko to się kroi i kanapki ciężko zrobić.

piec jeszcze dłużej czy może jednak za luźne? tylko jeżeli dodam mniej wody, to będzie chyba za ścisłe... czy mozna zrobić "za gęste" ciasto? poza tym skórka jest dość mocno spieczona (ale nie spalona) i od góry "odrywa się" od miąższu, więc dłuższe pieczenie nie wchodzi w grę...

Ostatnią edycję dokonał moderator:

mirabbelka

Moderator
Członek ekipy
Gru 22, 2004
5,158
531
113
chleby zytnie, szczegolnie razowe, zawierajace duzo otrab sa zwykle bardziej klejace.
ja chleb z ziemniakami pieke z przewaga maki zytniej jasnej. ziemniaki powoduja dodatkowo, ze chleb jest bardziej mokry i jeszcze maka razowa. to wg mnie troche za duzo..

moim zdaniem mozesz spokojnie zmniejszyc ilosc plynow. konsystencja ciasta chebowego nie powinna byc nigdy taka "do przelewania".

metody sprawdzania chleba patyczkiem, czy juz upieczony raczej sie nie stosuje. przynajmniej ja o tym nic nie slyszalam. prawdziwi piekarze sprawdzaja wnetrze chleba termometrem, takim jak do pieczeni miesnej. wydaje mi sie, ze temperatura wewnatrz powinna byc 89st C, ale musze to jeszcze sprawdzic.

AMK

Member
Cze 9, 2008
8
0
0
dzięki. będę dalej próbować. dzisiaj chleb juz nie jest mokry, ale sie troszkę klei... ale i tak w smaku jest niezrównany.

pozdr.

mirabbelka

Moderator
Członek ekipy
Gru 22, 2004
5,158
531
113
izunia2007 @ 11 Jun 2008 napisał:
index.php?act=findpost&pid=715417Witam serdecznie!Moje szalenstwo chlebowe zaczelo sie 3 miesiace temu,wraz z kupnem maszyny do wypieku.Chlebki dobrze rosna i smakuja rodzince.Same mozecie obejrzec: tutaj .Teraz przyszedl czas na prawdziwy chleb na zakwasie.Zakwas zrobilam w poniedzialek dokladnie wg przepisu na pierwszej stronie.Nie wiem tylko,czy wybralam dobra make.Mam z tym problem,bo w USA nie ma takich oznaczen jak w Polsce.Wzielam poprostu ciemna make.Babelki byly,zakwas urosl,ale dzisiaj rano jakby przycichl.Czy to naturalne?Czy moze to przez zla make?
co to znaczy przycichl ? zakwas nie musi babelkowac jak szalony. jesli chcesz go wyprobowac zrob zaczyn, najlepiej 3-fazowy, a przekonasz sie czy jest ok.

Lilli

Member
Mar 25, 2008
17
0
0
Mój zakwas (żytni) ma brązowo-rudy kolor, ale nie czerwony, czy wszystko z nim w porządku? (ps.zdjęcia nie mogę wkleić - chwilowy brak aparatu ;))

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy